Urban:Eve: 25 ötlet, hogy mire használj egy üres jegyzetfüzetet

jegyzetfüzet,firka Forrás: Unspash / @jentheodore
A grafománok paradoxona: imádod a szép füzeteket, de rettegsz attól, hogy “elrontod” őket, ha beleírsz. Így csak gyűlnek és gyűlnek, és várják, hogy “elég jó” ötleted legyen ahhoz, hogy bele merj írni…

Én azt mondom, francba a tökéletességgel! A legszebb füzetet is szebbé teszi, ha használod, és beleteszed azt, ami neked fontos.

Soha nem fogod megbánni, ha teleírsz egy füzetet, a gyűjteményed pedig igazi kincs lesz évek múlva. Többet ér, mintha csak őrizgetnéd őket üresen.

A fotóalbumok mellett a füzeteim vannak a “tűz esetén menteném” lista tetején (nyilván a családtagok és iratok/pénz után), és az egyik legnagyobb becsben tartott tárgyam a nagymamám naplója több, mint hatvan évvel ezelőttről. Nem irodalmi értékű, és sem formailag, sem tartalmilag nem kiemelkedő, de nekem fontos, mert belelátok a gondolataiba, megismerem a félelmeit, aggodalmait, és így van róla egy kis lenyomat. Van egy receptes füzetem is tőle, abban is vannak sztorik és jegyzetek, újságkivágások, és persze a legjobb sütireceptek. :)

Valódi érték az ilyesmi, és ezerszer boldogabb vagyok attól, hogy beleírt, mint ha tök üres füzeteket örököltem volna. Ezen felbuzdulva vezetem én is a kis jegyzeteimet, naptáraimat, naplóimat. Ha rád is várnak a szép füzetek, íme 25 ötlet, hogy mit kezdhetsz velük:

  1. Minimalista-napló: minden nap egy mondat. Év végére lesz egy 365 napos történet az évedről.
  2. Hála-napló: minden nap írj le 3 dolgot, amiért aznap hálás voltál. Igen, lehet az is egy dolog, hogy “vége van ennek a borzalmas napnak”.
  3. Büszkeség-napló: minden nap írj le egy dolgot, amiért büszke voltál magadra aznap. Nem, nem magától értetődő, hogy ilyen szuper vagy, és igenis veregesd magad vállon. Ez nem beképzeltség. :)
  4. Kalligráfia-gyakorlónapló: valahol gyakorolnod kell azt a betűkanyarítást. :) Firkálhatsz szavakat, gyakorolhatod a nagy G-t, vagy azt, hogy hogyan kell egyenletes betűtávval leírni azt, hogy Boldog Születésnapot!
  5. Idézetes füzet: gyűjtheted benne az inspiráló idézeteket, mondásokat. Lapozd fel, amikor el vagy szontyolodva.

A lista folytatódik az urban-eve.hu oldalon!