Az ország leginnovatívabb, gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseinek ünnepe: Kiosztották az idei Edison100-as lista díjait!

Borítókép: Az ország leginnovatívabb, gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseinek ünnepe: Kiosztották az idei Edison100-as lista díjait! Forrás: Edisonplatform
Immár negyedszer, a listára került szervezetek közül 8+1 kategóriában emeltek ki 1-1-et, akik a díjakat az augusztus 30-i Edisonplatform Díjátadón vehették át a Ludwig Múzeumban. Az elismeréseket olyan Edison100-as kezdeményezések kapták meg, akik innovatív módon a 21. századi tudásra készítik fel a gyerekeket. A díjak odaítéléséről szakmai zsűri döntött, illetve közönségszavazás alapján dőlt el, hogy ki kapta a +1 díjat.

Az Egy boglyában vagyunk! 2.0, az Egy Sima Egy Fordított / Egyesület az Inklúzióért, a Felelős Gasztrohős, az OncoVR, a Skool, a Symphonia Alapítvány, a Szabó Szabolcs Alapítvány, az Üzenet Táncszínház - New Step Fitnesz és Táncstúdió és a közönségdíjas Bűvösvölgy térhettek haza díjjal az Edisonplatform Díjátadójáról.

Az Edisonplatform évente megjelenő Edison100 listájának célja, hogy mindig friss információkkal segítse a szülők eligazodását az országosan elérhető gyerekfejlesztő programokról olyan hazai innovatív szervezeteken keresztül, akik elsősorban óvodások és iskolások jövőben fontos tudását és képességeit fejlesztik az iskolai kereteken túl. Az ő tevékenységükön keresztül megismerhetjük, hogy melyek azok a képességek és kompetenciák, amik a jövőben kiemelten fontossá válnak és felértékelődnek a szaktudás mellett. “Az Edison100-as lista nemcsak a szülőknek nyújt fontos iránytűt. Egy olyan izgalmas gyűjtemény, amely jövőbemutató módszertanokat mutat be, hisz mindenkinek érdemes tisztában lenni azzal, hogyan érkezhetnek a mai gyerekek megfelelő tudással és képességekkel felvértezve a munka világába - legyen az szülő, gyerekek fejlesztésével foglalkozó szakember vagy éppen cégvezető, aki hosszú távon gondolkodik a tehetségekben. Missziónk, hogy az ő hírük és tudásuk minél több helyre elérjen. Díjátadónkon azokat a szervezeteket ismerjük el, akik saját kategóriájukban a legkiemelkedőbbek, de igazából az egész közösséget ünnepeljük” - mondta el Veres Rita, az Edisonplatform társalapítója és vezetője.

Forrás: Edisonplatform
Veres Rita, az Edisonplatform társalapítója és vezetője

A 2o22-es év különdíjasai:

Éva magazin különdíj: Mamakör Alapítvány

Forrás: Edisonplatform
A Mamakör Alapítvány képviselői és Zubor Rozi, az ÉvaMagazin.hu főszerkesztője.
Forrás: Edisonplatform

Alteo Fenntarthatósági különdíj: Hősök Tere Alapítvány

Felelős Szülők Iskolája különdíja: Adnijóga

Forbes különdíj: Neked szól a taps!

Kreatív különdíj: Szabad Labor Drámaműhely

Ludwig Múzeum különdíja: Robokaland

Forrás: Edisonplatform

2022-es Edison100 díjazottjaI:

A világ és én kategória: Egy Sima Egy Fordított / Egyesület az Inklúzióért

Az egyesület célja, hogy a társadalom befogadó(bb) legyen a spéci emberekkel szemben, és természetes legyen a sokszínűség és sokféleség. Abban segítenek, hogy felismerjük, többre

vihetjük, ha kooperálunk, ha tanulunk egymástól. Tapasztalataik alapján ezt a szemléletformálást érdemes minél korábbi életkorban elkezdeni. Célcsoportjaik a “Sima” és a “Fordított” gyerekek, spéci (fogyatékos gyereket nevelő) családok és terapeutáik.

Digitális világ kategória: Skool - Kockamóka

A Skool 2014 óta segíti a fiatal gyermekek bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja. Az elmúlt években számos egyedülálló kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat.

