Süssünk a kertben: barbecue - Citromos rák argentin mártással

Borítókép: Süssünk a kertben: barbecue - Citromos rák argentin mártással
Kinek van kedve a konyhában pepecselni, amikor odakint hétágra süt a nap, és a kertben, szabad tűzön is fantáziadús, színes és változatos menüt tudunk előállítani?

Az adagok 8 személyre szólnak. Már előző nap elkészíthetjük és behűthetjük a barbecue-mártást, a pizzatésztát pedig kivehetjük a mélyhűtőből. Négy órával a vendégek érkezése előtt érdemes bepácolni a rákokat, kiklopfolni a csirkemelleket. Két órával a sütés kezdete előtt megfőhet a krumpli, elkészülhet a salátaöntet, és az újhagymát is feldarabolhatjuk – ha jó hideg vízbe tesszük, friss és ropogós marad. S miközben a kertben már begyújtjuk a grillsütőt, még marad idő arra is, hogy a rákokat nyársra tűzzük és elkészítsük hozzájuk a mártást. Így nem kell ki-be szaladgálnunk: minden további művelet már a szabad ég alatt zajlik.

Citromos rák argentin mártással
Hozzávalók:

- 24 db közepes („jumbo”) garnélarák
- 2 kávéskanál csilipor
- 2 citrom leve és citromkarikák
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt fekete bors

A „csimicsuri” (vagy egyszerűen argentin) mártáshoz:

- egy csokor petrezselyem
- 2 szál friss oregánó (szurokfű)
- 2 gerezd fokhagyma
- másfél deci olívaolaj
- 1-2 evőkanál vörösborecet

● A rákok fejét távolítsd el, de a páncélt hagyd rajtuk, majd egy tálban szórd meg őket csilivel, öntsd rá az olajat, a citromlevet, sózd, borsozd, add hozzá a citromkarikákat, forgasd össze, és fóliával lefedve tedd hűtőbe. A kis fa- vagy bambusznyársakat, amelyekre majd felszúrod őket, ugyanerre az időre áztasd vízbe, nehogy megégjenek.


● A mártáshoz a petrezselymet, az oregánót és a fokhagymát aprítsd nagyon finomra, keverd össze az olajjal és az ecettel, és hagyd állni legalább fél óráig.

● A rákokat tűzd fel a nyársakra, tedd közvetlenül a beolajozott grillrácsra, és süsd minden oldalukon legalább 3-4 percig, míg szép rózsaszínűek nem lesznek. Az se baj, ha kicsit megpörkölődnek. Előételnek tálalhatod, és akkor kínáld hozzá a mártást a vendégeknek, amikor már eltávolították a páncélt.