Kaják kamaszoknak
Bögrés müzli
Elkészítési idő: 10 perc + 1 éjszaka áztatási idő
Hozzávalók (12 személyre): • 3 bögre természetes (esetleg bio) almalé • 6 bögre zabpehely • 3 bögre
natúr joghurt (ha lehet, görög) • 6 szem zöldalma
• a tálaláshoz bioméz • pirított mogyoró • valamilyen szezongyümölcs (például kivi)
1. A zabpelyhet tedd egy tálba, öntsd rá az almalevet, fedd le. Hadd álljon egy éjszakát. Csak akkor kell hűtőbe tenni, ha egyébként nagyon meleg van. 2. Reggel keverd hozzá
a joghurtot, a megreszelt almát (különösen hasznos, ha ahéját is rajta hagyod), és alaposan keverd össze. 3. Csöpögtess rá bőven mézet, szórd meg pirított földimogyoróval, helyezd el rajta a gyümölcsöt is. A kivi helyett isteni hozzá a nektarin is, vagy a málna és a szeder.
Rántotta koktélparadicsommal
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók (1 személyre): • olívaolaj • 2 tojás • egy kis tej • 6 szem koktélparadicsom • 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér • vaj a kenyér megkenéséhez • felaprított bazsalikom-, oregánó- vagy petrezselyemlevél • só
1. Forrósíts olajat egy vastag fenekű serpenyőben.
2. A tojást egy kis tejjel verd fel, sózd meg, keverd bele a félbevágott koktélparadicsomokat, aztán öntsd bele
az egészet a serpenyőbe. 3. A serpenyőt körbe forgatva
egy-két perc alatt süsd meg a tojásos keveréket. Közben pirítsd meg a kenyereket. 4. A pirítósokra szedd ki a tojást. Hintsd meg a felaprított zöldfűszerrel.
Tipp: Megkönnyíted a saját életedet, ha egy-egy egyszerű fogást a srácok maguk is el tudnak készíteni. Ha rájuk tör a farkaséhség, így minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatnak – például a könnyen és gyorsan elkészíthető rántotta révén.
Baconös-tojásos rizs
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (6–10 személyre): • 1 kiló rizs • 1 liter víz • 1-2 kávéskanál só • másfél deci mogyoróolaj • 6 tojás •2 fej hagyma • 4 gerezd fokhagyma • fél kiló vékonyra szelt bacon • 1 deci édes szójaszósz • 3 szál újhagyma
1. Az alaposan megmosott rizst tedd egy nagy lábosba, sózd meg és öntsd rá a vizet. Fedd le, forrald fel, aztán vedd kis lángra és főzd úgy 15 percig. Ne kevergesd és ne emelgesd afedőt! 2. Amíg a rizs fő, süsd meg a felvert tojásokat úgy, hogy egyszerűen körbeforgatod a serpenyőt, majd villával nyomkodd szét a rántottát. 3. A tojást vedd ki az olajból, és tedd a helyére a finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a felaprított bacont. Párold össze őket. 4.Tedd vissza a tojást is, és keverd össze az egészet a főtt rizzsel. Ízesítsd az édes szójaszósszal. Alaposan keverd meg. Díszítsd kunkori újhagymákkal. (Ha a hagymákat hosszában vékony csíkokra vágod és jeges vízbe dobod, maguktól összekunkorodnak.)
Családbarát lasagne
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók (6–12 személyre): • 40 deka friss spenót • 25 deka száraz lasagnelap • olívaolaj • 5 deka reszelt parmezán • 2-3 gerezd fokhagyma
A fehérmártáshoz: • 10 deka vaj • 4 babérlevél • 5-6 deci tej • 2 evőkanál dijoni mustár • 10 deka liszt • só • bors
A húsmártáshoz: • 2 evőkanál olívaolaj • 1 lila hagyma
• 3gerezd fokhagyma • 1 vékony szelet bacon • 3 babér--levél • 1 szál rozmaring • 25-25 deka sovány darált marha-, sertés- és bárányhús • 4paradicsomkonzerv (darabos!) • oregánó vagy bazsalikom
1. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, dinszteld puhára benne a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, abacont és afűszereket. 2. Tedd bele a darált húsokat, és kevergesd 5percet. Add hozzá a paradicsomot, fedd le, és tedd 150fokos sütőbe 2órára. Amikor megpárolódott, fűszerezd ízlésed szerint. 3. A spenótleveleket alaposan mosd meg, csavard ki, aztán kis olajon fonnyaszd meg őket. 4.Alasagnelapokat bő, sós, forró vízben főzd meg 5. Egy nagy lábosban olvaszd fel avajat, tedd bele a babérleveleket és a mustárt, sózd-borsozd, keverd simára a liszttel. Pár percig pirítsd, aztán engedd fel tejjel – közben folyamatosan kevergesd. Amikor elég sűrű, vedd le a tűzről, szedd ki a babérleveleket. 6.Fektesd egy kiolajozott tepsi aljára atészta egyharmadát. Terítsd rá ahúsmártás, aspenót, végül a fehérmártás felét. 7. Borítsd rá atészta másik harmadát, tedd rá a többi húsmártást és spenótot, és amaradék tésztát. Locsold rá a fehérmártást, hintsd meg aparmezánnal. 8. 180 fokos sütőben süsd háromnegyed óráig.
Éva magazin, 2009. május. A cikket összeállította: Simándi Juli, fotó: Stephen Goodenough / acpsyndication.com. Minden jog fenntartva.