Hasznos konyhai praktikák a főzés szerelmeseinek
Akik jól alkalmazzák a bevált praktikákat, azokat lényegesen kevesebbszer éri negatív élmény a konyhában, és mint tudjuk, a siker a motiváció kulcsa. Tartson velünk cikkünkben, és elárulunk Önnek pár olyan kulisszatitkot, amelyeket a gyakorlott konyhatündérek már jó ideje alkalmaznak, és Önnek is megéri kipróbálnia őket! Persze ha nem hozzuk meg a kedvét a főzéshez, akkor még mindig megrendelheti ebédjét az Interfoodtól!
A nagy citrom-dilemma
Rengeteg süteménybe, illetve salátára vagy öntetbe ajánlott egy kis citromlé. No de ez általában maximum egy fél citrom levét jelenti, mi lesz utána a másik felével? Valószínűleg betesszük a hűtőbe, elfeledkezünk róla, pár nap elteltével pedig a kukában köt ki. Micsoda pazarlás!
Tudunk egy sokkal jobb módszert! Ne vágja fel a citromot, hanem szúrjon bele egy fogpiszkálót, majd mozgassa egy kicsit körkörösen, hogy apró lyuk keletkezzen. Ezen a nyíláson keresztül ki tud préselni annyi levet, amennyi szükséges, a maradékot pedig még napokig tárolhatja a hűtőben, minőségromlás nélkül.
Elég a sírásból!
A legtöbb magyaros recept így kezdődik: “végy egy fej vöröshagymát, kockázd apróra…” Sokan már itt elveszítik a lelkesedést, ugyanis mint ismeretes, egy jó erős hagyma még a legedzettebb férfiből is előcsalja a könnyeket. Ha pedig nem látunk tisztán, mert annyira itatjuk az egereket, az egy éles késsel megspékelve egyenes út az elvágott ujjakhoz.
Ha azonban szeletelés előtt leönti a megpucolt hagymát forrásban lévő vízzel, akkor a külső rétegek kicsit fellazulnak, így az aprítás máris sokkal könnyebbé és sírásmentesebbé válik.
A tojások Murphy-törvénye
Brit tudósok kimutatták, hogy ha feltörünk egy tojást, akkor 10-ből legalább 8 esetben egy kis héjdarabka beleesik a tálba, a tojás kiöntött belsejéhez. Indulhat a bosszantó “kapj el, ha tudsz” játék, mely során megpróbáljuk valahogy kivadászni a szemtelen betolakodót. Nem lehetne ezt egyszerűbben?
Dehogynem! Ne egy éles felülethez, például az edény széléhez üsse a tojást, hanem próbálja meg az asztal sík lapján feltörni. Így a héj alatt lévő membrán más módon szakad fel, és elkerülhető ez a baki.
Mellbevágó problémák
A csirkemell az egyik legegészségesebb húsféle, ennek ellenére, ha rosszul készítik el, az élvezeti értéke egy darab száraz fáéval vetekszik. Le kellene mondania e remek fehérjeforrásról, csak hogy finomakat egyen? Egyáltalán nem!
A titkos fegyver ez esetben nem más, mint a tej. Ha pár órára igény szerint fűszerezett tejbe áztatja a csirkemell szeleteket, akkor azok sütés után olyan finomak és szaftosak lesznek, hogy csak azt bánja majd, miért nem ismerte meg hamarabb ezt a trükköt!