Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésekkel?

autósiskola,vezetés,sebesség
Forrás: likedrive-autosiskola.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A sebességhatárok túllépése gyakori jelenségnek számít az utakon, ebben nincs vita. Azzal kapcsolatban viszont jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy a gyorshajtások milyen mértékű időbeli nyereséget jelentenek a sofőröknek. A bejegyzés keretei között most megpróbáljuk közelítőleg megsaccolni a sebességhatár túllépésével nyerhető idő mértékét, miközben a gyorshajtások gyakorinak számító okait szintén megvizsgáljuk.

Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésével?

Amennyiben az autópályán haladva 130 helyett 170 km/h sebességet választunk, Budapestről a Balatonra érve legfeljebb három vagy négy percet nyerhetünk. Merthogy a szélsőségesen magas sebesség fenntartására egyszerűen nincs mindig lehetőség.

Elénk jönnek, torlódás alakul ki, vagy két kamion épp egymást előzi, ezért nekünk le kell lassítani. Ezért a sebességünk ingadozó lesz, ezáltal a célállomásra történő megérkezés időpontja is csúszhat. Mindenki döntse el maga, hogy ennek fényében megéri-e az a néhány perc.

Miért szeretik az emberek ennyire túllépni a sebességhatárt?

Sokféle oka lehet annak, amiért az emberekre alapvetően jellemző a sebességhatár átlépésére vonatkozó vágy. Az egyik ilyen, hogy alapvetően nem szeretünk sorban állni. Ahogyan a bevásárlóközpontban is türelmetlenül várakoznak sokan, úgy az autópályán sem lesznek hajlandóak a többi autóssal egyenlő sebességet felvenni.

A türelmetlenségnek is kiemelt szerepe van a kérdésben. Valamiért általános jelenséggé vált, hogy mindenkinek sietős a dolga, senki sem ér rá, nem szeretünk várni. Az a kérdés persze jóval tovább vezetne a cikk terjedelménél, hogy mégis hova érdemes ennyire iparkodni. Egy biztos azonban, hogy a türelem fogyóban lévő eszköznek számít manapság.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a modern és nagyteljesítményű járművekben nehéz is érzékelni a sebességet. Vagyis a 170 km/h nem tűnik nagyságrendekkel gyorsabbnak a 130-nál.

Felelősségteljes autóvezetőként a következőképp érdemes vezetnünk

A Magyarországon érvényben lévő KRESZ állásfoglalása alapján az általunk vezetett jármű sebességét az adott járműtípusra vonatkozó sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy meg tudjunk állni adott távolságon belül.

Vagyis számításba kell vennünk minden olyan lehetséges akadályt, aminek a felbukkanása esetén nekünk időben le kell fékeznünk az autót, méghozzá lehetőség szerint ütközés nélkül. Szóval bármennyire is vonzó gondolatnak tűnik 170-el repeszteni a sztrádán, ez a sebesség már rendszerint kívül esik azon a határon, amikor még biztonságosan le tudjuk fékezni a járművet.

Felelősségteljes autóvezetőként pedig mindig gondolnunk kell a saját, az utastársaink, valamint a többi közlekedő testi épségének védelmére is.

likedrive-autosiskola.hu

Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem