Mákos guba
Hozzávalók: 10–12 szikkadt kifli, kábé 6-7 deci tej, 2 tojás, 20 deka darált mák, 2-3 kanál porcukor, 1 tubus méz, 5 deka vaj, 1 kis zacskó vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja
1. A kiflit vágd karikára. Keverd el a meleg tejben a vaníliás cukrot, a méz és a vaj felét, a villával elkevert tojást. Mély tálban locsold rá a tejet a kiflire, forgasd át, hogy a karikák megszívják magukat. A mákot keverd össze a citromhéjjal és a por-cukorral. A maradék vajjal kenj ki egy tűzálló tálat.
2. Az átnedvesedett kiflit kanalazd át a tepsibelyukas szűrőkanállal, hintsd meg a mákkal, terítsd szét, és előmelegített, 180 fokos sütőben süsd 5–10 percet. Melegen tálald, és csak az asztalnál csorgasd rá a méz maradékát.
Tipp: Van, aki úgy csinálja, hogy előbb a tojást kikeveri cukorral, aztán ereszti fel a meleg tejjel, és van, aki egyáltalán nem tesz bele tojást. Néha lekvárt is adnak a mákhoz, esetleg meggyet, meggydzsemet, mazsolát. De bármit teszel, a gubát lehetetlen elrontani. Csak ne égesd meg.
Tipp: Ha karácsonyra nem csináltál gubát, de a vendégek sok mákos bejglit hoztak, akkor a maradékot, akár szikkadtan is, remekül hasznosíthatod a két ünnep között mákosgubaalapnak. Az eljárás ugyanaz: kicsit locsold meg az ízesített tejjel, mézzel, aztán süsd át.
Szöveg: Simándi Júlia