Így készíts házilag zselés szaloncukrot és cukormentes islert!

Borítókép: Így készíts házilag zselés szaloncukrot és cukormentes islert! Forrás: Komáromi Annamária
3 szuper recept, 3 isteni ünnepi finomság, amit akár ajándékba is adhatsz!

Kislányként Marton Adrienn mindig nagyon várta a karácsonyt, ami az év legcsodásabb ünnepét jelentette a számára. Ugyan a kétgyermekes anyuka nem édesszájú, van valami, aminek karácsonykor egyszerűen nem tud ellenállni. Ez pedig nem más, mint a szaloncukor, méghozzá annak is a zselés változata.

„Előfordul, hogy hazafele veszek harminc darabot belőle és mire megérkezem, azt veszem észre, hogy megettem az egészet." Adri számára ugyanis ez a legcsábítóbb finomság az ünnepek alatt.

Adri karácsonykor mindenféle finomsággal lepi meg szeretteit és most három izgalmas receptet is elárul, amik nem csak, hogy nagyon finomak, hanem a karácsonyi asztal díszei is lehetnek vagy akár ajándékba is adhatók.

Panettone

A Panettone egy szuper jó karácsonyi desszert. Nem csak finom, hanem teljesen lenyűgözhetjük vele az asztaltársaságot. Akár ehető ajándékként is adhatjuk a szeretteinknek, barátainknak. Az elkészítése pici gyakorlást igényel, de mindenképpen megéri a belé fektetett munka és idő.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl rum
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 db citrom
  • 1 tk vanília őrlemény
  • 1 csipet só

Tetejére:

vaj és porcukor

Elkészítés:

Először a mazsolát beáztatjuk a rumba majd, amikor sor kerül rá leszűrjük. Tejet langyosítunk és egy csipet cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a cukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília őrleménnyel összekeverjük. Hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojások sárgáját és a puha vajat, majd dagasztani kezdjük. Beleöntjük a rumot majd, ha még szükséges apránként adjunk hozzá langyos tejet, annyit, amennyit felvesz még a tészta. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Ezután lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben beledagasztjuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát. Egy 22-25 centiméter magas panettone sütőformát vastagon kivajazunk, majd a tésztát beletesszük és letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt újrakelesztjük. Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson, 40 perc alatt készre sütjük.

Tálalás:

A tetejéhez megolvasztjuk a vajat, összekeverjük a porcukorral, gazdagon megkenjük vele és kb. 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Cukormentes isler

Ha valaki bűntudat nélkül szeretne karácsonykor valamilyen édességet enni, akkor a cukormentes linzer tökéletes választás a számára. Az íze pedig pont olyan, mint a hagyományos süteménynek.

Hozzávalók:

Isler:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1 csipet vanília őrlemény
  • 1 csipet só
  • 15 dkg eritrit

Bevonat:

  • 15 dkg cukormentes dzsem
  • 20 dkg étcsoki
  • 2 ek kókuszzsír
  • 5 dkg darabolt mandula
  • Egyéni hozzávalók:
  • 2 ek liszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékokat és az összes hozzávalóval egybegyúrjuk. Folpackba csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk lisztezett deszkán és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 190 fokon 10- 15 perc alatt kisütjük. Hagyjuk kihűlni és a dzsemmel összeragasztjuk, rácsra helyezzük. A csokit a kókuszzsírral megolvasztjuk és a kekszekre csorgatjuk. Megszórjuk a darabolt mandulával, és hűtőbe tesszük, hogy a csoki rádermedjen.

Málnazselés szaloncukor

Ez egy nagyszerű, könnyen elkészíthető recept a klasszikus ízvilág rajongóinak, amelyhez nincs szükség komoly előkészületekre. Összecsomagolása valódi közösségépítő program lehet, ami valljuk be, újabb alkalom a szaloncukor ízlelgetésére.

Hozzávalók:

Szaloncukor:

50 dkg málna (fagyasztott is lehet) 2 ek cukor 1 db citrom reszelt héja és kevés leve 1 dl almalé 7 db lapzselatin 3 ek málnaszörp

Bevonat:

20 dkg étcsoki 3 ek kókuszzsír

Elkészítés:

A málnát a cukorral, a citromhéjával és levével, a szörppel, és az almalével felfőzzük, majd átszűrjük. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a lapzselatint és kb. 1 percig főzzük. Szilikon jégkockatartóba vagy kisebb tepsibe öntjük és min. 3 órára hűtőbe tesszük. A csokit a kókuszzsírral megolvasztjuk, belemártjuk a zselékockákat és visszatesszük a hűtőbe dermedni.