Olasz vacsora: Tagliatelle bolognai mártással

Borítókép: Olasz vacsora: Tagliatelle bolognai mártással
A mártást jóval előbb elkészíthetjük, akár előző nap is – kimondottan jót tesz neki, ha összeérnek az ízek.

Hozzávalók:

● 2 evőkanál olívaolaj
● 2 és fél deka vaj
● 1 nagy fej hagyma
● 1 kis fej zeller
● 2 szál sárgarépa
● 50 deka darált marhalapocka
● 25 deka darált sertés- vagy borjúhús
● só, frissen őrölt fekete bors
● 1 evőkanál szárított mediterrán fűszerkeverék
● 3 és fél deci tej
● 2 és fél deci száraz fehérbor
● 80 deka lucullus paradicsom
● 1 evőkanál paradicsompüré
● 50 deka tagliatelle tészta
● a tálaláshoz reszelt parmezán

1. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben a vajjal együtt, amíg fel nem habosodik. Tedd bele a finomra vágott hagymát, zellert és sárgarépát, és 10 percig párold közepes tűzön, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

2. Ekkor csökkentsd a hőmérsékletet, és a darált húsokat is tedd a serpenyőbe. Sózd meg. Kábé negyedórát főzd, időnként keverd meg, hogy ne csomósodjon össze. Ez alatt az idő alatt a zöldségek és a hús természetes nedvessége elpárolog, de pirítsd tovább, amíg a hús barnulni nem kezd.

3. Fűszerezd meg – ne spórolj a fekete borssal! (Ha nincs otthon mediterrán fűszerkeverék, saját magad is előállíthatod ízvilágát fokhagyma, oregano, vagyis szurokfű és bazsalikom keverékéből.) Keverd meg, és pár percig engedd a tűz felett beivódni a fűszereket.

4. Öntsd hozzá a tejet, forrald fel, és kis lángon úgy egy fél óráig hagyd fődögélni, míg a tej el nem párolog. Ekkor ismételd meg ugyanezt a borral, de annak elég egy negyedóra. Ne feledkezz meg a kevergetésről!

5. A durvára vágott lucullus paradicsomot és a paradicsompürét add hozzá a mártáshoz, és úgy tedd rá a serpenyőre a fedőt, hogy legyen hol kijönnie a gőznek. Kis lángon főzd akár két óra hosszat is, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és a mártás nem válik teljesen homogénné.

6. Közben forralj fel egy nagy fazék sós vizet, tedd bele a tagliatellét, forrald újra: 3–5 perc alatt megfő a tészta. Az igazi olasz tészta mindig „al dente”, vagyis a fogaknak való, nincs szétfőve, meg kell rágni.

7. Öblítsd le, kis olívaolajban forgasd meg. Tálaláskor a tészta tetejére halmozd a már nem túl forró mártást, és adj hozzá reszelt parmezánt.