Kürtőskalács bűntudat nélkül: itt egy poharas változat
Forrás: kurtoskalacsfesztival.hu
Imádjuk a kürtőskalácsot, de a tészta és a ráégetett finomított cukor diétánkra gyakorolt hatásaival is tisztában vagyunk. Ezért köztes megoldáshoz folyamodtunk, joghurt alapú krémdesszertet készítettünk, melybe csak pár kockányi kürtőst tettünk.
Ha sok neked egy egész kürtőskalács, itt egy könnyű, joghurtos desszert, amelyben pár falatnyi is hozza az élményt. Az eredmény friss, gyümölcsös ízvilág roppanós kürtőskalácsdarabokkal. (Ezúton is köszi a gyerekeinknek, hogy hagytak belőle :-)
Szóval íme a kürtőskalácsos poharas desszert receptje:
Hozzávalók 2 adaghoz:
12 kis kocka kürtőskalács (receptje alább, ideje megpróbálkozni a házi sütéssel!)
2 dl görög joghurt
1 kisebb fürt othello szőlő (vagy más lila szőlő, esetleg egy kis doboz áfonya)
1 ek. tört pisztácia
Elkészítés:
- A gyümölcsöt óvatosan, hogy ne karamellizálódjon a lábos aljához, alacsony hőmérsékleten elkezdjük főzni, hogy levét elfője. Félretesszük kihűlni. Ha nagyon savanyú eritrittel picit édesíthetünk rajta.
- A joghurtba fél lime héját belereszeljük, icipici vaniliával ízesítjük.
- A pohár aljára előbb ebből a gyümölcsszirupból teszünk, majd 2-3 kocka kürtőskalács, és erre a joghurt fele. Ismételjük meg a rétegeket, és végül csorgassuk rá a martadék szirupot és szórjuk meg pisztáciával.
Forrás: kurtoskalacsfesztival.hu
Tipp: megmaradt, már szikkadt kürtöskalács is tökéletes ehhez a recepthez, mert a joghurtból pár perc alatt megszívja magát.
Forrás: kurtoskalacsfesztival.hu
A kürtőskalácsos pohárdesszert akkor a legfinomabb, ha magad készíted a kürtőskalácsot!
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
1 kg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
0,5 liter tej
2 tojás
A kovászhoz:
2,5 dkg élesztő, cukor, tej, liszt
Elkészítés:
- Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek.
- Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom.
- Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm.
- Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt vagy amit szeretnék.
Forrás: kurtoskalacsfesztival.hu