Tudd, hogy van hova fordulnod! – Amit szülőként is tehetsz az iskolai kortárs zaklatás ellen

Borítókép: Tudd, hogy van hova fordulnod! – Amit szülőként is tehetsz az iskolai kortárs zaklatás ellen Forrás: UNICEF
Az ősz nem csak az iskolakezdést, de sajnos sok fiatalnak az iskolai bántalmazás kezdetét is jelenti. A bullying jelensége Magyarországon is egyre több fiatalt érint. Sokkoló adat, hogy az érintettek fele már kisiskolásként, 6 és 10 éves kora között tapasztalt bántalmazást az iskolában. Az UNICEF Magyarország kifejlesztett egy bullying elleni applikációt azért, hogy segítsen a fiataloknak tájékozódni a témában, és legújabb felhívásával kifejezetten azokat szólítja meg, akik szemlélőként tanúi egy-egy bántalmazásnak és módjukban állhat segíteni. #NENÉZZFÉLRE kampányában a magyar zeneipar elismert elődadóival együtt hirdeti, hogy már egy jó szó is sorsfordító lehet.

A magyar középiskolások 85 százaléka számolt be arról, hogy már zaklatták az iskolában, 66 százalékuk pedig volt már rendszeres iskolai bántalmazás áldozata – derül ki az UNICEF Magyarország 2022-es felméréséből[1]. A kutatási eredmények alapján az érintettek fele 6 és 10 éves kora között tapasztalt először kortárs bántalmazást az iskolában, ráadásul minden harmadik gyerek döntött már úgy, hogy a napi szintű zaklatás miatt nem ment be az óráira.

A bullying a közösség minden tagjára hat, ezért fontos, hogy a passzív szemlélők ne hagyják szó nélkül a jelenséget, hiszen egy segítő közösség lehet a bántalmazás leghatékonyabb megelőzése. Szülőként és pedagógusként is fontos, hogy a bántalmazásra utaló jeleket időben felismerjük, de a kortársak szerepe is kiemelkedő. Az áldozatok számára az egyik leginkább traumatizáló mozzanat nem is maga az erőszak, hanem a szemlélődők némasága, tétlensége és közömbössége. Sokan nem tudják, hogy mit tehetnek ilyen helyzetben, ehhez nyújt segítséget az UNICEF Magyarország HelpApp applikációja.

Forrás: UNICEF
Péterfy Bori

A bántalmazás sajnos több mint egy egyszeri konfliktus, ugratás, vagy csipkelődés. Olyan ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amellyel a másikat szándékosan megalázzák akár testi erőszakkal, akár szavakkal. Sokszor azt gondoljuk, hogy a szemlélődő nincs befolyással a történésekre, legtöbb gyerek nem is tudja, mit tehet ilyen esetekben, ezért kifejezetten a tizenéves korosztálynak fejlesztettük ki a HelpApp applikációnkat, ahol bárki segítséget kérhet és tájékozódhat” – mondta Dr. Balás Borbála, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa.

A figyelemfelkeltésen túl az UNICEF Magyarország célja, hogy cselekvésre ösztönözze mindazokat, akiknek módjában áll fellépni az iskolai kortárs bántalmazás ellen, valamint bemutassa, milyen lehetőségek állnak a segíteni szándékozók rendelkezésére.

„Rengeteg potenciál lakozik a fiatalokban és ahhoz, hogy kibontakoztathassák magukat, biztonságos, nyugodt környezetet kell számukra biztosítanunk. Hisszük, hogy a bántalmazás ellen tenni kell és nem szabad senkit sem magára hagyni, különösen ilyen nehéz, lelki vívódást okozó helyzetekben – tette hozzá Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company zenekar frontembere. – A kampány egy kiváló lehetőség, hogy felhívjuk a figyelmet egy széles társadalmi kört érintő jelenségre. Bízunk abban, hogy minél többen letöltik akár a HelpAppot, akár más felületeken tájékozódnak, de bárhogyan is, elmélyednek a témában, hiszen már csak egy apró gesztussal is segíthetünk.”

Forrás: UNICEF
Bagossy Brothers Company

További információ az iskolai bántalmazásról, a HelpAppról és az ACG Reklámügynökséggel együttműködésben megvalósuló #nenézzfélre kampányról az UNICEF Magyarország weboldalán érhető el: https://unicef.hu/bullying

Kattins az alábbi galériára és nézd meg mely hazai sztárok csatlakoztak az UNICEF kortárs iskolai zaklatás elleni kampányához!

[1] UNICEF Magyarország: Középiskolások tapasztalatai az iskolai zaklatásról (2022)