Csodás tengerparti élmények - Fedezd fel Málta kihagyhatatlan lehetőségeit!

Borítókép: Csodás tengerparti élmények - Fedezd fel Málta kihagyhatatlan lehetőségeit! Forrás: PR
A mediterrán térség egyik legapróbb szigetcsoportja markánsan más, mint a többi.

A Földközi-tenger szívében, Budapesttől mindössze kétórányi repülőútra Máltán, kristálytiszta tenger, sziklás partok, aprócska homokos öblök, szikrázó napsütés és 7000 év történelem várják az idelátogatókat. Málta, Gozo, Comino valamint a lakatlan Cominotto és Filfla szigetek sok természeti és ember alkotta kincseket rejtenek.

Akik inkább homokos strandra vágynak, azoknak ideális lehet Ghajn Tuffieha és az Arany-öböl a sziget nyugati végén. Turisták és helyiek körében egyaránt nagyon népszerű. Gyönyörű elhelyezkedésével, aranyszínű homokjával, tiszta vizével és a part felett húzódó szikla meredélyekkel ez az egyik legcsodálatosabb hely Máltán, s méltán választották Európa egyik legjobb és legfesstőibb strandjának. A közeli, de csöndesebb Gnejna-öböl a zölddel borított agyagdombok túloldalán szintén tökéletes fürdőhely arany homokjával és meleg vizével, míg a Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló dombok látványos panorámájával hívogat.

Forrás: PR

A sziget déli részén, a Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter’s Pool a bájos Marsaxlokk halászfalura néz. Szerencsére sikerült valamilyen módon elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt; így viszonylag érintetlen tengerpart fogadja a látogatókat. Itt nincs kiépített strand, csak hatalmas, lapos, napozáshoz ideális sziklák némileg a tengerszint fölött. Ha úszni akarunk, kénytelenek vagyunk ezekről beugrani a tiszta vízbe, ezért itt a fürdés csak jó úszóknak ajánlott.

Két további csodás, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón: Qbajjar és Dwejra. Qbajjar a Marsalforn nevű tengerparti üdülőhely kavicsos strandja, ahol ötvözni lehet a pihentető napozást a helyi hagyományokkal való ismerkedéssel. A part mentén, az öböl körül sziklába vésett sólepárlók találhatók; ezeket több száz évvel ezelőtt, a mészkőből vájták ki, és még mindig használják. Dwejra, Gozo legnyugatibb pontja, ahol a híres Azúr Ablak állt egykor. Ma is népszerű a búvárok és a naplemente vadászok körében.

Forrás: PR

Némileg félreesőbb hely Málta északi partvidékén a Paradise-öböl, közel a komp kikötőhöz. Bár kicsit elszigetelt, könnyen megközelíthető, és számos élményt kínál: különösen jó snorkellezéshez, és népszerű helyszíne a hétvégi tengerparti buliknak is. Ha csendesebb partokra vágyunk, akkor fedezzük a Selmun-öböl, ahova egy ciprusok, bambuszok, valamint terméskő falak által szegélyezett keskeny, kanyargós úton lehet eljutni. A tiszta vizű öblöcske a magaslaton álló Selmun palotából is jól látható.

A strandkultúra Máltán az itt élők mindennapi életének elválaszthatatlan része, s mivel Európa legjobb strandjai közül jó néhány itt található hihetetlen-kék vízzel és hollywoodi produkciók helyszínének is beillő tájakkal, egyszerűen nem hibázhatunk: bármelyik tengerpart mellett döntünk, bízvást fejest ugorhatunk az élményekbe!