Ropogós gyümölcskehely

Borítókép: Ropogós gyümölcskehely
Mit keres a habcsók a gyümölcsös kehelyben?! Eláruljuk!

Előkészítési idő: 15 perc.
Elkészítési idő:
20 perc + a hűtés

Hozzávalók (8 személyre):
• 15–25 deka eper, málna, áfonya vagy bármilyen más bogyós gyümölcs (ami éppen érik. De használhatsz mirelitet is, csak akkor nagyon alaposan csöpögtesd le róla a felolvadáskor keletkező levet)
•fél liter sovány crème fraiche (ez a tejszínhez hasonló, de annál savanykásabb – legkönnyebb úgy előállítani, hogy pici tejfölt keversz a tejszínhez)
• 8–10 deka porcukor
• 2 evőkanál pirított mandulaforgács; a habcsókhoz 3 tojásfehérje
• 10 deka cukor

1. Először készítsd el a habcsókokat. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. A fehérjéket verd fel jó keményre, aztán apránként add hozzá a cukrot, s folytasd a habverést! Akkor lesz igazán jó, ha már megáll benne a kanál. Egy pöttynyit csöppents belőle a sütőlemezre, hogy a helyén tartsa a sütőpapírt, amivel a lemezt kibéleled.

2. A többi habot halmozd rá a papírra. Elég, ha 5-6 kupacot csinálsz. Dugd a sütőbe, 20 perc után oltsd el a gázt, de még 40 percig ne vedd ki a sütőlemezt. Amikor kiveszed, a megsült habcsókokat rácson hűtsd ki.

Tipp: ez az édesség jól szállítható, semmi baja nem lesz, ha magatokkal viszitek a szabadba. Ilyenkor természetesen az üvegpohár elmarad, csak műanyag kanalakat vigyetek magatokkal a jól záródó műanyag doboz mellé.

3. Amíg a habcsók sül, addig jól mosd meg a gyümölcsöket – az epret csumázd is ki –, és vágd őket félbe, kivéve az apró bogyókat. Pár szemet mindegyikből tegyél félre a díszítéshez.

4. Keverd össze a tejfölös tejszínt és a porcukrot, öntsd egy nagy tálba. Forgasd bele a gyümölcsöket, a habcsókokat pedig tördeld bele. Keverd össze, finoman, nehogy kása legyen belőle; akkor lesz „ropogós”, ha a sült tojáshab megőrzi eredeti állagát.

5. Hűtsd be egy kis időre. Tálban is asztalra adhatod, de mutatósabb üvegpoharakban vagy üvegtálkákban. A tálalás előtt hintsd meg őket mandulaforgáccsal és díszítsd a maradék gyümölcsszemekkel.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Richard Jung/Woman&Home/ipc+Syndication, Europress.