Cornwalli húsos torta | Előkészítési idő: 30 perc Elkészítési idő: 45 perc Hozzávalók (4 személyre): - 2 csomag mélyhűtött leveles tészta - 1 fej hagyma - 25 deka fehér- vagy sárgarépa - 40 deka sovány marhahús - fél kiló krumpli - 1 tojás sárgája - kis víz - só - frissen őrölt fehérbors | |
1. A tésztát oszd négy részre, mindegyikből formálj köröket – ebben segíthet egy leveses tányér. Az egyik kört tedd vágódeszkára, szórd rá a finomra vágott hagyma negyed részét, aztán a vékony karikákra vágott vágott répa egy részét is. Fedd le a felaprított hússal, jól sózd meg, és takard le a vékony szeletekre metélt krumplival.
2. Egy másik tésztakörrel fedd le, a széleket vizes kézzel alaposan nyomkodd össze, és ismételd meg a folyamatot még háromszor. Tedd a tortát teflonbélésű, kör alakú sütőformába.
3. Tedd hűtőbe az egészet legalább 20 percre, ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. De mielőtt berakod a „tortát” a sütőbe, kend meg a tetejét egy kis vízzel felhigított tojássárgájával, és fúrj rá egy-két lyukat, hogy a gőznek legyen hol eltávoznia. Legalább 15 percig hagyd ilyen forrón a sütőt, aztán csökkentheted a hőmérsékletet, de még kell neki egy jó fél óra.
4. Tálalás előtt pihentesd vagy 20 percet, úgyis sokáig forró marad. Jó kis savanyúságokat kínálj hozzá.