Mielőtt elválnál – 24 lépéses checklist, amin előbb érdemes végigmenned

Borítókép: Mielőtt elválnál – 24 lépéses checklist, amin előbb érdemes végigmenned Forrás: Getty Images
Ha a válás gondolatát fontolgatod, akkor azt érdemes jól csinálni. Persze ez a kijelentés rögtön szembe megy azzal a sztereotíp elképzeléssel, hogy a válás már önmagában rossz.

Igen, a válás lehet rossz, ha hirtelen dönt róla az ember. De létezik ennek az ellenkezője is.

Létezik jó válás?

Olyan válás létezik, ahol mindkét fél belátta, hogy nincs tovább közös útjuk. És mindketten elfogadták, hogy se maguk, se a szeretteik számára nem lenne előnyös a közös folytatás. Ezért, vállalva a felelősséget, mindketten azt mondják, hogy elengedik egymás kezét, és külön folytatják tovább.

A jó válás után a gyerekek, és a váló házastársak is azt mondják majd, hogy ez volt a legjobb döntés, amit az adott helyzetben hozhattak.

Nézzük, Te hogy juthatsz idáig. Mi az, amit mindenképp át kell gondolnod?

24 lépéses checklist válás előtt

1. Beismertétek-e mindketten, hogy bajban van a kapcsolat?

Addig nincs előrelépés, amíg nem kapsz a másiktól egy egyértelmű igent. Mert a válással vagy házasság megmentéssel csak akkor lehet tovább lépni, ha mindenki változtatni szeretne.

2. Veszélyben van-e bárki, ha kimondod, hogy válni akarsz?

Amennyiben fizikai, lelki, vagy szexuális bántalmazás alatt él bármelyikőtök, akkor már maga a válás bejelentése is különös körültekintést igényel. Ha megérett benned a döntés, hogy itt a vége, akkor mindenképp keress szaksegítséget, hogy képes legyél megvédeni magad!

3. Kire hallgatsz a párkapcsolati, válási kérdésekben?

Nem mindegy, hogy azok, akik befolyással bírnak rád, milyen érdekből teszik ezt, és mennyire hitelesek. Ha például a férfigyűlölő kolléganőd, vagy anyud (aki a harmadik férjet fogyasztja épp) mondja meg a tutit, jó, ha a tanácsaikat kellő óvatossággal kezeled.

4. Menthető-e a kapcsolatod?

Nem elég arra gondolni, hogy én meg akarom-e menteni a kapcsolatunkat, hanem a kapcsolatot önmagában is meg kell vizsgálni, hogy menthető-e? Nem menthető a házasság, ha bántalmazás, elidegenítés, függőség, megcsalások sorozata, mérgező kapcsolat, és még sok egyéb ok áll fenn.

Ezekben az esetekben hiába raksz bele az energiát, előbb-utóbb azt fogod érezni, hogy ugyanott tartasz, és boldogtalan vagy. A házasság menthetetlensége ugyan fájó, mégis fontos tény, amit sokan figyelmen kívül hagynak, és erőltetik a kapcsolat megjavítását.

5. Meg akarod-e menteni a kapcsolatod?

A legtöbb házasság a rossz kommunikáció miatt megy tönkre. Néha csak ezen kell változtatni. De azzal sincs baj, ha te már nem akarod megmenteni a házasságod, és legalább magadban tudatosan felvállalod.

6. Miért akarod megmenteni a kapcsolatod?

Egyáltalán nem mindegy. Csapdahelyzet, ha a gyerekek, vagy a vélt biztonság a fő ok. A kapcsolatot csak magatok miatt érdemes megmenteni. Minden más csak kifogás, és hosszú távon visszaüt.

7. Mi az oka, hogy válni akarsz?

A válás szándékának van egy felszíni oka. A párod elhanyagol, függőséggel küzd, megcsal, bántalmaz, de nem ez mutat rá a belső világodra, hanem a következő kérdés.

8. Mi a mélyebb oka az előbb felsorolt okoknak?

Minden párkapcsolat tanít valamire. A problémák mélyebb okai a saját feldolgozatlan traumáidban, önkorlátozó hiedelmeidben rejtőznek.

Például: Párod elhanyagol, megcsal. Ez megmutatja azt is, hogy azért választottál ilyen társat, mert az önértékelésed, és az önszereteted gyenge lábakon állt. Minden párkapcsolati probléma a szeretet megéléséről, az adásról, elfogadásról, és annak mértékéről szól.

9. A párod partner-e abban, hogy megmentsétek a kapcsolatotokat?

Különösen fontos, hogy mindketten egyformán részt vegyetek a párkapcsolat megmentésében. Abból ritkán szokott jó kisülni, ha az egyik félgőzzel csinál valamit, a másik meg 100%-on rajta van az ügyön.

10. Ő miért akarná megmenteni a kapcsolatot?

Ahogy nálad, nála sem elég az, ha csak a gyerekek, vagy a biztonság miatt akarja megmenteni a kapcsolatot. A házasság csak akkor menthető, ha magatokért és egymásért dolgoztok.

11. Hol áll az önbizalmad?

Akár válsz, akár megmented a kapcsolatod, az első lényeges dolog, amit tenned kell, hogy a saját önbizalmad helyre rakod. Hányas most az önbizalmad egy 0-10-es skálán?

12. Mennyire vállalod a párkapcsolatban elkövetett hibáidért a felelősséget?

Egy kapcsolatban a felelősség és a hibák 50-50 %-ban számítanak. Ez nagy vonalakban igaz is. Ez alól csak a pszichopatákkal való együttélés kivétel, ahol egyértelműen a pszichopata áll „nyerésre” a hibák elkövetésének tekintetében, de sosem vállal érte felelősséget.

