Füstölt halas krumplileves tükörtojásos pirítóssal

Borítókép: Füstölt halas krumplileves tükörtojásos pirítóssal
Ez a forró leves füstölt tőkehallal készül, de lazaccal is isteni lehet... :)

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 személyre):
40 deka füstölt (de nem szárított) tőkehal
• 1 liter tej
• 1 szál póréhagyma fehér része
• 1 zöldfűszercsokor (kakukkfű, petrezselyem és babérlevél összekötve)
• 3 deka vaj
• fél kiló krumpli
• 1 evőkanálnyi metélőhagyma (snidling)
A pirítóshoz:
•4 szelet kenyér
• 4 tojás
• vaj

1. A halat egy lábosban öntsd le 3 deci tejjel, és forrás után kábé 6 percig főzd. Hagyd kihűlni, aztán távolítsd el a bőrét és a szálkákat, majd tedd vissza a vékony csíkokra vágott halhúst a főzőlébe.

2. Az alaposan megmosott és felaprított póréhagymát meg a zöldfűszercsokrot vajban párold puhára serpenyőben. Add hozzá a maradék tejet, a meghámozott és felkockázott krumplit, sózd meg és 20 percig főzd.

3.Távolítsd el a fűszernövényeket, a krumplit pedig nyomd szét. Tedd bele a halat a levével együtt, forrald össze, aztán kóstold meg: ha a füstölt hal sós volt, akkor biztos nem, de ha sózatlan, akkor kicsit talán sózni kell. Miközben a leves melegszik, pirítsd meg a kenyérszeleteket, kend meg vajjal, és tedd rájuk a frissen sütött tükörtojásokat.

4. A levest öblös tálkákban tálald, a tetejét hintsd meg aprított snidlinggel. A leves is, a pirítós is forró legyen.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Alastair Hendy/olive magazine