Tipikus magyar ételek

előétel,főétel,desszert,magyar konyha Forrás: mimama-konyhaja.hu
Minden nemzetnél megvannak azok az ételek, amelyek legjobban meghatározzák konyhaművészetüket. Magyarország konyhaművészete kifejezetten változatos és gazdag, ezért számos olyan fogásunk van, amelyek egyedülállóak a világon. A magyar konyha rengeteget változott az elmúlt évezredek, évszázadok során. Mégis van, ami változatlan: a karakteres ízvilág, a meglepő alapanyagok, a különleges fűszerek. Nézzük, melyek a legnépszerűbb fogások!

Magyaros előételek

Az előételek a hagyományos főfogás előtt elfogyasztott kisebb ételek, amelynek célja az étvágygerjesztés. Ezek az ételek kisebb adagokban érkeznek, könnyen emészthetőek. Jellemzően az ételsorhoz passzolnak.

Nálunk általában a meleg előételek hódítanak, azaz a levesek. Ezek általában húst, zöldséget, esetleg valamilyen tésztát, galuskát tartalmaznak. Bizonyos leveseket sűrítenek annak érdekében, hogy még laktatóbbak legyenek.

A magyar levesek nagy része fűszeres, zsíros, és szinte nélkülözhetetlen belőlük a hagyma. Előételként, de akár főfogásként is megállhatják a helyüket. Legismertebb leveseink közé tartozik a babgulyás, a gulyásleves, a húsleves, a halászlé.

Házias főételek

A magyar főételeket alapvetően három csoportra lehet osztani: lehetnek pörköltalapúak, főzelékek és tésztaételek.

A házias pörköltek lédúsak, paprikaalapúak, amelyek zsiradékon és hagymán készülnek el. Legnépszerűbb pörköltjeink közé tartozik a csirkepörkölt, marhapörkölt, pacalpörkölt.

Nálunk kevésbé népszerűek a tésztaételek (például a kimondottan tésztás olaszokhoz képest), viszont bármikor bevethetőek, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. A sós tésztaételek főleg Magyarországon elterjedtek. Ezeket főfogásként fogyasztjuk. Az ismert ételek a krumplis tészta, túrós csusza vagy káposztás tészta.

A főzelékek zöldségekből készülnek, itthon ezek önálló fogásként is megállják a helyüket. A legismertebb főzeléktípusok közé tartozik a babfőzelék, a lencsefőzelék, burgonyafőzelék, borsófőzelék, spenót- és sóskafőzelék.

A Mimama Konyhájában megtalálhatja a tipikus házias főfogásokat, amelyek minőségi alapanyagokból készültek, és bár kiemelkedő színvonalúak, mégis nagymamáink ételeit idézik.

Jellegzetes desszertek

Az édességek széles választéka megtalálható nálunk. A torták, a krémesek, a rétes, a pite, a somlói galuska, a gesztenyepüré mind-mind megállják a helyüket egy-egy ünnepi asztalon.

És hogy melyek örvendenek a legnagyobb népszerűségnek? Nehéz a választás, de talán a dobostorta, a Rákóczi-túrós és a somlói galuska áll a dobogó tetején!