Popeye álma, avagy spenót minden mennyiségben

Borítókép: Popeye álma, avagy spenót minden mennyiségben
Kétféle ember létezik: az egyik utálja a spenótot, a másik imádja. Bár abban mindenki egyetért, hogy nagyon egészséges.

Ezek nélkül ne menj haza

Piac
1 nagy sárgarépa
2 szárzeller
2 kisebb vagy egy nagyobb szál lángolt kolbász
22 tojás
1 csokor friss bazsalikomlevél
15 deka apró szemű sampinyongomba

Közért
ropogós kenyér a tálaláshoz
1 liter tej
20 deka vaj
2 doboz, egyenként 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
2 csomag (2 lap) mélyhűtött leveles tészta
20 deka frissen reszelt sajt
(parmezán, grand padano vagy más karakteres kemény sajt)
30 deka reszelt parmezán
10 deka cheddar sajt
2 zacskó zsemlemorzsa
szerecsendió

Ázsiai bolt
1 csicseriborsó-konzerv (kb. 40 dekás)

...ami van otthon is
fagyasztott spenót, fokhagyma, hagyma,
hús- vagy zöldségleveskocka, olívaolaj,
só, őrölt bors, liszt

Zöldségleves füstölt kolbásszal
Elkészítési idő: másfél óra
Hozzávalók (4–6 személyre): • 25 deka fagyasztott spenót • egy 40 dekás csicseriborsó-konzerv • 2 gerezd fokhagyma • 1 nagy hagyma • 1 nagy sárgarépa
• 2 szárzeller • 1,2 liter leves (hús- vagy zöldségleveskockából) • fél liter víz
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj • egy kis olaj a kolbász sütéséhez • 2 kisebb vagy egy nagyobb szál lángolt kolbász (ha van, akkor chorizo) • friss, ropogós kenyér
a tálaláshoz • esetleg só
1. Egy nagy lábosban az olívaolajjal együtt tedd fel a tűzre a meghámozott, szétnyomott fokhagymát, a felkarikázott hagymát és zöldségeket, aztán kis lángon, fedő alatt párold 20 percig. Pici vizet is önthetsz rá. Gyakran kevergesd meg, nehogy a zöldségek odapiruljanak. 2. Ha a zöldség már puha, öntsd rá a húslét és a vizet, forrald fel. Vedd kis lángra, tegyél rá fedőt, de úgy, hogy maradjon egy rés a gőznek,
és 30 percig főzd. 3. Közben a kolbászkarikákat kicsit pirítsd meg forró olajban, majd szedd ki papírtörlőre. 4. A lecsöpögtetett, lemosott és újra lecsöpögtetett csicseriborsót add hozzá a leveshez, 10 perc után pedig a kolbászt és a felengedett, kinyomkodott spenótleveleket is. Adj neki még 5 percet, kóstold meg: valószínűleg nem kell sózni, fűszerezni, mert a kockaleves is, a kolbász is sós. Ropogós kenyérrel tálald.


Spenótos lepény (erbazzone)
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (6–8 vagy több személyre): • 40 deka fagyasztott spenót • 2 csomag (2 lap) mélyhűtött leveles tészta • 1 evőkanál olívaolaj (+ a tálaláshoz) •2evőkanál vaj • 1 nagy fej hagyma • 1-2 gerezd fokhagyma • 2 tojás •1kávéskanál tengeri só • 20 deka frissen reszelt sajt (parmezán,grand padano vagy más karakteres kemény sajt) •1deci zsemlemorzsa
1. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, add hozzá a vajat, pirítsd meg benne a finomra vágott hagymát. 2. A felengedett spenótot csavard ki, aztán vagdosd kisebb darabokra. A szétnyomott fokhagymát egy picit pirítsd együtt a hagymával, aztán jó alaposan keverd össze a spenóttal. 3. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A tésztalapokat nyújtsd ki egy kicsit. Terítsd bele őket a tepsibe. Ha kell, középen ragaszd össze őket egy kis hideg víz segítségével. 4. Egy tálban keverd össze a tojásokat, a sót, a reszelt sajtot és azsemlemorzsa nagy részét. Add hozzá a kihűlt spenótos keveréket is. Ha túl híg, sűrítsd prézlivel. 5. Kanalazd a tölteléket a tészta közepére úgy, hogy alul-felül legalább egy-egy centit hagysz, és hogy a két végén lelógó tészta elég nagy maradjon ahhoz, hogy visszahajtva lefedje az egészet. Hajtsd rá kétfelől, és egy kis hideg víz segítségével körbe-körbe szorosan ragaszd össze a felső és az alsó tésztalapot. 6. A tetejét megkenheted olívaolajjal és szórhatsz rá még egy kis sót. Szurkáld meg villával, és dugd előmelegített, 200 fokos sütőbe fél órára. 7. Vágd fel négyzet alakú darabokra, és forrón tálald.

