Nyárból télbe: arcápolás az őszi hónapokban

Borítókép: Nyárból télbe: arcápolás az őszi hónapokban Forrás: Getty Images
Ősszel különös gondot kell fordítani az arcápolásra, érdemes az extrém nyári igénybevétel után, de még a tél kezdete előtt elkezdeni regenerálni a bőrt. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője szerint hámlasztással, erőteljes hidratálással és a speciális igényeinkre szabott hatóanyagokkal szépen finomíthatóak a nyáron szerzett ráncok és foltok, sőt még a fűtési szezon szélsőségeivel szemben is felvehetjük a harcot.

A nyár emlékeivel együtt a barnaságunk is megkopik októberre és előbukkannak az arcon a napkárosodás jelei: látványra is szárazabb a bőr, apró ráncok keletkeznek, a meglévők pedig elmélyülhetnek és a makacsabb pigmentfoltok is feltűnőbbé válhatnak. A kinti hideg és a benti meleg kontrasztja tovább terheli a bőrünket, a fűtési szezon elindulásával ráadásul a levegő légszennyezettsége és szárazsága is nő, amely újabb stresszfaktor lehet az arc számára. Megfelelő ápolással azonban halványíthatjuk a nyár negatív nyomait, és felkészíthetjük bőrünket az újabb kihívásokra.

Le az elhalt hámréteggel!

Bőrünk naponta természetes hámlási folyamaton megy keresztül, de a napvédelem hiánya miatt, valamint a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, ezért ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük a bőr üdeségét, hámlasztók segítségére van szükségünk.

„Ősztől tavaszig kifejezetten ajánlatos a kémiai peeling, amely a bőr regenerálásának első lépése - mondja Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője. - A száraz bőrűeknek AHA, az érzékeny bőrűeknek PHA, a zsírosabb bőrűeknek BHA típusú savat tartalmazó készítménnyel ajánlott hámlasztani az arcukat. Az ilyen termékek ráadásul egyben a kollagéntermelést is serkentik. Kezdetben heti egyszer alkalmazzuk, majd, ha a bőrünk jól tolerálja, fokozatosan emelhetjük a gyakoriságot, akár heti 2-3 alkalomra is, a bőr igényeinek megfelelően”

A reggeli-esti alapos arctisztítás természetesen ősszel sem spórolható meg. Dr. Asztalos Gabriella hangsúlyozza, hogy esti rutinnál a sminklemosó olajjal kezdjünk, majd vízbázisú, alacsony pH-jú arctisztító következik, amely segít az esetleg még fellazított, de kitartó szennyeződéseket is eltávolítani. A reggeli tisztításnál nincs szükség két lépésre, a bőr állagától függően pedig akár a csapvíz is elég lehet, a tisztítás után pedig nem szabad kihagyni a fényvédőt sem, amit szintén egész évben érdemes alkalmazni.

Itatni kell a bőrt!

Fáradt, száraz bőrünk ősszel extra hidratálást kíván, ezért gazdagabb, például vitaminokkal, hyaluronsavval dúsított krémet érdemes választanunk ebben az időszakban, amely egyrészt táplálja a bőrt, másrészt felkészíti a téli szélsőségekre. Ezek mellé érdemes bevennünk a napi rutinba az igénybe vett bőrt megnyugtató, feltöltő szérumokat és boostereket, amelyek a ráncok és pigmentfoltok finomításában is segítenek. Előbbiben a botox hatású Argireline, utóbbiban a Tetrapepdid 30 hatóanyag különösen hatékony. A réz-peptid gyulladáscsökkentő, kollagéntermelést elősegítő hatása miatt mindenki számára jótékony hatású.

„Azoknak, akinek bőre rozaceára hajlamos, érdemes most különös figyelmet fordítani az érfalak megerősítésére például vadgesztenye kivonatot is tartalmazó krémmel, mert a benti-kinti hőmérsékletingadozást rosszul viseli az ilyen típusú bőr” – hívja fel a figyelmet Asztalos Gabriella.

A fűtési szezonban sokkal szennyezettebb a levegő, amely növeli a bőr öregedéséért felelős, a sejtszerkezetet károsító, a kollagéntermelést csökkentő szabadgyökök számát. Ezért érdemes antioxidáns tartalmú készítményeket választanunk: erős antioxidáns hatása van például a C-vitaminnak, de a nyáron (fényérzékenységre hajlamosító tulajdonsága miatt) félretett retinolnak is.

Kívül-belül töltekezni

Nemcsak külsőleg, belsőleg is érdemes figyelni a folyadék- és a vitaminbevitelre, ugyanis a bőrünk sem lehet hidratált és egészséges, ha a szervezet nem az.

Ha sokat tartózkodunk fűtött helyiségben, figyeljünk a párologtatásra, hogy kevésbé legyen száraz a levegő, és ha a szabadba megyünk, továbbra se feledkezzünk meg a fényvédelemről. Indulás előtt mindig hagyjuk beszívódni az arcápoló készítményeket, ne menjünk nedves bőrrel a hidegre, mert a szél még jobban megcsípheti az arcunkat.