Délutáni desszert

Borítókép: Délutáni desszert
Jönnek a húsvéti ünnepek, remek alkalom egy laza családi összeruccanásra. A sonkát és a főtt tojást már mindenki megette, nézzük a könnyű desszertet! A hagyományos édességek (bejgli, kalács, ez-meg-az) helyett készítsünk könnyű krémeket, sütiket. Hozzá jól esik egy pohár hűs ital, vidám csevegés.
Gyümölcsös piskóta
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 18 perc
12 adag

Hozzávalók:

3508.tn.jpgKattints a képre! A tésztához:
  • 5 tojás
  • 16 deka kristálycukor
  • 10 deka sima liszt, szitálva
  • 9 deka kukoricaliszt, szitálva
  • 1 teáskanál vaníliaeszencia
  • 6 deka olvasztott vaj
  • kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
  • porcukor és málnaszemek a tálaláshoz

A gyümölcskrémhez:

  • 25 deka mascarpone sajt
  • 4 deka cukormáz
  • 10 deka őszibarack húsa (lehet lekvár is)
  • 25 deka felvert tejszín
  1. Melegítsd fel a sütőt 180 Cº-ra, és vékonyan kenj ki, szórj be liszttel egy 20 x 30 centis tepsit.
  2. A tojásokat és a cukrot keverd habosra mixerrel, majd óvatosan add hozzá az átszitált lisztet, az olvasztott vajat és a vaníliaeszenciát.
  3. Öntsd a piskótatésztát az előkészített tepsibe, süsd 18 percig vagy amíg meg nem sül. Hagyd hűlni a tepsiben 5 percig, majd egy fémrácsra borítva hűljön ki teljesen.
  4. A gyümölcshúst, a mascarponét és a cukormázat alaposan keverd ki egy tálban, majd forgasd bele e felvert tejszínbe.
  5. A töltéshez óvatosan vágd ketté vízszintesen a piskótát, az alját helyezd egy szép süteményestálra, majd kend szét rajta egyenletesen a gyümölcskrémet. Borítsd rá a tészta másik felét. Tálaláshoz szórd meg cukorral, és tegyél rá néhány málnaszemet.

Mandulás kifli
Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15 perc

Hozzávalók (30 darabhoz):

  • 3509.tn.jpg
    Kattints a képre!
    20 deka vaj
  • 8 deka cukormáz
  • 1 teáskanál vaníliaeszencia
  • 21 deka átszitált, sima liszt
  • 10 deka darált mandula
  • cukormáz
  1. Melegítsd elő a sütőt 175 Cº-ra, és sütőpapírral bélelj ki egy sütőlapot.
  2. Elektromos keverővel verd sima krémmé a vajat, a cukrot és a vaníliaeszenciát. Add hozzá a mandulát és verd tovább, míg homogén krém nem lesz.
  3. Evőkanálnyi adagokból formázz hengert, majd csavarj belőle kiflit. Egyenként helyezd a kifliformákat 3-3 centi távolságban a sütőlapra.
  4. Süsd 15 percig aranysárgára, majd fémrácson hagyd hűlni. Tálalás előtt egy tálban hempergesd meg a kifliket a cukormázban.

Reggeli csekélység
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 3510.tn.jpg
    Kattints a képre!
    35 deka rebarbara 4 centis darabokra vágva
  • 4 magozott, szeletekre vágott szilva
  • 6 deka kristálycukor
  • 1 vaníliarúd, felvágva
  • 15 deka málna
  • 50 deka krémjoghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 20 deka pirított müzli
  • málna a szervírozáshoz
  1. Keverd óvatosan a rebarbarát, a szilvát, a cukrot, a vaníliát és egy evőkanál vizet 10 percig egy serpenyőben, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Add hozzá a málnát, vedd ki a vaníliarudat. Hagyd teljesen kihűlni.
  2. A joghurtot és a mézet külön jól keverd össze.
  3. Rétegezd poharkba úgy, hogy alulra egy-egy evőkanál gyümölcspép kerüljön, arra egy réteg müzli, majd a mézes joghurt és így tovább. A tetejét díszítsd néhány szem málnával. Tálalásig tedd a hűtőbe.

    3507.w.jpg