Klasszikus koreai kimcsi

Borítókép: Klasszikus koreai kimcsi
Ez pikáns különlegesség napokon át erjed készre, de egyszer nagyon megéri kipróbálni!

Elkészítési idő: 30 perc + 5 nap pihenő
Hozzávalók (4 személyre):
•4-5 kisebb kínai kel
• só • cukor •fokhagyma
• friss gyömbérgyökér
•paprikapehely vagy csípős pirospaprika
• jégretek
• zöldhagyma
•szardella vagy szardellapaszta

1. Szedd le 4-5 kisebb kínai kel külső leveleit, a belső részt hosszában vágd négyfelé, aztán kisebb hasábokra. Ezután széles, lapos edényben, alaposan besózva, sós vízzel felöntve szobahőmérsékleten kell tartani (1kiló káposztára 5 deka sót és 2 deci vizet végy). 8–10 óráig hagyd állni, közben egyszer forgasd meg. Amikor már megereszkedett, mosd át, és finoman nyomkodd ki belőle a nedvességet.

2. Készítsd el a következő keveréket: 1 kiló káposztához 2-3 gerezd fokhagymát és egy kis darab gyömbért apríts finomra, keverd össze 2–4 evőkanál paprikapehellyel (vagy kimagozott, apróra vágott csípős piros paprikával). Tegyél még hozzá sót (egy kiló káposztára ekkor már elég 8–10 gramm), és feleannyi cukrot.

3.Ezt a fűszerkeveréket vegyítsd össze 30deka – fél centi vastag karikákra, majd fél centi széles hasábokra vágott – jégretekkel, valamint felcsíkozott zöldhagymával. Adj hozzá némi langyos vizet, és óvatosan forgasd össze a káposztát a retkes-hagymás-fűszeres keverékkel. Valamilyen sózott halat is szoktak hozzátenni (szardella vagy szardellapaszta is jó lesz).

4. Tedd olyan edénybe, amit légmentesen le tudsz zárni, aztán hagyd szobahőmérsékleten erjedni. A 3., 4. és 5. napon alaposan kavard meg. Az érett, erjedt káposztát tedd csavaros üvegekbe és tartsd hűtőszekrényben.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / acpsyndication.com