Spenótos rakott palacsinta (galette)
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók (4–6 személyre): A paradicsomszószhoz: • 3 evőkanál olívaolaj • 2 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv • 3 gerezd fokhagyma • só A palacsintához: • 30 deka fagyasztott spenót • 8 tojás • 5 evőkanál tej • 5 deka vaj • só
• őrölt bors • bő másfél deci reszelt parmezán (vagy más kemény, erőteljes ízű sajt) • egy marék friss bazsalikomlevél
1. A szétnyomott fokhagymát picit pirítsd meg az olajon. Nyomd szét a paradicsomokat (vagy vegyél eleve darabolt paradicsomot), keverd hozzá a fokhagymához, és megsózva, kis lángon főzd fél órát, hogy sűrű legyen. 2. A felengedett spenótot alaposan facsard ki. Aprítsd fel és keverd össze a felvert tojásokkal, a sóval és a borssal. 3. Egy kis serpenyőt hevíts fel, tegyél bele mogyorónyi vajat, és amikor már az is forró, önts a serpenyőbe egy kis merőkanálnyit a spenótos tésztakeverékből. Süsd aranysárgára, aztán fordítsd meg és a másik oldalát is süsd meg. Szedd ki egy sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba, amely elég nagy ahhoz, hogy két palacsinta elférjen egymás mellett. 4. Összesen 10 palacsintát süss, mindegyik sütése előtt tégy egy pici vajat a serpenyőbe. 5. Apalacsintákat rétegezd a paradicsomszósszal, a bazsalikomlevelekkel és asajttal. Minden rétegre darálj egy kis fekete borsot. Egy oszlopban 5palacsinta legyen – a sajt zömét tartogasd a tetejükre. 6.Apalacsintatorták tetejére is kanalazz egy kis paradicsomot, szórd meg bőven sajttal, és tegyél rájuk egy-egy kávéskanálnyi vajat. 7. 15 percig süsd 180 fokos, előmelegített sütőben. Cikkekre vágva kínáld.

Spenótos tekercs
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (6 személyre): • 40 deka fagyasztott spenót • 6 tojás • 1 mokkáskanál só • frissen reszelt szerecsendió és őrölt fekete bors • bő 2 evőkanál frissen reszelt parmezán Agombás töltelékhez: 15 deka apró szemű sampinyongomba • 1-1 evőkanál vaj és liszt • másfél deci tej •pici só
1. A felengedett, erőteljesen kifacsart spenótot pépesítsd mixerben, aztán kanalazd át egy tálba. Add hozzá a tojások sárgáját, afehérjét pedig tedd félre egy másik tálban. A spenótot sózd és borsozd meg, reszelj bele szerecsendiót. 2. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, aztán óvatosan forgasd bele a spenótba. 3. Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral. Kanalazd bele a keveréket, simítsd el a tetejét. 4.Előmelegített, 200fokos sütőben süsd 15 percig. Nyomkodd meg: ha összeállt, de rugalmas, és halványan barnulni kezd, akkor már csak 5–10 percet adj neki. 5.Közben olvassz vajat egy kis serpenyőben, a szeletekre vágott gombát forgasd meg a vajban, és továbbra is nagy lángon pirítsd meg. Vedd le a tűzről, hintsd be a liszttel, sózd és borsozd. Folyamatosan kevergetve engedd fel a tejjel. Tedd vissza atűzre és folyamatos kevergetés közben forrald fel, vedd kis lángra és főzd 2-3 percig. Húzz rá fedőt és felhasználásig tedd félre. 6. Közben megsült a spenótos „piskóta”, vedd ki a sütőből, és a sütőpapírral együtt emeld ki. Borítsd rá a megsült tésztát egy azonos méretű sütőpapírra, amit megszórtál reszelt sajttal. 7. Terítsd szét a gombás masszát egyenletesen a tésztán, aztán óvatosan, de szorosan csavard fel. Tálalhatod egyben vagy felszeletelve – de mindenképp forrón.

