Pecsenyekacsa esőkabátban sütve

Borítókép: Pecsenyekacsa esőkabátban sütve
A kacsa már önmagában ünnepi fogás. Ám ebben a receptben különösen.

Hozzávalók a kacsához: 1 egész (kábé 2-2,5 kilós) tisztított pecsenyekacsa, 3 alma, 3 körte, egy marék aszalt szilva, só, bors, morzsolt majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, méz, nagyméretű sütőzacskó
A körethez: 1-1 zacskó fehér, barna és vadrizs, só, evőkanálnyi olaj, párolt
vörös káposzta üveges konzervben

1. A kacsát kívül-belül kend meg sóval, borssal, majoránnával. A hasába tuszkolj be egy almát, egy körtét és néhány aszalt szilvát, aztán dugd bele a sütőzacskóba, és rakd köré a többi gyümölcsöt meg a fokhagymagerezdeket. (Van, aki csak a lepergő külső héjától szabadítja meg a fokhagymát, és sütés után kidobja – így nem olyan erős az íze.) A zacskót szurkáld meg villával, majd zárd be, és tepsiben, 180 fokos sütőben süsd 50 percig.

2. A sütőből kiemelve ne nyisd fel, hanem ha kihűlt, tedd át a hűtőbe. Csak ebéd előtt fél órával vedd elő, akkor vágd le a kacsáról a zacskót, a teljes tartalmát öntsd át egy tepsibe, szépen rendezgesd el (a kacsát fektesd a mellével fölfelé, a comb- és szárnyvégeket csavard alufóliába), aztán süti-kenő toll segítségével az egészet kenegesd meg egy kis mézzel, és lefedés nélkül dugd forró sütőbe 10–15 percre, amíg szép ropogós nem lesz. Figyelj rá, könnyen odaég, hiába képződött a zacskóban jó sok szaft.

3. Közben csináld meg a köretet. Hogy érdekesebb legyen, használj háromféle előfőzött rizst: sima fehéret, barna rizst és vadrizst. A zacskós rizs egyik fajtájának sem kell sok főzési idő – mindenesetre olvasd el a dobozukon az utasítást. A főzővizükbe tegyél sót és egy evőkanálnyi olajat, és amikor a rizsszemek már kezdik kitölteni a zacskót, vedd le a tűzről, tegyél rá fedőt – 5 perc múlva magától kész. Csöpögtesd le, és olyan edénybe rakd őket külön-külön, amit közvetlenül tálalás előtt be tudsz tenni a mikróba. A fölmelegített rizsből vizes merőkanállal merj szép, félgömb alakú halmokat a tálra. Dekoratív lesz, ha a rizskupacok tetejét egy-két petrezselyemlevéllel díszíted.

4. A másik köret igazán gyerek-játék. Az üveges konzervből töltsd ki a finom párolt vörös káposztát egy edénybe, és melegítsd fel.

5. Többféleképp tálalhatod. Vagy tepsistül (ekkor szeletelő-kés, villa és
a szafthoz kanál kell), a köreteket pedig külön tálban. Vagy úgy, hogy kiszeded a kacsát egy pecsenyéstálra, körberakod a párolt gyümölcsökkel és a rizshalmokkal. Utóbbi esetben a párolt káposzta cserépedényben vagy jénaiban kerüljön az asztalra, a szaftot pedig szűrd le csőrös tálkába. Te magad is feldarabolhatod a kacsát az asztalon késsel vagy húsvágó ollóval – olyan puha lesz, hogy a meg-felelő helyeken szinte magától szétválik. Adhatsz a vendégeknek éles, recés sztékkést, amivel mindenki lekanyarítja magának a szimpatikus részt.

Szöveg: Simándi Júlia