Einstein zokni nélkül, Frida pedig magyarként élt

Borítókép: Einstein zokni nélkül, Frida pedig magyarként élt
Tudjuk-e, hogy Einstein felesége mit kötött ki a váláskor? És azt, hogy a világ egyik legnagyobb fizikusa a fekete lyukakról is gondolkodott?

Az Infografika című könyvsorozat segítségével a múlt legnagyobb gondolkodóinak, művészeinek eddig ismeretlen és ismert életébe nyerhetünk betekintést. Megtudhatjuk, hogy történelmünk legismertebb tudósa nem volt hajlandó zoknit viselni, de arra is fény derül, hogy mi a kapcsolat Frida és köztünk, magyarok között.

Frida Kahlo kapcsán az emberek többnyire tudják, hogy a festőművész Mexikó egyik legismertebb alkotója. Arról azonban kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép, vagy arról, hogy a Két akt az erdőben című festménye a legmagasabb összegért valaha elkelt latin-amerikai műalkotás. Arról is keveset tudunk, hogy Kahlo kétszer is hozzáment férjéhez, első önálló kiállítására mentőautóval érkezett, és egész életében abban a hitben élt, hogy apja magyar származású zsidó volt, pedig nem.

Albert Einstein zseniális fizikus volt, talán nincs ember a földön, aki ne ismerné őt. Kidolgozta az általános relativitás elméletét, megalkotta a világ leghíresebb egyenletét, E=mc2, de azt minden bizonnyal kevesen tudják róla, hogy tizenöt évesen önként mondott le német állampolgárságáról, három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, és, hogy megmagyarázta az ősrobbanást.

A Bookline Könyvek gondozásában megjelenő Infografika sorozat teljesen új megközelítésben mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, könnyen érthető és látványos infografikákon keresztül. A mai kor gyerekeinek nagy segítség így megismerni a kor kiemelkedő nagyságait.

A könyvekben négy fő kategória mentén ismerhetjük meg a művészet és a tudomány két nagy alakjának életét. Kulturális és közéleti tények segítenek megismerni a világot, amiben ez a két zseni élt, kiderül milyen témák foglalkoztatták őket, milyen események voltak nagy hatással munkáikra, műveikre, és még szakmai riválisaikkal is összehasonlíthatjuk őket. Részletesen megismerhetjük szakmai tevékenységüket. Keressék az Infografika első két kötetét a Bookline oldalán.