Így indulj el síelni! Profi tippek kezdő síelőknek az INTERSPORT szakértőitől

Borítókép: Így indulj el síelni! Profi tippek kezdő síelőknek az INTERSPORT szakértőitől Forrás: PR agent
Végre megérkezett Európa-szerte az igazi tél és hamarosan jön a síszünet. Szerencsére néhány óra utazással már számos síközpont elérhető, ahol pár feledhetetlen napot tölthetünk a hegyekben. Ha évente maximum 1-2 alkalommal hódolunk ennek a remek sportnak, vagy teljesen kezdőként vágunk neki a lejtőknek, akkor érdemes a felkészülést az utazás előtt jó pár héttel elkezdeni. Az INTERSPORT szakértőit segítségül hívva most bemutatjuk nektek, hogy miként érdemes rákészülni az első találkozásunkra a síeléssel.

1. Készülj testben és lélekben

A síelés az egyik legfantasztikusabb sportok egyike: friss levegő, csodás, havas táj, kellemes társaság - mondhatni inkább szórakozás ez, mint sport, bár az elején ez a legkevésbé van így. Az öltözet szokatlan érzést nyújthat és az oktatóra való koncentrálás is sok energiát igényel, úgyhogy előre felkészítünk: valószínűleg sokat fogsz találkozni a talajjal az első napokban.
Testileg azonban igenis tudsz tenni az ellen, hogy a fenti kellemetlenségeket tetézve még kínzó izomláz is gyötörjön. Nagyjából 4-6 héttel az utazás előtt, heti 2-4 alkalommal végezve, állóképességi edzéssel és lábfókuszú erősítéssel megfelelő módon készülhetünk fel a havas örömökre.

Extra tipp: már két-három hét rendszeres futással tökéletesen fel tudod készíteni a tested és növelheted az állóképességed, hogy jobban bírd a lejtőket!

2. A megfelelő ruházat alapvető fontosságú

Öltözet tekintetében különösen nagy a választék, de ne feledd, a cél, hogy a síruházat megfelelően funkcionális és réteges legyen. A síelés alfája és omegája a technikai aláöltözet, enélkül tényleg nem érdemes elindulni. A melegen tartó középső réteg felé kerüljön a vízhatlan nadrág és a sídzseki, ami akkor ideális, ha könnyű, szabad mozgást biztosít, de bent is tartja a meleget. A vízálló ruházat kezdő síelőként különösen fontos, hiszen kisebb-nagyobb esésekkel biztosan számolhatsz, ezért kérjünk bátran a megfelelő ruházat kiválasztásában is szakértői segítségét. Emellett ne feledkezzünk meg a síszemüvegről, a síkesztyűről és persze a bukósisakról sem, ami kezdőként extra biztonságérzetet ad és több pályán kötelező viselet.

Extra tippek, hogy mire ügyeljünk síruházat vásárlásakor: ITT.

3. A felszerelés kiválasztásához kérjük szakértő segítségét!

Az ideális síléc kiválasztásához különösen fontos, hogy profi segítőre bízzuk magunkat, hiszen több szezonra szóló beruházásról van szó. A lécek kategóriáját alapvetően a súly, a magasság és a tudásszint határozza meg, emellett érdemes figyelembe venni, hogy milyen terepre megyünk. Kezdőként a kevésbé merev, kisebb terhelésre készített univerzális síléc ajánlott, kivétel, ha nagyobb a súlyod, mivel a terhelés a testsúly és a sítudás függvénye. Ha megvan a léc, a következő beruházásod egy jó minőségű és kényelmes sícipő legyen, ami több éven át elkísérhet a lankákon, ha jól választasz.

Extra tippek felszerelés választásához: ITT.

4. Fogadjunk oktatót!

Ne csak a sport-szakáruházban, a pályán is bízzuk magunkat szakértőre!

A helyes technika és a biztonságos siklás érdekében mindenképp érdemes oktatót fogadnunk az első napokra. Nyugodtan felejtsd el a jóakaró barátokat, rokonokat, ha stabil és megbízható alapokat szeretnél, aki előtt kicsit sem kell szégyellned magad, keress a kiszemelt pályán egy oktatót és vegyél tőle pár leckét.

5. Ne feledkezz meg a fényvédelemről!

Igen, jól olvastad. Tudjuk, hogy nem trópusi nyaralásra készülsz, de igen, a fényvédő télen is kötelező kellék, mivel a hó nagymértékben visszaveri a napsugarakat, így akár még jobban is leéghet az arcunk, mint egy nyaralás alkalmával.

6. Válaszd ki a megfelelő helyszínt!

Kezdőként érdemes előre tájékozódni, hogy a kiszemelt úticél alkalmas-e számodra, milyen nehézségű pályák vannak és milyen típusú felvonók. Egyszerűen hangzik, de a lankás, biztonságos pályákban bővelkedő sícentrumok magabiztosságot és motivációt adnak a további tanuláshoz. Szerencsére hazánkhoz közel több ilyen síközpont is található, ahol biztonsággal tanulhatsz és a síszezon akár húsvétig is tart.

Extra tipp - Legközelebbi sípályák néhány órán belül:

Ausztria / Semmering-Stuhleck - kb. 3 óra autóút Budapestről (300 km)

Szlovákia / Jasná-Chopok - kb. 4 óra autóút Budapestről (270 km)

Szlovénia / Maribor-Pohorje - kb. 3.5 óra autóút Budapestről (340 km)

Ha bármi hiányzik a felszerelésedhez és szakértőkre bíznád magad, akkor keresd fel a budaörsi INTERSPORT flagship store áruházat, ahol a régió legnagyobb télisport kínálatával és szakszerű segítségnyújtással várnak kezdőtől profi szintig.

Az Intersport Magyarországot megtalálod a közösségi oldalakon is: Facebook, Instagram.