4 féle melegszendvics!

Borítókép: 4 féle melegszendvics!
A szendvicssütő az időhiányos háztartás egyik legfontosabb eszköze. Ráadásul a melegszendvics elkészítésébe nyugodtan bevonhatod a kölyköket is... vigyázat, forró!

1. Banános-ricottás melegszendvics


Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 10 perc

Hozzávalók (2 személyre):
♦ 10 deka zsírszegény ricotta (olasz savótúró)
♦ 1 evőkanál ribizli vagy más bogyós gyümölcs (ha csak szárított van otthon, fél órára áztasd be egy kis vízbe)
♦ 1 evőkanál méz + még egy kicsi a tálaláshoz
♦ csipetnyi őrölt fahéj
♦ 4 szelet gyümölcskenyér (vagy mazsolás kalács)
♦ 1 kis banán, olajspray

1. Melegítsd elő a szendvicssütőt.
2. Egy tálban keverd össze a túrót, a bogyós gyümölcsöt, a mézet és a fahéjat.
3. Kenj meg a keverékkel két szelet gyümölcskenyeret, fektesd rá a hosszában vékonyra vágott banánt, és fedd le őket a másik két szelettel.
4. Szórd meg olajjal a szendvicssütőt, tedd be a szendvicseket, zárd le a tetőt, és 5–10 percig süsd őket, hogy aranysárgák és ropogósak legyenek.
5. Tálaláskor vágd őket átlósan félbe és locsold meg még egy kis mézzel.

--pagebreak--

2. Pizzaízű melegszendvics

Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 10 perc

Hozzávalók (2 személyre):
♦ 4 szelet kenyér
♦ 2 evőkanál paradicsompüré
♦ 2 vékony szelet sonka
♦ 5 deka mozzarella
♦ 5 deka kaliforniai paprika
♦ 1 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom
♦ olajspray
♦ néhány salátalevél a tálaláshoz

Elkészítés:
1. Melegítsd elő a szendvicssütőt.
2. Két szelet kenyeret kenj meg paradicsompürével, oszd el rajtuk a felaprított sonkát, a megreszelt mozzarellát, az előre megpárolt vagy megsütött, kis kockákra vágott paprikát, végül hintsd meg bazsalikommal.
3. Fedd le őket a másik két szelettel, és a megolajozott sütőben 5–10 perc alatt süsd aranysárgára. Friss salátalevelekkel tálald.

--pagebreak--

3. Zöldborsós pufi

Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 10–12 perc

Hozzávalók (2 személyre):
♦ 1 levél mélyhűtött tészta (leveles vagy vajas, de a rétestészta is megteszi)
♦ 10 deka krumplipüré (ha van maradék, de ki is hagyhatod)
♦ 12 deka vagdalt hús (maradék vagy konzerv is lehet)
♦ 5 deka mirelit zöldborsó
♦ olajspray
♦ a tálaláshoz barbecue-szósz vagy ketchup

Tipp: A szendvicssütő elengedhetetlen tartozéka a fából készült, jó hosszú csipesz. Azért fából, hogy még véletlenül se érhesse áramütés a kis szakácsokat, és hogy a forró szendvics se kerüljön túl közel a bőrükhöz.

Elkészítés:
1. Melegítsd elő a szendvicssütőt.
2. Vágd négy egyenlő darabra a felengedett tésztát, és kettőn közülük oszd el egyenletesen a húst, a krumplipürét és az előzőleg leforrázott (vagy kis sóval, cukorral megpárolt), szétnyomkodott zöldborsót.
3. Fedd le a két maradék tésztadarabbal. A széleket kézzel vagy villával alaposan nyomkodd össze, hogy sülés közben ki ne folyjon a töltelék.
4. Olajozd ki a sütőt, tedd be a tésztabatyukat és zárd le a tetőt. Ha a záron van fokozat, akkor ne a legszorosabbra zárd, mert a tészta térfogata alaposan megnő sülés közben.
5. 10–12 percig süsd, hogy ropogós és szép aranyszínű legyen. Felvágva tálald és kínáld mellé a gyerekek kedvenc szószát.

Tipp: Maradék húsos bolognai mártás, sült vagy főtt csirke is jó bele. Ha nyers darált húsból készíted, akkor a húst egy kis olajon, felaprított hagymával, pici sóval és borssal jól pirítsd meg, mielőtt tölteléknek használod.

--pagebreak--

4. Melegszendvics csirkével, avokádóval, camembert-rel

Előkészítési idő: 5 perc
Sütési idő: 10 perc

Hozzávalók (2 személyre):
- 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér (lenmagossal különösen jó)
- fél avokádó
- 15 deka csirkehús (főtt vagy sült, maradék is lehet, de a főttet kicsit fűszerezd meg)
- 1 szem paradicsom
- 10 deka camembert
- olajspray

Elkészítés:
1. Melegítsd elő a szendvicssütőt.
2. Két szelet kenyeret kenj meg az avokádó kikanalazott és szétnyomkodott belsejével. A felaprított csirkehúst, a vékony szeletekre vágott paradicsomot és sajtot fektesd rá, aztán fedd le a másik szelettel.
3. A kiolajozott sütőben 5–10 perc alatt süsd ropogósra. Hagyd kicsit kihűlni, mielőtt a gyerekek elé teszed, mert a paradicsom hosszabb ideig forró marad és megégetheti a szájukat.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Rob Palmer / apcsyndication.com