Csőben sült florentin (spenótos tojás)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (6 személyre): • 35 deka fagyasztott spenót • 4 evőkanál vaj + egy kis extra az edények kikenéséhez •frissen őrölt szerecsendió • 6 tojás • 15 deka zsemlemorzsa • 6 evőkanál reszelt parmezán A sajtszószhoz: 3 púpozott evőkanál liszt • 3 púpozott evőkanál vaj • fél liter tej • egy kávéskanál só • 5 evőkanál frissen reszelt cheddar sajt
1. A mártáshoz olvaszd meg a vajat egy kis serpenyőben, húzd félre, és keverd bele a lisztet. Folyamatosan kevergetve, apránként engedd fel a tejjel. Tedd vissza a tűzre, de a kevergetést ne hagyd abba; közben sózd meg. Ha felforrt, még két percig főzd, aztán vedd le atűzhelyről: villával, felverő mozdulatokkal add hozzá a sajtot is, és fedő alatt tedd félre. 2. A fölengedett spenótot facsard ki és aprítsd fel. Kis serpenyőben, mogyorónyi vajon forgasd át, sózd, borsozd és reszelj rá szerecsendiót. Vedd le a tűzről. 3. Kenj ki vajjal 4 hőálló mélytányért (vagy sütőformát), a spenót negyedét tedd az aljára, aztán egy evőkanál sajtmártást is keverj hozzá, és mindegyikbe üss bele egy-egy tojást – óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon. Amaradék sajtszószt oszd el a tetejükön. 4. Mind a négy tálat tedd sütőlapra vagy tepsibe, hogy könnyebb legyen majd kivenni a sütőből, amikor forrók lesznek. 5. Közben a maradék vajon pirítsd meg azsemlemorzsát 3-4 perc alatt, hintsd rá a tálkák tetejére, és szórd meg sajttal. 6. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 12–15 percig. Ügyelj arra, hogy a tojás ne keményedjen meg túlságosan, mert ez afogás mártogatva jó. Kínálj hozzá friss kenyeret.


TIPP: A hazai kereskedelmi forgalomban leginkább pürésített spenót kapható. (Az egyik zöldségfeldolgozó cégnek van leveles spenótja is, ezt azonban nem találod meg minden üzletben.) Ha szép leveles parajra vágysz télen is, akkor a szezonban vegyél jó sokat a piacon, alaposan mosd át, tisztítsd meg a szárától és a vastagabb erektől, 5 percre dobd forró vízbe, és szánj rá egy kis időt, hogy lecsöpögteted, salátacentrifugában átforgatod, vagy akár kézzel is kinyomkodod. Aztán negyedkilós adagokban tedd a fagyasztóba.
A felengedésnek több módja is van: egyesek a mikróra esküsznek, mások szerint szűrőben kell hagyni felengedni – így a lé nagy részétől is megszabadulsz. Mindenképpen az a cél, hogy főzéskor felengedett, kifacsart, se nem hideg, se nem meleg spenót álljon rendelkezésedre.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Aaron lclean / acpsyndication.com

Ez a cikk az
Éva magazin 2009. novemberi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.