13. Mire számíthatsz a párodtól önbizalom, felelősségvállalás terén?

Egy magas önbizalommal, és felelősségvállalással rendelkező társ esetén számíthatsz csak békés válásra, minden egyéb kombináció megnehezíti a helyzeted.

14. Mennyire vagy felkészülve a válás okozta nehézségekre?

Térképezd fel, hogy mitől félsz a válás során, vagy utána? Család, rágalomhadjárat, gyerekek sérülése, anyagi, érzelmi biztonság elvesztése. Kezdd azzal az önbizalomépítést, amivel igazán hadilábon állsz!

15. Mennyire vagy életképes egyedül is a válás után?

Néha nincs más lehetőség, mint kilépni egy kapcsolatból. Még akkor is, ha csak egy bőröndöt viszel magaddal, mert annyira mérgező a kapcsolatod. Ha nem ilyen, akkor anyagilag meg kell tanulnod kiállni magadért. Kiharcolni azt a pénzt (nem feltétlenül csak a párodtól, hanem a munkahelyeden is), amire szükséged van, hogy te (és a gyerekeid) megéljetek.

A válás lelki feldolgozása azonban meghozza azokat a belső késztetéseket, hogy az anyagi világban is jobban helyt tudj majd állni.

16. Mi az, amit nyersz a válással? És mi az, amit veszítesz?

Mielőtt döntesz, érdemes a párkapcsolat, az élet minden területét számba venni, mert ez a mérleg segít abban, hogy a megfelelő döntést hozd. Ne várd, hogy a mérleged majd objektív lesz, de legalább jobban átlátod a helyzeted.

17. Eléggé erős vagy-e ahhoz, hogy elgyászold a kapcsolatod, és közben segítséget nyújts a gyerekeidnek, akik szintén érintettek lesznek?

Egyik se működik a másik nélkül. Ha elnyomod a saját érzéseid, és a gyerekekre koncentrálsz, akkor nemcsak magadnak, hanem nekik is meghosszabbítod a szenvedését. Ha viszont erős vagy lelkileg, és magadnak is adsz időt és teret, hogy elgyászold a kapcsolatod elmúlását, akkor ők is több eséllyel jönnek ki jól a szüleik válásából.

18. Ha nem vagy elég erős, akkor igénybe vennél-e külső segítséget magad, és a gyerekeid számára?

A segítségkérés nem gyengeség, hanem az erő jele. Ha belátod, hogy egyedül nem boldogulsz, kérj segítséget. Minél kevesebb időt töltesz szenvedéssel, annál hamarabb talál rád a boldogság.

19. Van-e olyan jogi képviselőd, aki képes megoldásorientáltan képviselni a válás során?

Nincs mindenre tökéletes válóperes ügyvéd. Esetek vannak. Teljesen más hozzáállást követel egy bántalmazó, egy függőségtől szenvedő, egy szülői elidegenítéses válás. Alaposan járd körbe a témát. Éveket, milliókat nyerhetsz.

20. Tájékozódtál-e az aktuális törvényi lehetőségekről?

Az ügyvéded azért van, hogy képviseljen téged, de ez a te válásod. Járj utána mindennek. Persze nem kell, hogy ledoktorálj jogból, de merd képviselni magad.

21. Van-e körülötted szociális háló? Kikre számíthatsz, és kikre nem?

Barátok, szülők, testvérek, munkatársak, szakemberek. Arra figyelj, hogy kik azok, akik mellett úgy érzed, hogy meg tudsz nyugodni, és kik azok, akik leszívják az energiád. Az utóbbi csoportot kerüld, még akkor is, ha tőlük várnád a legtöbb érzelmi támogatást.

22. Van-e anyagi lehetőséged, hogy elváltan vigyed tovább az életed, a gyerekeid életét, úgy, hogy közben a párod is képes legyen ugyanerre?

A válásban nem az a lényeg, hogy nyer-veszít játszmát játszatok, mert azt a gyerekeitek (ti is) megsínylitek.

Az egyezkedés során kijön a gőz. Ha teheted ne vedd magadra. Hosszútávon gondolkodj. Ha erre nincs esély, akkor magadba fektesd az energiát, mert bármilyen helyzetben is vagy, rá fogsz lelni a saját megoldásodra.

23. Mi az a válás során, ami balul sülhet el, és azt hogyan védheted ki?

Nem mindenki gondolkodik úgy, mint te. Tudd megvédeni magad, ha szükséges. Nemcsak fizikailag, de jogilag, és érzelmileg is. Ha elszabadulnak az indulatok, különösen fontossá válik, hogy erősítsd magad, adj magadnak énidőt, és kiszakadj a viharos valóságból.

24. Hogyan kommunikáld a párodnak a válást?

Erre nincs külön recept. Ha bántalmazott vagy, fordulj olyan szakemberhez, aki tudja, hogyan, mikor szabad közölni a válást a pároddal.

Minden más esetben a tiszta, egyértelmű kommunikáció segít. Mondd el, mit akarsz, mi ennek az oka, mit szeretnél tenni, de soha ne szorítsd a másikat a falhoz.

A válás nem szabad, hogy arról szóljon, hogy revansot veszel. Csupán arról, hogy elengeded azt, aki számodra már nem az igazi.

Itt tudunk neked segíteni: www.csaladbanutazunk.hu