Falusi forró fazék

Borítókép: Falusi forró fazék
Tartalmas egytálétel a családnak, nagyobb vendégjáráshoz is kiváló.

Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: kábé 3 óra

Hozzávalók 6 személyre:
•80 deka marhahús (lábszár, lapocka)
• 2 evőkanál liszt sóval keverve
• 4 evőkanál olívaolaj
• 3 deci száraz vörösbor
• 2 fej lilahagyma
• 2 szál sárgarépa
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 cső édes pirospaprika
• 1 friss piros csili
• néhány ágacska kakukkfű + 1 evőkanálnyi lemorzsolt levél
• 1 babérlevél
• 1-1 kávéskanál őrölt kömény, koriander, fahéj és csípős csilipor
• 2 doboz hámozott paradicsom
• 1 nagyobb doboz vörösbab
• 2 kávéskanál kristálycukor
• 3 deci sűrű erőleves (kockából)
• 1 kiló főzőkrumpli
• 1 evőkanál vaj

1. A fölszeletelt marhahúst forgasd meg a sózott lisztben, és egy kis olajon, forró serpenyőben adagonként pirítsd hirtelen barnára, aztán szedd ki, tedd félre egy tálban. Aserpenyőbe önts 1 deci bort, és kavargasd, hogy föloldja a leragadt húsdarabokat. Kicsit forrald be, és öntsd rá ahúsra.

2. A fölaprított hagymát, arépát és aszétnyomott fokhagymát mixeld össze. Aserpenyőbe önts 2 evőkanál olajat, tedd bele azöldséget, akicsumázott és fölaprított paprikákat és acsilit, azöldfűszereket és a babérlevelet. Pirítsd 10percig. Fűszerezd meg, öntsd rá a maradék bort, keverd össze, forrald be a felére.

3. Add hozzá afölkockázott paradicsomot, a cukrot, a hússzeleteket, aboros húslevet, locsold meg az erőlevessel.

4. Másfél–két óra hosszat főzd. Öntsd bele a babot, kavard össze és tedd félre hűlni.

5.Hámozd meg a krumplit, vágd fél centis szeletekre és főzd a forrás után 6–8 percig. Szűrd le alevét, a krumplit tedd vissza a fazékba, add hozzá avajat, skakukkfűvel és sóval fűszerezve rázogasd össze.

6. Egy nagy tűzálló tálba kanalazd bele a csilis keveréket, atetejére akrumpliszeleteket. Morzsolj rá egy kis vajat. 200 fokos sütőben 50–60 percig süsd.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Good Food Magazine/[email protected]