Joghurtos mandulás kuglóf: könnyed édesség nyári estékre

Borítókép: Joghurtos mandulás kuglóf: könnyed édesség nyári estékre Forrás: pexels/Tim Douglas
Isteni finomság a nyárra! Próbáld ki!

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2020-as 2. lapszámában jelent meg először „Joghurtos mandulás kuglóf" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Melegítsd a sütőt 180 fokra. Egy tálban verd habosra a vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, miközben tovább vered.

Szitáld össze a lisztet és a sót, a felét keverd a vajas masszához a mandula és a joghurt felével, majd keverd hozzá a maradékot is. Dolgozd össze. Öntsd a masszát a kivajazott formába, és süsd egy órát tűpróbáig.

Vedd ki a sütőből, és óvatosan öntsd rá a mézes-citromos szirupot. Hagyd a formában kihűlni, és szórj rá porcukrot.

A sziruphoz: a hozzávalókat kevergesd egy lábasban közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd vedd fel a hőfokot, és gyöngyöztesd 3-4 percig. Langyosan öntsd a kuglófra.

A cukros bevonathoz: keverd össze a porcukrot a vízzel és a citromreszelékkel, majd csorgasd a kihűlt kuglófra.

Hozzávalók:

250 g puha vaj

200 g világos barna cukor

4 tojás

280 g sütőporos liszt

egy csipet só

150 g darált mandula

250 g natúr joghurt

A mézes-citromos sziruphoz:

1/2 csésze méz

160 g cukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 egész fahéj

3/4 csésze víz

A mázhoz:

130 g porcukor átszitálva

1 ek. forró víz

1 citrom reszelt héja

friss málna a díszítéshez