Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésekkel?

autósiskola,vezetés,sebesség
Forrás: likedrive-autosiskola.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A sebességhatárok túllépése gyakori jelenségnek számít az utakon, ebben nincs vita. Azzal kapcsolatban viszont jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy a gyorshajtások milyen mértékű időbeli nyereséget jelentenek a sofőröknek. A bejegyzés keretei között most megpróbáljuk közelítőleg megsaccolni a sebességhatár túllépésével nyerhető idő mértékét, miközben a gyorshajtások gyakorinak számító okait szintén megvizsgáljuk.

Pontosan mennyi időt lehet nyerni a sebességhatár túllépésével?

Amennyiben az autópályán haladva 130 helyett 170 km/h sebességet választunk, Budapestről a Balatonra érve legfeljebb három vagy négy percet nyerhetünk. Merthogy a szélsőségesen magas sebesség fenntartására egyszerűen nincs mindig lehetőség.

Elénk jönnek, torlódás alakul ki, vagy két kamion épp egymást előzi, ezért nekünk le kell lassítani. Ezért a sebességünk ingadozó lesz, ezáltal a célállomásra történő megérkezés időpontja is csúszhat. Mindenki döntse el maga, hogy ennek fényében megéri-e az a néhány perc.

Miért szeretik az emberek ennyire túllépni a sebességhatárt?

Sokféle oka lehet annak, amiért az emberekre alapvetően jellemző a sebességhatár átlépésére vonatkozó vágy. Az egyik ilyen, hogy alapvetően nem szeretünk sorban állni. Ahogyan a bevásárlóközpontban is türelmetlenül várakoznak sokan, úgy az autópályán sem lesznek hajlandóak a többi autóssal egyenlő sebességet felvenni.

A türelmetlenségnek is kiemelt szerepe van a kérdésben. Valamiért általános jelenséggé vált, hogy mindenkinek sietős a dolga, senki sem ér rá, nem szeretünk várni. Az a kérdés persze jóval tovább vezetne a cikk terjedelménél, hogy mégis hova érdemes ennyire iparkodni. Egy biztos azonban, hogy a türelem fogyóban lévő eszköznek számít manapság.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a modern és nagyteljesítményű járművekben nehéz is érzékelni a sebességet. Vagyis a 170 km/h nem tűnik nagyságrendekkel gyorsabbnak a 130-nál.

Felelősségteljes autóvezetőként a következőképp érdemes vezetnünk

A Magyarországon érvényben lévő KRESZ állásfoglalása alapján az általunk vezetett jármű sebességét az adott járműtípusra vonatkozó sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy meg tudjunk állni adott távolságon belül.

Vagyis számításba kell vennünk minden olyan lehetséges akadályt, aminek a felbukkanása esetén nekünk időben le kell fékeznünk az autót, méghozzá lehetőség szerint ütközés nélkül. Szóval bármennyire is vonzó gondolatnak tűnik 170-el repeszteni a sztrádán, ez a sebesség már rendszerint kívül esik azon a határon, amikor még biztonságosan le tudjuk fékezni a járművet.

Felelősségteljes autóvezetőként pedig mindig gondolnunk kell a saját, az utastársaink, valamint a többi közlekedő testi épségének védelmére is.

likedrive-autosiskola.hu

Tovább olvasok
Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem