Francia hagymaleves igényeseknek
Hozzávalók (12 főre):
• 3 kiló vöröshagyma (kábé 6-7 nagy fej)
• 24 deka vaj
• 3 liter marhahúsleves
• sherry ecet
• 2 babérlevél • 6-7 szál kakukkfű • só • bors
A krutonhoz:
• 1 bagett
• olívaolaj
• 6–12 szelet 3 milliméter vastag ementáli sajt
1. Vágjuk le a hagyma tetejét és alját, majd vágjuk félbe hosszában. Távolítsuk el a héját. Helyezzük vágódeszkára és hosszában vágjuk szálirányban kábé 4 milliméteres szeletekre. Olvasszuk fel a vajat egy fazékban közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és a sót. Vegyük a lángot kicsire, majd főzzük egy órán át, míg a hagyma elég levet ereszt.
2. Ezután feljebb vehetjük a lángot közepesre. Időnként kevergetve főzzük tovább, míg a hagyma karamellizálódik, és szép mélybarna nem lesz (kábé 3 óra). Húzzuk félre a lángról, szitáljunk bele egy kis lisztet, és főzzük nagy lángon 2 percig állandóan keverve. Öntsük fel a marhahúslevessel, adjuk hozzá a fűszereket, és főzzük még egy órán át. Vegyük le a lángról, öntsük hozzá az ecetet, és ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
3. A krutonhoz vágjunk a bagettból 12 darab egy centi vastag szeletet. Kenjük meg őket olívaolajjal és sózzuk meg. Helyezzük a szeleteket zsírpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokos sütőben 8–10 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
4. Állítsunk hőálló levesestányérokat egy sütőlapra vagy tepsibe. Szedjük őket tele levessel, tegyünk mindegyik tetejére 2-3 darab krutont és borítsuk rá a sajtszeleteket úgy, hogy kábé 1 centivel túllógjanak a tányér peremén. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük tovább 180 fokon, míg a sajt ráolvad a levesre.
A recept a Déryné Bisztró specialitása. További Dérynés recepteket itt találsz.
Recept:Ekler Viktor,Fotó: Galgóczy Németh Kristóf, styling: Molnár Dóra, ruha: H & M, ételfotók: Vrábel Krisztina