7 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Csepel kerékpárokról - és a márkáról

Borítókép: 7 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Csepel kerékpárokról - és a márkáról
A Csepel bicikliket többnyire mindenki ismeri, sokunknak még saját gyerek- és fiatalkori emlékünk is kapcsolódik hozzá. A közel 100 éves márka nemrég újult meg, amely apropóján összegyűjtöttünk hét képet és érdekességet Magyarország első kerékpár márkájáról.

1. Weiss Manfréd 1928-ban alapította meg a nevét viselő gyárat, azóta folyamatos a kerékpárgyártás Csepelen. Ezzel a Csepel kerékpár elnyerte és azóta is viseli a “Magyarország első bicikli márkája” címet.

2. A legendás Camping kerékpárok gyártása az 1960-as években kezdődött és napjainkban is tart. A kétkerekű változat mellett a modell háromkerekű (tricikli) verziója is elérhető, amit rendelésre készítenek. Az idősebb és mozgásukban korlátozott biciklisek számára visszaadja a kerékpározás élményét, de például teherszállításra is használható.

3. Az igazi Csepel rajongók számára a Tacskó nem csak egy kutyafajta, hanem a gyerekkor maga. A Camping mellett egy másik legendás modell, ami után sokan ácsingóztunk gyerekként. Egyszerű és stílusos örök klasszikus banán üléssel és magas kormánnyal.

4. A városi biciklizés menő. 2013 óta a Csepel kerékpár is részt vesz a budapesti MOL Bubi közbringarendszer projektben, ahol a járgányok összeszerelése mellett a rendszer üzemeltetése is a cég feladata.

5. A Csepel bicikliket hazai szakemberek tervezik, a magyar utak sajátosságainak megfelelően, a prototípusokat itthon tesztelik. Évente több ezer kerékpár gurul ki a Csepel Művek területén található gyártelepről.

6. Csepelen elektromos, pedelec rendszerű kerékpárok is készülnek. A rásegítéses megoldás azt jelenti, hogy a biciklis a pedálok hajtásával termel energiát a villanymotor segítségével. A Project E modellek között városi csavargáshoz és komolyabb terepre való, magasabb felszereltségű kerékpárokat is találhatunk. A jövő már itt van!

7. 2010-es debütálása óta a Royal az egyik legszínesebb és legnépszerűbb újhullámos Csepel járgány. Elsősorban fixiként vált ismertté, de az elmúlt 12 évben könnyen testreszabható a felszereltsége miatt már nagyon sok formában és felszereltséggel láthattuk a lapos pesti utakon és a budai hegyekben is. A budapesti biciklis futárok nem hivatalos kedvence.