Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésekkel?

autósiskola,vezetés,sebesség Forrás: likedrive-autosiskola.hu
A sebességhatárok túllépése gyakori jelenségnek számít az utakon, ebben nincs vita. Azzal kapcsolatban viszont jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy a gyorshajtások milyen mértékű időbeli nyereséget jelentenek a sofőröknek. A bejegyzés keretei között most megpróbáljuk közelítőleg megsaccolni a sebességhatár túllépésével nyerhető idő mértékét, miközben a gyorshajtások gyakorinak számító okait szintén megvizsgáljuk.

Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésével?

Amennyiben az autópályán haladva 130 helyett 170 km/h sebességet választunk, Budapestről a Balatonra érve legfeljebb három vagy négy percet nyerhetünk. Merthogy a szélsőségesen magas sebesség fenntartására egyszerűen nincs mindig lehetőség.

Elénk jönnek, torlódás alakul ki, vagy két kamion épp egymást előzi, ezért nekünk le kell lassítani. Ezért a sebességünk ingadozó lesz, ezáltal a célállomásra történő megérkezés időpontja is csúszhat. Mindenki döntse el maga, hogy ennek fényében megéri-e az a néhány perc.

Miért szeretik az emberek ennyire túllépni a sebességhatárt?

Sokféle oka lehet annak, amiért az emberekre alapvetően jellemző a sebességhatár átlépésére vonatkozó vágy. Az egyik ilyen, hogy alapvetően nem szeretünk sorban állni. Ahogyan a bevásárlóközpontban is türelmetlenül várakoznak sokan, úgy az autópályán sem lesznek hajlandóak a többi autóssal egyenlő sebességet felvenni.

A türelmetlenségnek is kiemelt szerepe van a kérdésben. Valamiért általános jelenséggé vált, hogy mindenkinek sietős a dolga, senki sem ér rá, nem szeretünk várni. Az a kérdés persze jóval tovább vezetne a cikk terjedelménél, hogy mégis hova érdemes ennyire iparkodni. Egy biztos azonban, hogy a türelem fogyóban lévő eszköznek számít manapság.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a modern és nagyteljesítményű járművekben nehéz is érzékelni a sebességet. Vagyis a 170 km/h nem tűnik nagyságrendekkel gyorsabbnak a 130-nál.

Felelősségteljes autóvezetőként a következőképp érdemes vezetnünk

A Magyarországon érvényben lévő KRESZ állásfoglalása alapján az általunk vezetett jármű sebességét az adott járműtípusra vonatkozó sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy meg tudjunk állni adott távolságon belül.

Vagyis számításba kell vennünk minden olyan lehetséges akadályt, aminek a felbukkanása esetén nekünk időben le kell fékeznünk az autót, méghozzá lehetőség szerint ütközés nélkül. Szóval bármennyire is vonzó gondolatnak tűnik 170-el repeszteni a sztrádán, ez a sebesség már rendszerint kívül esik azon a határon, amikor még biztonságosan le tudjuk fékezni a járművet.

Felelősségteljes autóvezetőként pedig mindig gondolnunk kell a saját, az utastársaink, valamint a többi közlekedő testi épségének védelmére is.