Megelőzte a híre A messzi dél vadjai című filmet

Borítókép: Megelőzte a híre A messzi dél vadjai című filmet
A mozipremier néhány hét múlva lesz a Jameson whiskey támogatásával. Interjú a rendezővel. (x)

A messzi dél vadjai nagy sikerrel szerepelt olyan világhírű fesztiválokon, mint a Sundance és Cannes. Most a 9. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon láthattuk, ahol megjelent a rendező, Benh Zeitlin is. Csákvári Géza újságíró beszélgetett vele.

Most, hogy a szuperhős mozik és a 3D-s filmek korát éljük, nagyon-nagyon nehéz volt elkészíteni a filmedet, A messzi dél vadjait (Beast of the Southern Wild)?
BZ: Képzeld, számomra is hihetetlen, de nem! Oly sokszor történik meg, hogy egy jó alkotó jó ötlete megfeneklik vagy átalakul, mert bedarálja a filmes gépezet, és az érdekek. A messzi dél vadjaival egyáltalán nem ez volt a helyzet. Amit szívvel-lélekkel elgondoltunk, az meg is valósult mind!


Nézd meg az előzetest!

Úgy hallottam, a filmednek, A messzi dél vadjainak magyar kötődése is van. Mesélnél nekünk erről?
B.Z.: A Sundance Filmfesztivál műhelyének egyik alapítója, Gazdag Gyula professzor rengeteg inspirációt adott a mozimhoz. Az ő filmjei, látásmódja és karakterábrázolása nagyon mély hatással volt rám, és alapot adott filmem elkészítéséhez. Az ő segítsége és tapasztalata nagyon fontos szerepet játszott a kezdetektől a film elkészültéig.


A rendező a 9. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon

A Sundance és a Cannes-i Filmfesztiválon aratott óriási sikereid (Cannes: Arany Kamera és FIPRESCI-díj, Sundance: legjobb operatőr díja és a zsűri nagydíja) is) után hatalmas nyomás nehezedik rád, mindenki a sztárrendezőt látja benned. Hogy tudod ezt a nagy érdeklődést és reflektorfényt kezelni első nagyjátékfilmesként?

Óriási és egyben félelmetes érzés is, de nem szabad, hogy a fejünkbe szálljon. Ugyanaz az ember maradtam, ugyanazokkal a vágyakkal és látásmóddal, továbbra is a földön járva. Ugyanúgy szeretném folytatni a munkámat, mint azelőtt, továbbra is két lábbal a földön.

Megnyugodtunk, akkor tehát nem a Men in Black 10. része lesz a következő munkád. Cannes-hoz viszonyítva a Jameson CineFest egy kicsit kisebb léptékű Filmfesztivál. Önszántadból választottad, hogy eljössz ide. Miért döntöttél így?
BZ: Egyszer már jártam Magyarországon és teljesen elbűvölt az ország és a főváros. Amikor megkaptam a meghívót a Jameson CineFestre, nem volt számomra kérdés, hogy ismét hazátokba látogassak. Nagyon érdekesnek találom az országot és a kultúrátokat, örömmel jöttem ismét, és a Jameson CineFest Filmfesztivál is nagyon érdekelt.


AJameson whiskey a filmkultúra elkötelezett támogatója.
Nézd meg facebook-oldalukat is!

A Jameson CineFest Filmfesztivál főtámogatója a Jameson whiskey, mely a világ legnépszerűbb ír whiskey-je. A Jameson a filmes kultúra fő támogatója hazánkban, mit gondolsz magáról a Jamesonról, a whiskey-ről?
BZ:Őszinte leszek hozzátok, a film nagy része a Jameson whiskey jótékony hatása alatt készült. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy imádom a Jameson whiskeyt és nem is lehetne jobb pártfogója a filmemnek!

A messzi dél vadjai (12) / Beasts of the Southern Wild
Rendezte: Benh Zeitlin
Forgatókönyv: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Szereplők: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana
Várható országos bemutató: 2012 vége
Magyarországon a Jameson CineFest támogatásával forgalmazza a Mozinet.
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Ez a cikk promóció.