Tejberizs mazsolás fahéjsziruppal

Borítókép: Tejberizs mazsolás fahéjsziruppal
Tejberizst főzni nem nagy dolog. De így tálálni, az már nem semmi!

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc (előre elkészíthető)
Hozzávalók (8 személyre): 20 deka szétfövő rizs • 1 citrom és 1 narancs lereszelt héja • 1 liter teljes tej • 10 deka finomított kristálycukor • 10 deka arany- vagy jumbó mazsola • 1 rúd fahéj
• 10 deka nádcukor • 3 evőkanál habtejszín

1. Egy nagy lábosban tedd fel főni a rizst fél liter vízzel. Add hozzá a citrusok lereszelt héját. Forrald fel, tegyél rá fedőt, vedd kis lángra és főzd 15 percig, amíg a víz el nem párolog. 2. Vedd le afedőt, add hozzá a tejet és a cukrot, majd gyakori kevergetéssel főzd 20–25 percig, hogy a rizs puha, a leve pedig sűrű legyen. Szobahőmérsékleten hagyd kihűlni. 3. Egy kisebb lábosban, 1 deci vízben kezdd el főzni a mazsolát a fahéjrúddal és a nádcukorral. Kis lángon addig melegítsd, amíg a cukor teljesen el nem olvad, aztán egy picit forrald, hogy bugyborékoló szirup legyen belőle. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a tejszínt. A lábosban hagyd kihűlni. Afahéjat vedd ki belőle. 4. Oszd a tejberizst nyolcfelé kis tálkákba vagy üvegpoharakba, s mindegyikre kanalazz rá egy adagot amazsolás szirupból. Frissen is, behűtve is finom.

Megjelent az Éva magazin 2010. júliusi számában. Fotó: BBC Food Szöveg: Simándi Júlia