Minden negyedik gyerek küzd vele: Ezt kell tudnod a gyermekkori fejfájásról a szakember szerint

Borítókép: Minden negyedik gyerek küzd vele: Ezt kell tudnod a gyermekkori fejfájásról a szakember szerint Forrás: Getty Images
A gyermekkori fejfájás kialakulásának lehetséges okairól és a kezelési módszerekről Dr. Kőnig Róbert gyermeksebésszel beszélgettünk.

Támogatott tartalom

Bár a közhiedelem szerint főként idősebb korban küzdhetünk a fejfájással, egy friss kutatás[1] azonban éppen azt igazolja, hogy a gyermekek közel 25 százaléka havi szinten megtapasztalja ezt, sőt, valójában a fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus a fiatalok körében. Ennek ellenére a 2023 májusában készített felmérés szerint a panaszaikat sajnos nem mindig veszik komolyan, holott a fejfájás az idő múlásával rendkívül káros hatással lehet az életminőségükre, akár a mindennapokban is, és a tanulmányaikat, a teljesítményüket is negatív irányba befolyásolhatja. „A fejfájás ugyanúgy érinti a gyerekeket is, mint a felnőtteket is” – emeli ki Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész. „A különbség talán annyi, hogy a gyerekkori fejfájás hamarabb csillapodik, illetve a gyermekek számtalanszor nem tulajdonítanak akkora jelentőséget neki, például játék közben.” A szakember úgy látja, a fejfájást sokszor külön kórképként kezelik, holott az esetek jelentős százalékában igazából egy probléma tüneteként jelentkezik.

Miről árulkodik a fejfájás?

Rendszeresen fordul elő gyermekeknél a látásproblémákkal összefüggő fejfájás. „Ha a gyermekünk panaszkodik, hogy az utolsó órákban már fáj a feje az iskolában, azt a látászavara válthatja ki, ami a hétköznapi életben ugyan nem zavarja, a tábla folyamatosan figyelése közben viszont már igen” – mondja a szakember. Ebben az esetben az agyuk próbálja kompenzálni a látásuk romlását, azonban ez a megerőltető és fárasztó munka fájdalmat okozhat, az izmok begörcsölnek a koncentrációba. „De igazából nem az agy az, ami fáj ilyenkor” – magyarázza. „Magában az agyszövetben nincsenek érző idegrostok. A koponyacsont, a koponya alatt lévő agyburkok, a koponya körül lévő izmok, illetve az erek falában található idegrostok azok, amik közvetítik a fájdalmat” – fejti ki a gyermeksebész, aki sűrűn találkozik agyrázkódás miatt kialakuló fejfájással is a legkisebbeknél. „Amikor beütjük a fejünket, az agy nekiütődhet a koponyafalnak, és a kis erekben mikroszakadások keletkezhetnek, amik bár nyomtalanul gyógyulnak, ám amíg ez a folyamat zajlik, fájdalmas lehet.”

gyermekkori fejfájás
Forrás: Getty Images

Jobb félni, mint megijedni?

Dr. Kőnig Róbert felhívja a figyelmet arra is, hogy a képernyő előtt töltött idő valóban ártalmas lehet, illetve a stressz, a kimerültség is okozhat fejfájást. „Nem is gondolnánk, pedig a nyaki izmok stresszből fakadó merevsége a gyermekeknél is előfordul, ilyenkor kevesebb vér, tápanyag jut az agy belsejébe, ami ismét csak fejfájáshoz vezet.” A mozgáshiány, az egészségtelen étrend pedig hosszútávon elhízással, magas koleszterinszinttel jár, ami lerakódik az erek falába, megemeli a vérnyomást és fejfájást eredményezhet. „A megelőzés híve vagyok” – vallja a szakember, aki a sokrétű táplálkozás, a rendszeres sportolás és a digitális detox mellett a korai fekvés és az ugyanabban az időpontban való elalvás beiktatását is javasolja a szülőnek a gyerekek életében. „Sőt, a túlterhelés is tenziós fejfájással járhat” – hangsúlyozza Dr. Kőnig Róbert, aki szerint gyakran fordulnak a szülők orvoshoz a gyermekük fejfájása miatt, ám relatíve hosszú felismerési folyamatot követően, mivel a fiatalok az enyhébb fájdalmat nem jelzik mindig a szüleiknek. „Ha nyugtalanabbak, türelmetlenebbek, mint általában és kevésbé szófogadóak, fejfájás is állhat a háttérben, olyan diszkomfort érzés, amit talán meg sem tudnak fogalmazni.”

A gyermekkori fejfájás legfőbb típusai[2]:

  1. Tenziós fejfájás: enyhe vagy mérsékelt, halántéktájékon érezhető fájdalom
  2. Cluster fejfájás: epizodikusan, naponta akár többször jelentkező fájdalom, mely többnyire a fej egyik oldalán érezhető
  3. Migrén: lüktető fejfájás, amit akár hasi fájdalom vagy hányinger is kísérhet

A megoldás a probléma gyökerében rejlik

Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis a gyermekek a fejfájásuk mellett kevésbé tudnak koncentrálni, ami ronthatja az iskolai eredményeiket vagy a sportteljesítményüket[3]. „Ha nem egyszeri fejfájásról van szó, hanem többszöri, folyamatos panaszól, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a gyermekünkkel” – ajánlja Dr. Kőnig Róbert, és azt mondja, először a kiváltó okot kell megkeresni. Ebben nagy segítséget jelenthet a szülőknek a fejfájásnapló vezetése. Akár papíron akár okostelefonon is vezethető, a fejfájás körülményeit rögzítve sokat segíthetnek a szülők az orvosnak is, ha ezekkel az információkkal mennek hozzá. „Érdemes fölírni minden lényegeset a napról, amikor jelentkezett a fejfájás. Ha például sok időt töltött a napon a gyermekünk, ahol nem ivott elegendő folyadékot, akkor a dehidratáltság válthatta ki a fejfájást. Ebben az esetben pihenésre, folyadékpótlásra, hűvös szobára és ingerszegény környezetre van szüksége.” Fontosnak tartja továbbá kiemelni, hogy a magas frekvenciákon üzemelő képernyők, azaz mobiltelefonok, tabletek, laptopok, illetve televíziók csak rontanak a helyzeten, mert állóképekkel bombázzák a szemünket, az agynak pedig komoly munkájába kerül, hogy ezeket folyamatos mozgássá alakítsa át. „Illetve azt gondolom, hogy ha panaszkodik a gyermek, akkor igenis fájdalomcsillapító gyógyszerkészítményt kell neki adni. Nem fogunk semmilyen tünetet elfedni ezzel, vagyis nyugodtan megkaphatja a testsúlyának megfelelő fájdalomcsillapítót” – nyomatékosít a szakember.

[1] A Reckitt Benckiser Kft. kutatását az Opinio Institute készítette online megkérdezéses adatfelvétellel 2023 májusában. A felmérés 1494 fős mintája a 15 és 59 év közötti magyar lakosságra nézve reprezentatív. A cikkben található összes adat forrása a Reckitt Benckiser Kft. kutatása.

[2] International Headache Society: https://ichd-3.org/classification-outline/

[3] Management of Headache in Children: https://doi.org/10.1002/9781118678961.ch22