Délutáni desszert
Jönnek a húsvéti ünnepek, remek alkalom egy laza családi összeruccanásra. A sonkát és a főtt tojást már mindenki megette, nézzük a könnyű desszertet! A hagyományos édességek (bejgli, kalács, ez-meg-az) helyett készítsünk könnyű krémeket, sütiket. Hozzá jól esik egy pohár hűs ital, vidám csevegés.
Gyümölcsös piskóta
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 18 perc
12 adag
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 18 perc
12 adag
Hozzávalók:
Kattints a képre! A tésztához:- 5 tojás
- 16 deka kristálycukor
- 10 deka sima liszt, szitálva
- 9 deka kukoricaliszt, szitálva
- 1 teáskanál vaníliaeszencia
- 6 deka olvasztott vaj
- kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
- porcukor és málnaszemek a tálaláshoz
A gyümölcskrémhez:
- 25 deka mascarpone sajt
- 4 deka cukormáz
- 10 deka őszibarack húsa (lehet lekvár is)
- 25 deka felvert tejszín
- Melegítsd fel a sütőt 180 Cº-ra, és vékonyan kenj ki, szórj be liszttel egy 20 x 30 centis tepsit.
- A tojásokat és a cukrot keverd habosra mixerrel, majd óvatosan add hozzá az átszitált lisztet, az olvasztott vajat és a vaníliaeszenciát.
- Öntsd a piskótatésztát az előkészített tepsibe, süsd 18 percig vagy amíg meg nem sül. Hagyd hűlni a tepsiben 5 percig, majd egy fémrácsra borítva hűljön ki teljesen.
- A gyümölcshúst, a mascarponét és a cukormázat alaposan keverd ki egy tálban, majd forgasd bele e felvert tejszínbe.
- A töltéshez óvatosan vágd ketté vízszintesen a piskótát, az alját helyezd egy szép süteményestálra, majd kend szét rajta egyenletesen a gyümölcskrémet. Borítsd rá a tészta másik felét. Tálaláshoz szórd meg cukorral, és tegyél rá néhány málnaszemet.
Mandulás kifli
Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók (30 darabhoz):
20 deka vajKattints a képre! - 8 deka cukormáz
- 1 teáskanál vaníliaeszencia
- 21 deka átszitált, sima liszt
- 10 deka darált mandula
- cukormáz
- Melegítsd elő a sütőt 175 Cº-ra, és sütőpapírral bélelj ki egy sütőlapot.
- Elektromos keverővel verd sima krémmé a vajat, a cukrot és a vaníliaeszenciát. Add hozzá a mandulát és verd tovább, míg homogén krém nem lesz.
- Evőkanálnyi adagokból formázz hengert, majd csavarj belőle kiflit. Egyenként helyezd a kifliformákat 3-3 centi távolságban a sütőlapra.
- Süsd 15 percig aranysárgára, majd fémrácson hagyd hűlni. Tálalás előtt egy tálban hempergesd meg a kifliket a cukormázban.
Reggeli csekélység
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc
Hozzávalók (6 adaghoz):
35 deka rebarbara 4 centis darabokra vágvaKattints a képre! - 4 magozott, szeletekre vágott szilva
- 6 deka kristálycukor
- 1 vaníliarúd, felvágva
- 15 deka málna
- 50 deka krémjoghurt
- 2 evőkanál méz
- 20 deka pirított müzli
- málna a szervírozáshoz
- Keverd óvatosan a rebarbarát, a szilvát, a cukrot, a vaníliát és egy evőkanál vizet 10 percig egy serpenyőben, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Add hozzá a málnát, vedd ki a vaníliarudat. Hagyd teljesen kihűlni.
- A joghurtot és a mézet külön jól keverd össze.
- Rétegezd poharkba úgy, hogy alulra egy-egy evőkanál gyümölcspép kerüljön, arra egy réteg müzli, majd a mézes joghurt és így tovább. A tetejét díszítsd néhány szem málnával. Tálalásig tedd a hűtőbe.