Így szervezd meg könnyedén a karácsonyi bevásárlást!

Borítókép: Így szervezd meg könnyedén a karácsonyi bevásárlást! Forrás: PR
A karácsony az év legstresszesebb időszaka. Vásárlás, ajándékozás, főzés és takarítás – rengeteg feladat vár ránk. Szerencsére vannak módok a karácsonyi stressz elkerülésére!

A csokoládé Mikulások és a karácsonyi díszek a szeptemberi „back to school” promóciók után lassan megjelennek a boltok polcain, és szép lassan becsúsznak a tudatunkba. Persze rögtön érkezik az ellenreakció: „Paranoia! Még bőven van idő karácsonyig!” És igen, ez így van, de nem árt, ha már jó előre tudatosan rákészülünk a könnyed, kellemes és pénztárcakímélő karácsonyi bevásárlásra egy előre kiszemelt Black Friday akció keretében! Ha ugyanis kifutunk az időből, és a végére hagyjuk a meglepetés-gyáros procedúrát, elcsépelt szuvenírekkel gazdagodhatunk, amik előre borítékolhatóan nem okoznak majd különösebb örömet a szeretteinknek. A nehéz bevásárló szatyrokkal repkedés a zsúfolt üzletekben, a sorban állással elvesztegetett idő már önmagukban idegbajt generáló faktorok, de a legrosszabb az, hogy ebben az ünnepi rohanásban, így egy perced sem lesz önmagadra. Hatás? Ahelyett, hogy kipihenten, a kellemes rezgésekre hangolt tudatállapotban, a lehető legoptimálisabb költségkerettel várnád a szentestét, a hátad közepére sem kívánod majd az év legkülönlegesebb élményekkel kecsegtető időszakát.

Tervezz!

A békés és örömteli karácsony receptje egyszerű: a stressz és a kaotikus nyüzsgés elkerülése érdekében elegendő egy megfelelő tervet készíteni. Szóval gondold át, hol és kivel töltöd a szentestét. A legnehezebb feladat akkor vár rád, ha otthon szervezed az estét, és a vendégek száma jelentősen meghaladja a háztartás legszűkebb körét. A nagycsalád a karácsonyi asztalnál öröm, de azért valljuk be, probléma egy dolgos háziasszonynak. Ezért ha jelentős kollektívával tervezünk, a feladatok megosztását jó előre egyeztessük a vendégekkel. Javasoljuk, hogy minden meghívott hozzon egy ételt. Ne szégyelld ezt az attitűdöt, elvégre válságos időket élünk, így a karácsonyi készülődés terhe sem nyugodhat kizárólag a te pénztárcádon! Természetesen az ajándékvásárlásokat sem árt kontrollálni. Az ünnepek időszaka egy olyan periódus, amikor a pénz egyszerűen ömlik ki az ablakon. Ezek szerint teljesen magától értetődő, hogy üres pénztárcával és elkeseredett fizimiskával kezdjük az újévet? Képzeld, nem, csak tervezz előre, és az őszi és téli hónapokra oszd el ügyesen a kiadások halmazát, és látod? Nem is olyan badarság, hogy már októberben felhívják a figyelmünket a látszólag korai akciók!

Vásárlási őrület

A tervezés önmagában még nem elég. Okosan is kell vásárolnod. Ezért próbáld meg korlátozni azon üzletek számát, ahol karácsonyi bevásárlásokat szeretnél tartani. Nincs értelme üzletről üzletre járni, dugókban idegeskedni, zsúfolt boltokban rohangálni, kilométeres sorokban állni a pénztáraknál. Akkor vásárolj, amikor kevés az ember. Vegyük figyelembe, hogy karácsony előtt tömegek indulnak meg ajándékbeszerző körútjukra. A stressz elkerülése érdekében válaszd ki azokat a napokat és órákat, amikor a legkisebb tumultus várható. Például a legtöbb ember délután 3 óra után jelenik meg az üzletekben, ezért jobb a reggeli és a kora délutáni etapokat választani hétköznapokon. De ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy ajándékokat szerencsére nem csak hagyományos boltokban, hanem az interneten keresztül is lehet vásárolni, sőt szerencsére már elkényeztetnek bennünket az árkedvezmények. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, és ne feledkezzünk meg a további előnyökről sem: online vásárlással, nyugodt idegekkel és kipróbált weboldalakon sokat spórolhatunk! Sok szerencsét!