Libacomb

Borítókép: Libacomb
Eredetileg hanukai recept, de minden húsevő lény örömmel fogyasztja majd.

Hozzávalók: fejenként 1 hízott libacomb • 20 deka libazsír • 10–12 gerezd fokhagyma • 2 fej vöröshagyma • sör vagy méz a bőr megkenéséhez

A káposztához: 1 fej vöröskáposzta • 1 hagyma • 3-4 evőkanál kristálycukor • só • ecet • 1-2 evőkanál libazsír

1. A libacombok bőrét vagdosd be, tűzdelt meg felezett fokhagymával, dörzsöld be sóval-borssal, és serpenyőben, forró zsírban minden oldalát süsd ropogósra. Tedd át tepsibe, rakj mellé egy fej vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát, önts rá egy-két pohár vizet és előmelegített, közepesen forró sütőben, lefóliázva párold, amíg a hús át nem sül. Ha kell, pótold a vizet.

2. Amikor már a comb vastag része is puha, fólia nélkül tedd vissza a sütőbe 15–20 percre, s kanalazgasd rá a keletkezett pecsenyelét: így kapja meg szép piros-barna színét. Kend meg sörrel vagy mézzel is.

3. A csíkokra vágott káposztát egy tálban (még jobb, ha gyümölcsmosóban) sózd meg, forgasd össze és tedd félre egy fél órára, hogy kieressze a levét.

4. Egy serpenyőben meleg zsírban olvassz a cukorból karamellt. Szép barna legyen és maradjon folyékony! Ebben pirítsd meg a felaprított hagymát (vigyázz, spriccel!), aztán kis adagokban fémkanállal forgasd bele az alaposan kicsavart káposztát. Fedő alatt hagyd párolódni legalább 25 percig, de félidőben locsold meg egy-két evőkanál ecettel. Van, aki borsot, köménymagot is tesz rá. Kóstold meg: lehet, hogy még egy kis ecet vagy cukor kell bele. Vedd le a fedőt és hagyd elpárologni a levet – az se baj, ha kicsit „odakap”, van, aki kifejezetten úgy szereti.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Europress/Stockfood, Grandfoto