Sült liba trikolór krumplival, párolt káposztával

Borítókép: Sült liba trikolór krumplival, párolt káposztával
Rárérős ünnepi sült hús rutinos háziasszonyoknak.

Hozzávalók:
♦A liba 2 combja, melle, a 2 szárnytő, a far és a hát
♦só, bors, csemegepaprika
♦5-6gerezd fokhagyma
♦2 kis fej vöröshagyma

A körítéshez:
♦2 kiló krumpli
♦3 nagy és 1kis fej hagyma
♦2 csokor snidling
♦1 közepes fej vörös káposzta
♦10 deka kristálycukor, só, ecet

1. Válaszd ketté az alsó és a felső combot és amellet, filézd ki a mellrészt. Az így előkészített darabokat kicsit sózd meg, avastagabb részeket tűzdeld meg félbevágott fokhagymával, enyhén borsozd és paprikázd, és egy jó nagy serpenyőben forgasd meg libazsíron, hogy kicsit megpörkölődjön.

2. Önts rá 1-2 pohár vizet, tedd mellé avöröshagymákat, aztán fedő alatt párold puhára. Közben saját levével locsolgasd. Ha már teljesen puha, vedd le a fedőt, süsd zsírjára, vagdald be a bőrös részeket, és forró sütőben, tepsiben süsd ropogósra.

3. A piros-fehér-zöld körethez főzz meg héjában legalább 2 kiló krumplit, majd kihűlve hámozd meg és vágd darabokra. Piríts meg libazsíron egy jó nagy fej durvára vágott hagymát. Akrumpli egyharmadát krumplinyomóval törd össze, sózd meg és keverd el a hagymával, majd tedd félre. A piros színnél a hagymához adj 2-3kávéskanál pirospaprikát. A zöld krumplihoz a kicsit kevesebb vöröshagymával együtt 2 csokor, ollóval összevágott snidlinget is piríts meg. Ahárom színt kupacokban vagy csíkokban tálald.

4. A párolt káposztához a vöröskáposzta-fejet ujjnyi csíkokra vágva, besózva hagyd állni. Magas falú serpenyőben, libazsírban olvassz fel és karamellizálj 10 deka kristálycukrot, keverj hozzá egy kis fej reszelt vöröshagymát (sisteregni fog!), aztán add hozzá adagokban a kicsavart káposztát. Locsold meg 2-3 evőkanál ecettel, hogy ropogós maradjon, és lefedve párold. Időnként keverd meg, de ne törd össze. Akkor van kész, amikor az állagával elégedett vagy.

Fotó:Batár Zsolt, stylist:Lukász Eszter. Ez a recept az Éva egy régebbi adventi különszámában jelent meg.