Borítókép: Körtés morzsasütemény!

Körtés morzsasütemény!

Végy négy körtét, két almát és máris készülhet ez az isteni morzsasüti!

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Hozzávalók 12 szelethez:
•4nagy körte
•1kávéskanál mézessüti-fűszerkeverék
• 25 deka sós vaj
•25deka barna cukor
• 1 kávéskanál vaníliaaroma
• 5 nagy tojás
• 20 deka liszt 1 teáskanál sütőporral elkeverve
• 10 deka őrölt mandula
• 7 evőkanál sima liszt
• másfél-másfél evőkanál reszelt alma
• mandula
• kandírozott narancshéj és konyakba áztatott mazsola összekeverve

1. A kicsumázott, meghámozott körtét vágd apró darabokra. Tapadásmentes serpenyőben, 2 evőkanál cukorral és 2evőkanál vízzel, fedő alatt, időről időre megkeverve, párold puhára. Add hozzá a fűszerkeveréket, hagyd kihűlni.

2.Melegítsd elő a sütőt 160–180fokra. Vajazz és bélelj ki sütőpapírral egy 20centi átmérőjű, mély tortasütő formát.

3. A többi vajat, cukrot, avaníliát és csipetnyi sót kézi mixerrel verd föl könnyűre, üsd bele a tojásokat, szitáld bele a sütőporos lisztet, újra verd habosra, végül kanalazd hozzá az őrölt mandulát. Markolj ki belőle egy kis adagot és egy kisebb tálban kavard össze a sima liszttel keményebbre, aztán morzsáld össze vagy kis késsel szaggasd apró darabkákra.

4. A tészta felét simítsd bele a tortaformába, kanalazd rá a körte felét, aztán a mazsolás keverék felét, a többi tésztát, ismét körtét, mazsolás keveréket, végezetül atésztamorzsát. Hintsd meg 1evőkanál cukorral.

5.Másfél óra hosszat süsd, de az első óra végén fedd le alufóliával. Hagyd aformában hűlni 10 percet, akkor tedd rácsra, amíg teljesen kihűl.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Good Food Magazine