Mennyit bír ki egy autógumi?

autógumi,élettartam Forrás: olcsobbgumi.hu
Erre a kérdésre nem egyszerű választ adni. Hogy érted, hogy mennyit? Hány kilót? Hány évet? Mekkora terhelést? Természetesen ha arról van szó, hogy az új, borsosabb összegbe kerülő szettünk megéri-e az árát, az összes ilyen tényezőre kíváncsiak vagyunk. De honnan lehet megtudni ezeket? És min múlik, hogy melyik abroncs a legjobb választás nekünk?

Az első és legfontosabb: az élettartam

A normál személygumiknak és a speciálisabb abroncsoknak is, egyáltalán, minden keréknek megvan a maga élettartama és a… hogy is mondjuk, szavatossága is. Miért választjuk szét a kettőt? Az élettartam azt jelöli, hogy normál használat mellett mikor éri el az abroncs azt a szintet, hogy már cserélni kell. A szavatosság kicsit másra utal. Ez azt mutatja meg, hogy mennyit bír az abroncs anyaga. Azt az időt, amely alatt a gumi annyira elöregszik, hogy akkor is elveszíti a biztonságosságát, ha nem is használjuk.

Az átlagos személygumik körülbelül 4-5 évet bírnak használat nélkül. Ennyi idő alatt egyszerűen megváltozik az anyagösszetételük. A speciális keverék, amelyből a kerék készült, elveszíti a legelőnyösebb tulajdonságait, így pedig már nem biztonságos.

Ha a gumikat használjuk is, körülbelül 3 éves élettartammal kalkulálhatunk. Természetesen vannak gumik, amelyeket kifejezetten tartósra terveztek, intenzív igénybevétel mellett - lehet, hogy ezek kicsit később szorulnak cserére. Vannak viszont olyanok is, amelyek valamilyen speciális célra készültek. Lehet, hogy itt sokkal rövidebb időtartammal is találkozunk.

A sebesség- és a terhelési index

Létezik két másik mutató is, amelyek megmutatják, hogy “meddig jó” a gumi. Ez a két mutató a sebesség- és a terhelési index. Előbbit általában a gumiabroncs oldalán találjuk, vagy a leírásban szereplő SI (Speed Index) jelölés alatt. A sebességindexet egy betű jelöli.

A betűhöz tartozó legnagyobb sebességértéket egy táblázatból tudjuk leolvasni. Az “R” jelű abroncsokkal például 170 km/h sebességig közlekedhetünk biztonságosan. Ez nem azt jelenti, hogy a gumik nagyobb sebességnél eldurrannak - de jelentősen romlik a menetstabilitásuk.

Az LI vagyis Load Index, a terhelési indexet jelenti. Ez egy szám. A számhoz tartozó értéket pedig szintén egy táblázatból lehet kiolvasni - a 107-es számhoz például 975 kg tartozik, ekkora a maximális, biztonságos terhelés kerekenként.

Ezekkel a számokkal a hétköznapokban keveset találkozunk. Inkább akkor érdemes ellenőrizni, milyen gumi van az autón, ha nem teljesen megbízható helyről vásárolunk használt gépjárművet. Néhányan trükköznek azzal, hogy utánfutóra, kerti traktorra való olcsóbb abroncsokat próbálnak felszerelni.

Segítenek optimalizálni

Autógumit ma már akár online is rendelhetünk. Ilyenkor lényegesen nagyobb kínálatból választhatunk. A jól megtalált gumi élettartama jóval nagyobb lehet, mintha csak találomra keresnénk abroncsot. Érdemes a megfelelő modell kiválasztásához tanácsot kérni.