Süssünk a kertben: barbecue - Citromos rák argentin mártással
Az adagok 8 személyre szólnak. Már előző nap elkészíthetjük és behűthetjük a barbecue-mártást, a pizzatésztát pedig kivehetjük a mélyhűtőből. Négy órával a vendégek érkezése előtt érdemes bepácolni a rákokat, kiklopfolni a csirkemelleket. Két órával a sütés kezdete előtt megfőhet a krumpli, elkészülhet a salátaöntet, és az újhagymát is feldarabolhatjuk – ha jó hideg vízbe tesszük, friss és ropogós marad. S miközben a kertben már begyújtjuk a grillsütőt, még marad idő arra is, hogy a rákokat nyársra tűzzük és elkészítsük hozzájuk a mártást. Így nem kell ki-be szaladgálnunk: minden további művelet már a szabad ég alatt zajlik.
|
● A rákok fejét távolítsd el, de a páncélt hagyd rajtuk, majd egy tálban szórd meg őket csilivel, öntsd rá az olajat, a citromlevet, sózd, borsozd, add hozzá a citromkarikákat, forgasd össze, és fóliával lefedve tedd hűtőbe. A kis fa- vagy bambusznyársakat, amelyekre majd felszúrod őket, ugyanerre az időre áztasd vízbe, nehogy megégjenek.
● A mártáshoz a petrezselymet, az oregánót és a fokhagymát aprítsd nagyon finomra, keverd össze az olajjal és az ecettel, és hagyd állni legalább fél óráig.
● A rákokat tűzd fel a nyársakra, tedd közvetlenül a beolajozott grillrácsra, és süsd minden oldalukon legalább 3-4 percig, míg szép rózsaszínűek nem lesznek. Az se baj, ha kicsit megpörkölődnek. Előételnek tálalhatod, és akkor kínáld hozzá a mártást a vendégeknek, amikor már eltávolították a páncélt.