Közkívánatra: íme Margaret Atwood híres citromsodója
Forrás: facebook
Igazából nem is olyan nehéz elkészíteni ezt a sült citromsodót, amely A szolgálólány meséje és más híres regények írónőjének legismertebb specialitásai közé tartozik.
Még a legelfoglaltabb művészek közt is akad, aki remekül teljesít a konyhában; Margaret Atwood (akiről nemrég írtunk bővebben) például tizenvalahány éve osztotta meg a Bon Appétit magazin olvasóival egyik hírneves receptjét, a citromsodót. Íme, próbáljátok ki:
Elkészítési idő: 1 óra
Citromsodó à la Margaret Atwood
Hozzávalók
- 150 g cukor
- 3 ek vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 ek citrom reszelt héja
- 3 tojás (nagy, szétválasztva)
- 3 ek liszt
- 230 g (egy csésze) író
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. lépés
Vajazz ki hat felfújtformát (180 ml, 3/4 csésze űrtartalmú formák a legjobbak)
3. lépés
Turmixgéppel keverd fel a tojást, a vajat és a citromhéjat, majd mixeld bele a tojássárgáját. Add hozzá a lisztet három adagban, felváltva az íróval, amit két adagban. Keverd bele a citromhéjat.
4. lépés
Tiszta habverővel verd fel a tojásfehérjéket, amíg szilárd, de nem túl száraz állagot nem kapnak. Forgasd bele a habot a keverékbe.
5. lépés
A kész elegyet oszd szét az előkészített formákban, és egy hússütő tepsin helyezd el őket.
6. lépés
A tepsit öntsd fel forró vízzel úgy, hogy a sütőformák feléig érjen. Süsd addig, amíg a sütik barnulni nem kezdenek, kábé 35 percig. Ekkor vedd ki a formákat a vízből. Forrón vagy melegen tálald.
Bónusz tipp: Egy nappal előre is elkészítheted, ez esetben várd meg, amíg teljesen kihűl, majd lefedve tedd a hűtőbe.