Kaják kamaszoknak

Borítókép: Kaják kamaszoknak
Növésben vannak. Hihetetlenül sokat mozognak, és elképesztően sokat esznek. Mindig éhesek, és egyáltalán nem mindegy, hogy mivel csillapítják az éhségüket. Mivel többnyire csapatostul járnak, légy felkészülve rá, hogy hirtelen egy csomó éhes szájat kell betömnöd – egészséges, tápanyagban gazdag kajával.

Bögrés müzli
Elkészítési idő: 10 perc + 1 éjszaka áztatási idő
Hozzávalók (12 személyre): • 3 bögre természetes (esetleg bio) almalé • 6 bögre zabpehely • 3 bögre 
natúr joghurt (ha lehet, görög) • 6 szem zöldalma 
• a tálaláshoz bioméz • pirított mogyoró • valamilyen szezongyümölcs (például kivi)


1. A zabpelyhet tedd egy tálba, öntsd rá az almalevet, fedd le. Hadd álljon egy éjszakát. Csak akkor kell hűtőbe tenni, ha egyébként nagyon meleg van. 2. Reggel keverd hozzá 
a joghurtot, a megreszelt almát (különösen hasznos, ha ahéját is rajta hagyod), és alaposan keverd össze. 3. Csöpögtess rá bőven mézet, szórd meg pirított földimogyoróval, helyezd el rajta a gyümölcsöt is. A kivi helyett isteni hozzá a nektarin is, vagy a málna és a szeder.

Rántotta koktélparadicsommal
Elkészít
ési idő: 5 perc
Hozzávalók (1 személyre): • olívaolaj • 2 tojás • egy kis tej • 6 szem koktélparadicsom • 2 szelet teljes ki
őrlésű kenyér • vaj a kenyér megkenéséhez • felaprított bazsalikom-, oregánó- vagy petrezselyemlevél • só

1. Forrósíts olajat egy vastag fenekű serpenyőben. 
2. A tojást egy kis tejjel verd fel, sózd meg, keverd bele a félbevágott koktélparadicsomokat, aztán öntsd bele 
az egészet a serpenyőbe. 3. A serpenyőt körbe forgatva 
egy-két perc alatt süsd meg a tojásos keveréket. Közben pirítsd meg a kenyereket. 4. A pirítósok
ra szedd ki a tojást. Hintsd meg a felaprított zöldfűszerrel.

Tipp: Megkönnyíted a saját életedet, ha egy-egy egyszerű fogást a srácok maguk is el tudnak készíteni. Ha rájuk tör a farkaséhség, így minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatnak – például a könnyen és gyorsan elkészíthető rántotta révén.


Baconös-tojásos rizs
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (6–10 személyre): • 1 kiló rizs • 1 liter víz • 1-2 kávéskanál só • másfél deci mogyoróolaj • 6 tojás •2 fej hagyma • 4 gerezd fokhagyma • fél kiló vékonyra szelt bacon • 1 deci édes szójaszósz • 3 szál újhagyma


1. Az alaposan megmosott rizst tedd egy nagy lábosba, sózd meg és öntsd rá a vizet. Fedd le, forrald fel, aztán vedd kis lángra és főzd úgy 15 percig. Ne kevergesd és ne emelgesd afedőt! 2. Amíg a rizs fő, süsd meg a felvert tojásokat úgy, hogy egyszerűen körbeforgatod a serpenyőt, majd villával nyomkodd szét a rántottát. 3. A tojást vedd ki az olajból, és tedd a helyére a finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a felaprított bacont. Párold össze őket. 4.Tedd vissza a tojást is, és keverd össze az egészet a főtt rizzsel. Ízesítsd az édes szójaszósszal. Alaposan keverd meg. Díszítsd kunkori újhagymákkal. (Ha a hagymákat hosszában vékony csíkokra vágod és jeges vízbe dobod, maguktól összekunkorodnak.)

Családbarát lasagne
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók (6–12 személyre): • 40 deka friss spenót • 25 deka száraz lasagnelap • olívaolaj • 5 deka reszelt parmezán • 2-3 gerezd fokhagyma
A fehérmártáshoz: • 10 deka vaj • 4 babérlevél • 5-6 deci tej • 2 evőkanál dijoni mustár • 10 deka liszt • só • bors
A húsmártáshoz: • 2 evőkanál olívaolaj • 1 lila hagyma 
• 3gerezd fokhagyma • 1 vékony szelet bacon • 3 babér--levél • 1 szál rozmaring • 25-25 deka sovány darált marha-, sertés- és bárányhús • 4paradicsomkonzerv (darabos!) • oregánó vagy bazsalikom

1. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, dinszteld puhára benne a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, abacont és afűszereket. 2. Tedd bele a darált húsokat, és kevergesd 5percet. Add hozzá a paradicsomot, fedd le, és tedd 150fokos sütőbe 2órára. Amikor megpárolódott, fűszerezd ízlésed szerint. 3. A spenótleveleket alaposan mosd meg, csavard ki, aztán kis olajon fonnyaszd meg őket. 4.Alasagnelapokat bő, sós, forró vízben főzd meg 5. Egy nagy lábosban olvaszd fel avajat, tedd bele a babérleveleket és a mustárt, sózd-borsozd, keverd simára a liszttel. Pár percig pirítsd, aztán engedd fel tejjel – közben folyamatosan kevergesd. Amikor elég sűrű, vedd le a tűzről, szedd ki a babérleveleket. 6.Fektesd egy kiolajozott tepsi aljára atészta egyharmadát. Terítsd rá ahúsmártás, aspenót, végül a fehérmártás felét. 7. Borítsd rá atészta másik harmadát, tedd rá a többi húsmártást és spenótot, és amaradék tésztát. Locsold rá a fehérmártást, hintsd meg aparmezánnal. 8. 180 fokos sütőben süsd háromnegyed óráig.

Éva magazin, 2009. május. A cikket összeállította: Simándi Juli, fotó: Stephen Goodenough / acpsyndication.com. Minden jog fenntartva.