Koleszterincsökkentő csirkés curry

Ki ne szeretné a curryt? Ez a laktató étel hamar a családom kedvence lett, de népszerű lehet bármilyen baráti összejövetelen: bátran nevezhető ugyanis a világ egyik legjobb egytálételének. A csirke helyett halat, tenger gyümölcseit vagy tofut is használhatunk.
HOZZÁVALÓK (1 adag):
- olívaolaj a főzéshez
- 2 nagy lila hagyma, apróra vágva
- 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 400 g vöröslencse
- 800 ml zöldségalaplé
- 2-3 evőkanál madras currypaszta (vagy kevésbé csípős fajta)
- 6 közepes csirkemell darabokra vágva
- 300 g bébispenót-levél
- zsíros natúr joghurt a tálaláshoz (elhagyható)
- tengeri só és fekete bors
Elkészítés:
- Melegítsünk olívaolajat egy lábosban, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk 4-5 percig, míg meg nem puhul. Tegyük bele a lencsét, öntsünk hozzá egy kis alaplét, és főzzük tovább. Apránként adagoljuk a folyadékot, míg a lencse meg nem fő és meg nem puhul, mintha rizottót készítenénk.
- Ha a lencse elkezd megpuhulni és felhasadni, adjuk hozzá a csirkét és a currypasztát, majd keverjük össze alaposan. Folytassuk a párolást és pótoljuk az elpárolgó folyadékot, amíg a csirke meg nem fő.
- A bébispenótot az utolsó pillanatban adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, főzzük tovább addig, amíg a spenót össze nem esik. Azonnal tálaljuk. Tehetünk a tányérra egy kanál joghurtot.
Receptünk Dale Pinnock: Gyógyító konyha 2. című könyvéből van.
Dale táplálkozási szakember, pirulák helyett ételekkel gyógyít: fogásai a lelket is melengetik, és bizonyos testi problémák esetén is jót tesznek – hogy melyiknél, azt minden receptnél feltünteti. Fotók: Corvina Kiadó