Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésekkel?

autósiskola,vezetés,sebesség
Forrás: likedrive-autosiskola.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A sebességhatárok túllépése gyakori jelenségnek számít az utakon, ebben nincs vita. Azzal kapcsolatban viszont jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy a gyorshajtások milyen mértékű időbeli nyereséget jelentenek a sofőröknek. A bejegyzés keretei között most megpróbáljuk közelítőleg megsaccolni a sebességhatár túllépésével nyerhető idő mértékét, miközben a gyorshajtások gyakorinak számító okait szintén megvizsgáljuk.

Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésével?

Amennyiben az autópályán haladva 130 helyett 170 km/h sebességet választunk, Budapestről a Balatonra érve legfeljebb három vagy négy percet nyerhetünk. Merthogy a szélsőségesen magas sebesség fenntartására egyszerűen nincs mindig lehetőség.

Elénk jönnek, torlódás alakul ki, vagy két kamion épp egymást előzi, ezért nekünk le kell lassítani. Ezért a sebességünk ingadozó lesz, ezáltal a célállomásra történő megérkezés időpontja is csúszhat. Mindenki döntse el maga, hogy ennek fényében megéri-e az a néhány perc.

Miért szeretik az emberek ennyire túllépni a sebességhatárt?

Sokféle oka lehet annak, amiért az emberekre alapvetően jellemző a sebességhatár átlépésére vonatkozó vágy. Az egyik ilyen, hogy alapvetően nem szeretünk sorban állni. Ahogyan a bevásárlóközpontban is türelmetlenül várakoznak sokan, úgy az autópályán sem lesznek hajlandóak a többi autóssal egyenlő sebességet felvenni.

A türelmetlenségnek is kiemelt szerepe van a kérdésben. Valamiért általános jelenséggé vált, hogy mindenkinek sietős a dolga, senki sem ér rá, nem szeretünk várni. Az a kérdés persze jóval tovább vezetne a cikk terjedelménél, hogy mégis hova érdemes ennyire iparkodni. Egy biztos azonban, hogy a türelem fogyóban lévő eszköznek számít manapság.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a modern és nagyteljesítményű járművekben nehéz is érzékelni a sebességet. Vagyis a 170 km/h nem tűnik nagyságrendekkel gyorsabbnak a 130-nál.

Felelősségteljes autóvezetőként a következőképp érdemes vezetnünk

A Magyarországon érvényben lévő KRESZ állásfoglalása alapján az általunk vezetett jármű sebességét az adott járműtípusra vonatkozó sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy meg tudjunk állni adott távolságon belül.

Vagyis számításba kell vennünk minden olyan lehetséges akadályt, aminek a felbukkanása esetén nekünk időben le kell fékeznünk az autót, méghozzá lehetőség szerint ütközés nélkül. Szóval bármennyire is vonzó gondolatnak tűnik 170-el repeszteni a sztrádán, ez a sebesség már rendszerint kívül esik azon a határon, amikor még biztonságosan le tudjuk fékezni a járművet.

Felelősségteljes autóvezetőként pedig mindig gondolnunk kell a saját, az utastársaink, valamint a többi közlekedő testi épségének védelmére is.

likedrive-autosiskola.hu

Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem