Tényleg ecetben kellene mosnunk a gyümölcsöt, hogy tiszta legyen? A válasz meglepő!
A nyers zöldségek és gyümölcsök baktériumokat hordozhatnak, amelyek ételmérgezést okoznak. Soha nem tudhatjuk, milyen utat járt be az a paradicsom, amit a kosarunkba rakunk. Miután láttuk a TikTokon, hogy az emberek ecetes vízzel teli mosogatókban mossák a gyümölcsöket és zöldségeket, azon tűnődtünk, hogy valóban szükséges-e a gyümölcs ecettel történő mosása?
MIÉRT MOSSÁK AZ EMBEREK A GYÜMÖLCSÖT ECETTEL, ÉS VAJON BIZTONSÁGOS?
Az ecet savas tulajdonságai segíthetnek megölni a baktériumokat, ez az egyik oka annak, hogy szívesen használjuk otthonunkban ezt varázsszert. És igen, baktériumok vannak a megvásárolt termékeken. Ha az ecet biztonságosan fogyasztható, használható más területen, miért ne használhatnánk gyümölcsök fertőtlenítésére?
A friss termékek szappannal vagy fertőtlenítőszerekkel történő mosásával ellentétben (amelyek maradékot hagyhatnak maguk után, és fogyasztásuk gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat), a gyümölcs, ecettel történő mosása teljesen biztonságos. Három rész víz és egy rész ecet oldata hatékonyan csökkenti a baktériumokat.
Először is, a termék áztatása a konyhai mosogatóban nem a legjobb módja a tisztításnak, figyelembe véve, hogy mennyi baktériumot tartalmaz. Továbbá, ha a termék kezdetben láthatóan piszkos, akkor előzetes tisztítás nélkül az ecet hatékonysága is csökken.
DE MIÉRT NEM KELL ECETTEL MOSNI A GYÜMÖLCSÖT?
Ha a gyümölcs ecettel történő mosása biztonságos és hatékony, miért nem kell megtenni? Mert egyszerűen nem szükséges, és a tudomány ezt alá tudja támasztani.
Egyetlen mosási módszer sem távolítja el vagy öli meg teljesen a mikrobákat (ennek egyetlen módja a főzés), de egy tanulmány szerint a termékek vízben történő öblítése eltávolíthatja a baktériumok és a felszíni növényvédő szerek 98% -át, amelyek jellemzően vízben oldódnak.
És mi a helyzet azzal az állítással, hogy az ecet meghosszabbítja a termék élettartamát? A tanulmány szerint ez nem igaz. Az eltarthatósági idő függ a termék típusától, attól, hogy hogyan kezelték a betakarítás után, és mennyi ideig tárolták a vásárlás előtt.
MI A HELYZET A KERESKEDELMI ZÖLDSÉGTISZTÍTÓKKAL?
A szakértő szerint a gyümölcsök és zöldségek mosása „szappannal, mosószerrel vagy kereskedelmi termékmosószerrel nem ajánlott".
Hogyan kell mosni a gyümölcsöket és zöldségeket?
1. lépés: Legalább 20 másodpercig moss kezet szappannal és vízzel. (Tudjuk, hogy ezt tudod, de az emlékeztető soha nem árt.)
2. lépés: Langyos folyó víz alatt tiszta kézzel dörzsöld be gyorsan a gyümölcsöket és zöldségeket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a baktériumokat. A kemény termékeket (például a burgonyát) vagy bármit, amelynek kemény külső héja van (például dinnye), növényi kefével lehet súrolni. A leveles zöldségeket és gyógynövényeket egy tál vízbe meríthetjük, és óvatosan körbeforgathatjuk, hogy fellazítsuk a szennyeződéseket.
3. lépés: Szárítsd meg a terméket tiszta törülközővel, és szánjon egy percet arra, hogy megcsodáld, mennyire felelősségteljes vagy. Ezután főzz (vagy egyél). Ha tiszta terméket tárolsz, tartsd elkülönítve a nyers hústól vagy baromfitól, hogy csökkentsd a keresztszennyeződés kockázatát.
Most már tudod, hogyan kell mosni a termékeket, de nem minden gyümölcs és zöldség egyforma. Így kezelheted őket helyesen:
- A bogyókat és szőlőt csak akkor mosd meg, ha meg akarod enni, hogy megakadályozd a penész kialakulását.
- Töröld le a gombát nedves papírtörlővel közvetlenül főzés előtt, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.
- Mosás előtt távolítsd el a külső leveleket a káposzta és a saláta fejéről.
- Mosás előtt vágd le a sérült vagy foltos részeket a terményről, mivel ezek a foltok több baktériumot és növényvédő szert tartalmazhatnak.