Amit eddig nem tudtál az almáról és a tojásról…

Borítókép: Amit eddig nem tudtál az almáról és a tojásról…
Mi lenne, ha az almára és a tojásra nemcsak uzsonnaként tekintenénk, hanem alaposan megvizsgálnánk őket, kívül-belül, közelről, távolról, önmagukban, összefüggésekben? Az Egy dolog, sok szempont sorozat két kötete pontosan erről szól. A szerző, Rozgonyi Sarolta mindenféle szempontból körbejárja a tárgyait, az oldalpárokba rendezett témaköröket és mini sztorikat pedig László Zsuzsi humorral teli illusztrációi életre keltik.

Az alma és a tojás is alapvető élelmiszer, de egyszersmind egyetemes szimbólumok, amelyekkel lépten nyomon találkozhatunk a kultúrtörténetben, a mitológiától a művészeteken át a népszokásokig. Milyen a színük, a szaguk, az ízük, a formájuk, a tapintásuk? Milyen hozzájuk hasonló dolgokat találhatunk magunk körül? Mit szimbolizálnak? Milyen történetek szólnak róluk? A szerző sok játékkal, kísérletkekkel és kreatív feladatokkal fűszerezve vezeti végig az olvasót az összefüggéseken. A végén egy dologból egy egész világ kerekedik ki, amit egy látványos gondolattérképen is böngészhetünk.

Forrás: Babilon

Mitől barnul meg a félbevágott alma? Ismerte-e Nagy Sándor az almát? Kitől kap Athéné, görög istennő aranyalmát? Honnan merített ihletet Dumas, francia író? Mi köze Newton almájának az Apple világcéghez? Miért tettek régen a kútba almát? Miért kozmikus fa a mesebeli aranyalmafa?

Tudtad, hogy a tojás egy petesejt? Milyen állatok szaporodnak tojással? Hogyan hasznosítható a tojáshéj? Mi az a kozmikus tojás? Milyen mítoszokban és történetekben szerepel tojás? Mennyiféle tojásdíszítési technika létezik? Hallottál a felbecsülhetetlen értékű ékszertojásokról? Milyen tojásos közmondásokat ismersz? Mi az easter egg, és mi köze van a Csillagok háborúja vagy a Gyűrűk ura filmeposzokhoz?

Az Egy dolog sok szempont könyvek projektszemlélettel közelítenek a dolgokhoz. Mindkét könyvnek van két-két gyerek főszereplője, Az almán Alma és Rózsa, A tojáson Pisti és Jocó kísérnek végig, ők mindent kipróbálnak, megmutatnak, és ugyanerre buzdítják a gyerekeket. Ezt a két könyvet mindenkinek ajánljuk, aki szívesen kipróbálná az élményeken és tapasztalatokon alapuló ismeretszerzést.

Kattints az alábbi galériára és lapozz bele Rozgonyi Sarolta ismeretterjesztő (kisebbeknek) könyveibe, Az alma és A tojás című könyvekbe!