Ünnepi sütemények a nagyvilágból: 4 recept, ha unod a bejglit és a zserbót
Ez a cikk az ÉVA Magazin 2013-as Advent lapszámában jelent meg először „Sütik a világ körül " címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
STOLLEN (német karácsonyi kalács)
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 8 óra
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2,5 óra
HOZZÁVALÓK (2 KALÁCSHOZ): 25 deka mazsola és aszalt cseresznye • 10 deka kandírozott citrom • 1 deci víz • 20 deka kandírozott narancs • 15 deka szeletelt mandula • 0,7 deci rum • 60 deka liszt • 6 deka élesztő • 2,5 deci tej • 2,5 g cukor • 2 tojássárgája • 1,5 teáskanál só • fél teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék • 20 deka marcipán • 30 deka vaj • 15 deka porcukor • 1 csomag vaníliás cukor
1. Előző nap keverd össze a mazsolát, a cseresznyét, a citromot, a narancsot a rummal és 1 deci vízzel. Takard le és hagyd 8 órát pihenni.
2. Másnap a kovászhoz keverd össze az élesztőt 30 deka liszttel, 1,5 deci tejjel és a cukorral. Keverd össze és letakarva meleg helyen pihentesd, amíg a tészta a duplájára nő.
3. Ha megkelt a kovász, keverd hozzá a maradék tejet, a lisztet, a tojást, a sót, a fűszert, és dolgozd össze.
4. 20 deka vajat kockázz fel és kockánként gyúrd a tésztához.
5. A marcipánt vágd apróra és gyúrd a tésztához a beáztatott gyümölcsökkel együtt. Takard le és hagyd 20 percig pihenni.
6. Kilisztezett felületen oszd a tésztát kétfelé és még keleszd 20 percig. Formázz belőle két ovális formát úgy, hogy a teteje magas legyen. Ismét takard le és keleszd még 20 percet.
7. Süsd a kalácsot 160 fokos sütőben 45 percig, majd 150 fokon még 15 percig.
8. Kend meg a kalácsokat a maradék olvasztott vajjal és szórd meg alaposan porcukorral. Hagyd állni pár napot, mielőtt felszeleteled.
KOURABIEDES (görög keksz)
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 perc
HOZZÁVALÓK (25 ADAGHOZ): 12,5 deka margarin • 15 deka porcukor • 1 tojássárgája • 1 teáskanál ouzo + a kenéshez • 20 deka liszt • 1/4 teáskanál sütőpor • 5 deka mandulaliszt • 15 deka porcukor a megszóráshoz
1. A margarint a cukorral verd addig, amíg könnyű és habos lesz.
2. Keverd hozzá az ouzót, a sütőport, a tojássárgáját, a lisztet és a mandulalisztet.
3. Hagyd állni pár percig, majd formázz belőle gombócokat és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4. Süsd a kekszet 160 fokra előmelegített sütőben kábé 10 percig. Kend meg a tetejét kevés ouzóval és szórd meg porcukorral. Óvatosan dolgozz vele, mert törékeny.
PANFORTE (olasz gyümölcskenyér)
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 60 perc
HOZZÁVALÓK (20 CENTIS TORTÁHOZ): 10 deka mandula • 10 deka mogyoró • 9 deka aszalt szilva • 5 deka aszalt datolya • 5 deka kandírozott citrom és narancs vegyesen • 10 deka liszt • 2 evőkanál kakaó • 1 teáskanál fahéj • fél teáskanál mézeskalácsfűszerkeverék • 7,5 deka étcsoki (legalább 70 százalékos) • 1,25 deci méz • 5 deka porcukor • vaj a forma kikenéséhez
1. Kenj ki vajjal egy 20 centis csatos formát és fedd le az alját és az oldalát is sütőpapírral.
2. A mogyorót és a mandulát pirítsd meg szárazon és dörzsöld le a héját.
3. Vágd a szilvát és a datolyát apróra.
4. Egy tálban keverd össze a lisztet, a fűszereket, a kakaóport és a gyümölcsöket.
5. A csokit, a mézet és a cukrot melegítsd egy edényben, amíg eléri a 116 fokot. Akkor öntsd a gyümölcsökre és alaposan keverd össze.
6. Nyomkodd a masszát a formába, simítsd el a tetejét és süsd kábé 30 percig 160 fokra előmelegített sütőben.
7. Hagyd teljesen kihűlni, és szórd meg porcukorral.
SAFFRANSBULLAR (svéd csiga)
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 óra 40 perc
HOZZÁVALÓK (KÁBÉ 25 DARAB): 1,5 g sáfrány • 5 deka élesztő • 20 deka cukor • 3 deci tej • 1 tojás • 20 deka vaj • 1 teáskanál só • 75 deka liszt • 10 deka mazsola
A KENÉSHEZ: fél deci tej • 1 tojássárgája
1. A sáfrányt oldd fel egy kevés tejben.
2. Az élesztőt futtasd fel a maradék langyos tejben a cukorral.
3. A lisztet keverd el a sóval, a tojással, a puha vajjal és öntsd hozzá a sáfrányt és a felfuttatott élesztőt.
4. Dagaszd addig a tésztát, amíg elválik az edénytől (kábé 10 perc), akkor add hozzá a mazsola nagy részét. Hagyj belőle annyit, amennyivel díszíted a kalácsot.
5. Fedd le az edényt és meleg helyen keleszd 30 percet.
6. Oszd a tésztát 25 részre és sodord hosszúkásra.
7. Takard le és pihentesd még 10 percet.
8. Sodord a tészta két végét vékonyabbra és tekerd be a két oldalt csigaszerűen, egymással szemben.
9. Nyomj a tekercsek közepébe egy mazsolát, takard le és még 1,5 órát pihentesd őket.
10. Kend meg a tetejét tejes tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára a kalácsokat.