Hasplasztika szülés után

Borítókép: Hasplasztika szülés után
A terhesség alatt meggyengült kötőszövet, a szülés után megereszkedett bőr nem mindig képes regenerálódni, amit nagyban befolyásolnak az egyéni tulajdonságok és az életkor. A megereszkedett has – ami sok esetben szétnyílt hasizommal párosul – nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okozhat.
Mindenkinek megváltozik a teste szülés után, főleg, ha több gyermeket szül. Még akkor is, ha mindent megtesz az ember azért, hogy ismét a régi formáját hozza.

– meséli Martina, a háromgyermekes édesanya, akinek szülés utáni hasplasztikáját a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze Dr. Molnár István végezte:

A hasplasztika eredményeként a köldök alatti és feletti rész egyaránt laposabbá válik. A plasztikai sebész a hasfal bőrének egészét mobilizálja, majd a bőrt a has rugalmasságának érdekében kifeszíti, illetve szükség esetén összezárja a szétnyílt hasizmot. A hasplasztika azoknak javasolt, akik úgy érzik, hogy a hasukon található bőr- és zsírfelesleg kifejezetten zavaró, és karcsú, lapos formát szeretnének elérni a beavatkozással.

Lényegében egy rutinbeavatkozásról van szó, amelynek során egyszerre két problémát oldunk meg. Az egyik a szétnyílt hasizom problémája, amelynél igyekszünk a hasfal anatómiáját és statikáját helyreállítani, a másik probléma pedig a legtöbb esetben kialakuló hasfali bőr lazaságának megszüntetése, és a striás bőr eltávolítása.

– avat be a részletekbe Dr. Molnár István, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze.

A szülés utáni esetek többségében arról van szó, hogy a két egyenes hasizom között létezik egy vonal, és ahogyan a terhesség során, a méh a magzattal együtt növekszik, térfoglalás valósul meg és a két egyenes hasizom elkezd eltávolodni egymástól. Azoknál a pácienseknél, akik szerencsésebbek, és nem nagy az izom eltávolodása, különböző módszerekkel ezt lehet regenerálni – ott sem úgy, hogy teljes mértékben visszaalakul ez a vonal, hanem edzéssel a hasizom vastagsága növekszik, és a picit eltávolodott hasizom két fele eléri egymást. Ha viszont valakinek 3-5 ujjnyira eltávolodik a hasizma, nem fogja tudni semmilyen edzéssel, semmilyen gyógytornával megoldani. Bizonyos szint felett nem oldható meg, máshogy csak műtéti megoldással ez a probléma.

Hasplasztika során a plasztikai sebész az egyik csípőcsont irányából a másik felé, a köldök alatt elhaladva, a bikinivonalban ejt hosszanti bemetszést. Ezután kimetszi a felesleges bőrt és zsírszövetet, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt eredeti anatómiai helyzetében rögzíti. A teljes beavatkozás 2-3 órát vesz igénybe. A gyógyulás időtartama páciensfüggő. Az első pár nap valamivel nehezebb, inkább feszülést, izomlázszerű érzést tapasztal páciensünk. A haskötő akadályozza a hasűri légzést, de fontos minél hamarabb visszatérés az aktív életbe.

Pácienseimet én arra kérem, hogy minél hamarabb kezdjenek mozogni, pár nap után vezethetnek is. Nyilván nem szabad nehéz fizikai munkát végezni vagy edzeni, de a normális keretek között fontos a mozgás. Egy jól felállított javallatra végzett műtétnél páciensünk azt fogja észlelni, hogy domború pocakja már nem lesz meg, nem kell arra figyelnie, hogy behúzza a hasát, nem fogják a buszon terhesnek nézni, megszűnik a derékfájás, mert nem terheljük azokat a pótizmokat, amelyeket korábban a hasizom kiesésével terheltünk.

– sorolja az egyértelmű előnyöket a plasztikai sebész.

Négy hét telt el a hasplasztikám óta, és sokkal laposabb lett a hasam. Nem azért, mert behúzom, hanem ha simán állok, akkor is lapos, és a bőrfelesleg is eltűnt. Nagyon elégedett vagyok, annak ellenére, hogy a doktor úr szerint valamennyire ödémás a hasam – de én már most tökéletesnek látom. Volt, amikor zuhanyoztam, levettem a fűzőt és szinte elérzékenyültem a tükör előtt, hogy ez az én hasam. Nem hittem el, hogy tényleg ilyen szépen rendbe lehet hozni. Kicsit sajnálom is, hogy nem korábban döntöttem így, hogy megcsináltatom a hasamat. Maga a műtét, a fájdalom, ami utána következik, szinte semmilyen megterhelést nem jelentett. Négy héttel a műtét után intézem az életemet, és teljesen jól vagyok.

– meséli Martina.