Egészség kategória: OncoVR

Az egészségügyi szakemberekből álló csapat célja, hogy a virtuális valóság egy nap digitális terápiaként a kórházi mindennapok részét képezze, orvosi receptre felírható legyen. Az OncoVR játékának segítségével a gyerekeknek lehetősége van kiszakadni a kórházi szürke hétköznapokból. A VR lényege, hogy képes létrehozni a jelenlét érzését egy adott virtuális környezetben. Ha a gyerekek a virtuális világban képesek lehetnek legyőzni a betegséget, akkor az már a való világban sem tűnik olyan távolinak.

Forrás: Edisonplatform

Esélyt mindenkinek kategória: Symphonia Alapítvány - Samisuli

Hiszik, hogy a zenének és a közösségnek csodatévő ereje van. Vallják, ha esélyt és támogatást kap, akkor még a legrosszabb körülmények között élő gyermek is képes egy jobb életet teremteni magának. Ezt adják a növendékeiknek. Közösséget. Reményt. Jövőt. A Symphonia Alapítvány közösségi zenei programja, a SAMISULI zeneiskola ingyenes hangszeres zenetanulást és társadalmi felzárkózási lehetőséget nyújt rossz körülmények között élő gyerekeknek (mára 22 helyszínen kb. 1800 főnek).

Fenntarthatóság kategória: Felelős Gasztrohős Alapítvány - Palánták és Padtárs programok

Céljuk a fenntartható étkezés népszerűsítése. Játékos szemléletformáló foglalkozások során a gyermekek megtanulják, miért jó, ha helyi és szezonális élelmiszereket, alapanyagokat fogyasztanak, valamint azt is, hogyan lehet megelőzni a csomagolási- és élelmiszerhulladékok keletkezését. Bemutatják, hogy az étkezésen keresztül is milyen sokat tehetünk a Földért, és hogy közösen falatonként megváltoztathatjuk a világot!

Kreativitás kategória : Üzenet Táncszínház - New Step fitnesz és táncstúdió

Műsoraik célja, hogy minél több fiatalhoz eljuttassák a baleset- és bűnmegelőzési témákat feldolgozó táncaikat. Tehetséges táncosaik a tanulás mellett fontosnak érzik a küldetésüket is, hogy saját korosztályuk figyelmét felhívják a rájuk leselkedő veszélyekre. Mindezt szeretnék úgy átadni a 7-12 évfolyamos diákoknak, hogy maradandó élmény legyen számukra, és ha véletlenül olyan szituációba kerülnek, amit a táncok is feldolgoznak eszükbe jusson, mit kell tenniük.

Tudatos nevelés kategória: Egy boglyában vagyunk! 2.0

Az Egyboglya a Családi Közösségekért Alapítvány elkötelezett a természetközeliség, helyi családi közösségek fejlesztése iránt. Szeretnénk, ha a testvérvárosok mintájára a vidéki és városi kis közösségek között együttműködések jönnének létre. Az “Egy boglyában vagyunk!” program 2.0 ebben segít. A városi gyerekeknek falusi, a falusi gyerekeknek városi tapasztalati tanulási projekteket valósítunk meg az együttműködések felhasználásával.

Tudomány kategória: Szabó Szabolcs Alapítvány - Kémia Mobillabor

Gyermekekkel ismertetik meg a természettudományok szépségeit, fiatalokat fordítanak a pálya felé. Kémia Mobillaboruk főleg hátrányos helyzetű iskolákba viszi el a kémia varázsát: olyan gyermekekhez juttatják el a kísérletek élményét, akiknek iskolájuk szűkös feltételei miatt ez nem adatik meg.

nlc.hu Közönségdíj: Bűvösvölgy

Ahogy az előző években, így idén is szavazhattak a szülők a legkedvesebb, vagy akár a számukra legnagyobb segítséget nyújtó szervezetre az nlc.hu oldalán. A 2022-es közönségdíjat a Bűvösvölgy nyerte el.

A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központjai azért jöttek létre, hogy támogassák a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában. A hozzájuk látogató diákok játszva, közös alkotómunka révén, saját maguk által létrehozott médiatartalmakon keresztül ismerik meg, hogyan működik és hat rájuk a média. A gyerekek szociális háttere nem lehet akadálya a hozzáférésnek, programjaik az utaztatással együtt ingyenesek.

Az elismerés a Doktor24 jóvoltából kiegészült egy kibővített egészségszűrési ajándékcsomaggal, melyet a 8+1 kategória díjazottja vehetett át Lancz Róbert vezérigazgatótól.

Forrás: Edisonplatform