Karaj sült almával

Borítókép: Karaj sült almával
Igazi vasárnapi avagy férfifogó ebéd a ráérős-főzőcskézős fajtából.

Elkészítési idő: másfél óra
Hozzávalók (6 személyre):

• egy kábé 1 kiló 20 dekás karaj
• 8–10 szelet prosciutto sonka (vagy bacon)
• 6 szem kis sárga (golden) alma
• 1-1 kávéskanál köménymag, ánizsmag és pirospaprika
• 2-3 evőkanál olívaolaj
• só
• zöld saláta a tálaláshoz

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Az enyhén besózott húsba dörzsöld bele körbe-körbe a fűszerek keverékét, gondosan, hogy mindenhova jusson belőle.

TIPP: A húst nyugodtan fűszerezheted másként is, a prosciutto helyett használhatsz bacont, de a sült alma minden sült húshoz remekül illik. Ha szárnyast csinálsz, a belsejébe is tegyél egyet-kettőt.

3. Fektesd le a sonkaszeleteket egy deszkára és göngyöld bele a húst. Ha a sonka végei nem akarnak összetapadni, használj hústűt.

4. Egy nagy serpenyőben forrósíts olajat, tedd bele a húst, és állandóan forgatva süsd úgy 5-6 percig, hogy a sonka ropogós legyen. Akkor tedd át egy tepsibe, helyezd mellé az almákat, dugd a sütőbe és hagyd is ott legalább egy óra hosszat. Szúrj bele kötőtűt vagy vékony nyársat: ha tiszta, átlátszó lé folyik ki belőle, akkor már jó. (Persze az is számít, hogy mennyire puha és milyen könnyen szalad bele a tű.)

5. Csavard bele lazán alufóliába, 15–20 percig hagyd pihenni és tovább puhulni. Csak ekkor szeleteld fel, tálald a sült almákkal és a zöld salátával. A tepsiben visszamaradt levet külön szószos tálkában tedd az asztalra.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Cath Muscat/Acpsyndication.com