JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Meglepő! III. Károly király koronázása szembement a királyi család több évszázados hagyományával

Borítókép: Meglepő! III. Károly király koronázása szembement a királyi család több évszázados hagyományával Forrás: Getty Images
III. Károly király a lehetőségeihez képest próbált napjaink elvárásaihoz maximálisan igazodni.

Többeket meglepett, hogy míg 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázási menüjének egy ikonikus éke a csirkesaláta lett, addig fia, III. Károly király és felesége, Kamilla egy vegetáriánus fogás mellett tették le a voksukat, amit minden bizonnyal világszerte több millióan elkészítettek már.

2023-ban eljutottunk oda, hogy a fenntarthatóság egyre nagyobb figyelmet kap, és ez a téma III. Károly királyt és nejét is nagyon foglalkoztatja. Pont ezért mondtak le az elmúlt évszázadokban megszokott fényűzésről, így nemcsak a május 6-ai ünnepségre szánt percekből faragtak le, hanem egy olyan zöldséges fogást választottak, ami nagyon jól illik ehhez a modern, kicsit újragondolt állásponthoz, ami akár még abban is segíthet a királyi családnak, hogy kicsit enyhítse a köztük és a nép között jó ideje fennálló és egyre komolyabb formát öltő távolságot.

Tény és való, hogy Károly a visszafogottság szellemében döntött a Coronation quiche, azaz koronázási pite mellett, ám azért nem teljesen ment szembe az elődei által diktált hagyományokkal, hiszen néhai édesanyjához hasonlóan ő is francia fogásban gondolkodott, melyet olyan alapanyagokból próbát megalkotni az ételt jegyző Mark Flanagan királyi séf, ami erősíti a brit nemzeti öntudatot.

Íme a recept:

A tésztához:

125 g finomliszt
csipetnyi só
25 g hideg vaj
25 g disznózsír
2 ek. tej

A töltelékhez:

125 ml tej
175 ml zsíros tejszín
2 db tojás
1 ek. apróra vágott friss tárkony
Só és bors
100 g reszelt cheddar sajt
180 g főtt spenót
60 g főtt zöld szójabab

Végezetül pedig mutatjuk a hivatalos recept videóját, amiben megtekintheted, hogy pontosan miként is készül a világ talán egyik leghíresebb pitéje:

a lenti galériánkban 10 érdekességet mutatunk, amit lehet, hogy nem tudtál III. Károly királyról: