Koreai rizzsel töltött csirke (Samgyetang)

Borítókép: Koreai rizzsel töltött csirke (Samgyetang)
Egy igazi koreai főétel – könnyebb elkészíteni, mint gondolnád!

Előkészítési idő: 10 perc + az áztatás
Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):
• egy másfél kilós csirke
• 15 deka rövid szemű rizs
• 6 gerezd fokhagyma
• 1 doboz (kábé 25–30 dekás) konzerv vízigesztenye
• 12 szem datolya
• 1 fej lilahagyma
• 1 csokor zöldhagyma
• 3 centi friss gyömbér
• 2 liter víz (vagy inkább kockából főzött erőleves)

1. Mosd át a rizst, aztán egy tálban önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Áztasd 30 percig. Szűrd és csöpögtesd le.

2. Egy tiszta tálban keverd össze a rizst a szétnyomott fokhagymával, sózd meg, és töltsd bele a csirke hasüregébe. A nyílást a biztonság kedvéért zárd le kis spékelőtűvel vagy néhány öltéssel varrd össze. Tiszta fehér cérnát használj.

TIPP: Szójából, rizsborecetből, esetleg hal- vagy osztrigaszószból készített ízesítővel meghintheted a feldarabolt csirkét.

3. Egy nagy erőleveses lábosba tedd bele a csirkét, majd a lecsöpögtetett vízigesztenyét, a vékonyra felszeletelt lilahagymát és gyömbért, a datolyaszemeket (el is felezheted őket, akkor jobban kijön az íze) és a hosszában csíkokra vágott zöldhagyma felét. Forrald fel, aztán kis lángon, fedő alatt főzd 40–45 percig, hogy a csirke jól megpuhuljon. Ezalatt a rizs is megfő a belsejében.

4. Vedd ki a csirkét a levesből, tedd tálra, körítsd a levesben főtt hozzávalókkal. Magát alevest kóstold meg és ízesítsd ízlésed szerint, külön tálald a maradék zöldhagymával, esetleg a maradék töltelék rizzsel gazdagítva. Akimaradt rizst is tálalhatod külön tálkában.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / acpsyndication.com