Gyors recept: sültcékla- és sütőtöksaláta
Hozzávalók (4 személyre):
•fél kiló cékla és fél kiló sütőtök meghámozva, 2 centis kockákra vágva
• 1 nagyobb, édesebb alma 2 centis kockákra vágva
• 20 deka vegyes zöldsaláta
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál pirított mandulaszelet.
Az öntethez:
•1,5 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál fehér balzsamecet
• 1 evőkanál frissen facsart narancslé
• 1 kávéskanál méz
• negyed kávéskanál csilipehely
1. A céklákat mosd meg, szárogasd le és locsold meg pár csepp olívaolajjal. Egyesével csomagold őket akkora alufóliába, hogy teljesen befedje. 180 fokos sütőben kábé 45 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, hámozd meg és vágd 2 centis kockákra.
2. A sütőtökkockákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg kevés olívaolajjal és 15–20 perc alatt süsd meg a sütőben. Vigyázz, hogy ne puhuljon meg teljesen, mert akkor az összeállításnál szétesik, nem tartja meg a formáját.
3. Az almakockákat locsold meg a citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
4. Közben keverd össze az öntet hozzávalóit. Tálalásnál tegyél minden tányérra a vegyes zöldsalátából, a sült céklából és a sütőtökből. Locsolj rá az öntetből és szórd meg a pirított mandulaszeletekkel.
Szöveg: Szentkláray Alexandra, fotó: Profimedia-red dot, Europress/Stockfood