JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hasznos konyhai praktikák a főzés szerelmeseinek

konyha,praktika,citrom,hagyma,tojás,csirkemell,interfood Forrás: interfood.hu
A világon kétféle ember létezik: az egyik, aki szeret főzni, és a másik, aki szintén szeret, de még nem tud róla! Hogy ki melyikbe tartozik, azt azoknak az apró konyhai kis trükköknek az ismerete dönti el, amelyek ugyan nem túl bonyolultak, viszont annál hasznosabbak.

Akik jól alkalmazzák a bevált praktikákat, azokat lényegesen kevesebbszer éri negatív élmény a konyhában, és mint tudjuk, a siker a motiváció kulcsa. Tartson velünk cikkünkben, és elárulunk Önnek pár olyan kulisszatitkot, amelyeket a gyakorlott konyhatündérek már jó ideje alkalmaznak, és Önnek is megéri kipróbálnia őket! Persze ha nem hozzuk meg a kedvét a főzéshez, akkor még mindig megrendelheti ebédjét az Interfoodtól!

A nagy citrom-dilemma

Rengeteg süteménybe, illetve salátára vagy öntetbe ajánlott egy kis citromlé. No de ez általában maximum egy fél citrom levét jelenti, mi lesz utána a másik felével? Valószínűleg betesszük a hűtőbe, elfeledkezünk róla, pár nap elteltével pedig a kukában köt ki. Micsoda pazarlás!

Tudunk egy sokkal jobb módszert! Ne vágja fel a citromot, hanem szúrjon bele egy fogpiszkálót, majd mozgassa egy kicsit körkörösen, hogy apró lyuk keletkezzen. Ezen a nyíláson keresztül ki tud préselni annyi levet, amennyi szükséges, a maradékot pedig még napokig tárolhatja a hűtőben, minőségromlás nélkül.

Elég a sírásból!

A legtöbb magyaros recept így kezdődik: “végy egy fej vöröshagymát, kockázd apróra…” Sokan már itt elveszítik a lelkesedést, ugyanis mint ismeretes, egy jó erős hagyma még a legedzettebb férfiből is előcsalja a könnyeket. Ha pedig nem látunk tisztán, mert annyira itatjuk az egereket, az egy éles késsel megspékelve egyenes út az elvágott ujjakhoz.

Ha azonban szeletelés előtt leönti a megpucolt hagymát forrásban lévő vízzel, akkor a külső rétegek kicsit fellazulnak, így az aprítás máris sokkal könnyebbé és sírásmentesebbé válik.

A tojások Murphy-törvénye

Brit tudósok kimutatták, hogy ha feltörünk egy tojást, akkor 10-ből legalább 8 esetben egy kis héjdarabka beleesik a tálba, a tojás kiöntött belsejéhez. Indulhat a bosszantó “kapj el, ha tudsz” játék, mely során megpróbáljuk valahogy kivadászni a szemtelen betolakodót. Nem lehetne ezt egyszerűbben?

Dehogynem! Ne egy éles felülethez, például az edény széléhez üsse a tojást, hanem próbálja meg az asztal sík lapján feltörni. Így a héj alatt lévő membrán más módon szakad fel, és elkerülhető ez a baki.

Mellbevágó problémák

A csirkemell az egyik legegészségesebb húsféle, ennek ellenére, ha rosszul készítik el, az élvezeti értéke egy darab száraz fáéval vetekszik. Le kellene mondania e remek fehérjeforrásról, csak hogy finomakat egyen? Egyáltalán nem!

A titkos fegyver ez esetben nem más, mint a tej. Ha pár órára igény szerint fűszerezett tejbe áztatja a csirkemell szeleteket, akkor azok sütés után olyan finomak és szaftosak lesznek, hogy csak azt bánja majd, miért nem ismerte meg hamarabb ezt a trükköt!