Karácsony környékén csalják meg a legtöbben a párjukat – de miért?

Borítókép: Karácsony környékén csalják meg a legtöbben a párjukat – de miért? Forrás: Maryna Auramchuck / Getty Images
A karácsony a szeretet és a család ünnepe, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy inkább a széthullott párkapcsolatok és megcsalás ünnepének kéne neveznünk, mivel nagyon sokan lépnek félre decemberben.

Te mit válaszoltál volna eddig, ha megkérdezték volna, hogy szerinted az évnek melyik időszakában hűtlenek a legtöbben? Tavasszal, mikor a természettel együtt a hormonok is tombolni kezdenek? Vagy inkább nyaranta, mikor mindenki lengébb öltözékbe bújik? Fogadjunk, nem tippeltél volna a karácsonyra! Pedig több felmérés is arra jutott, hogy decemberben, az ünnepek előtt csalják meg a legtöbben a párjukat – ami különösen érdekes adat annak fényében, hogy éppen karácsonykor van az eljegyzések csúcsidőszaka is.

Most talán arra gondolsz, hogy a csalfa férfiak attól sokallnak be, hogy otthon eluralkodik a karácsonyi káosz („Mit kapjanak a gyerekek ajándékba? És a nagyik?", „Mit főzzek? Mi az, hogy valami finomat?!", „Jaj, ez a fenyőfa mégsem olyan szép, mint amilyennek az árusnál tűnt!", „Miért nem tudsz legalább karácsonykor kedves lenni az anyámmal?" és társaik), a nőknek pedig (mert azért ők is hűtlenkednek) elegük lesz abból, hogy férjük egy századik sállal ajándékozza meg őket, mikor az előző 99-et is csak évente egyszer hordták. De nem! A karácsonyi hűtlenség a karácsonyi céges partikkal van összefüggésben. Bizony, a felmérések szerint a valóságban is gyakran lejátszódik Harry, Mia és Karen története az Igazából szerelem című filmből.

Az Illicit Encounters nevű társkereső oldal 2022-es felmérésében a válaszadók több mint fele lépett már félre kollégájával az év végi munkahelyi összejövetelen. Ami pedig még megdöbbentőbb, hogy a hűtlenek 67%-a nem bánta meg tettét, és minden második félrelépő az ünnepek után is folytatta viszonyát. Tegyük hozzá, hogy az Illicit Encounters nevéhez hűen eleve a házasságból kikacsintó emberek weboldala, szóval nem biztos, hogy a nagy átlagot tükrözi a statisztikájuk. Azonban idén októberben a Spokeo nevű keresőoldal (tehát semmi közük a randizáshoz) is készített egy hasonló felmérést, amelynél a válaszadók 35%-a mondta, hogy eljátszott a gondolattal, hogy félrelép a kollégájával a céges bulin, és 17% engedett is a csábításnak.

Forrás: Pavel Danilyuk / Pexels
Év végi kiégés + a szokásosnál csinosabb ruhák + a szokásosnál jóval több alkohol: ez a karácsonyi megcsalások képlete.

Persze adja magát a kérdés, hogy miért éppen a karácsonyi céges bulin hág a tetőfokára a megcsalási kedv, ha előtte 11 hónapig hűtlenség nélkül együtt dolgoznak a kollégák. „A céges buliknál minden aspektus megvan ahhoz, hogy vonzó legyen a másik. Egyrészt mintha valahogy kicserélték volna, csinosabb ruhában van. Egy pillanatra máshogy nézünk egymásra, és máris ott van az a szikra. Ráadásul közös témánk is van, akár közös ellenségünk is a főnök személyében, amitől rögtön lelki társaknak érezzük magunkat" – mondta nemrég az RTL Reggeliben Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus a témáról. Hozzátette, hogy természetesen a partikon elfogyasztott alkohol csak még inkább hozzájárul a félrelépések magas számához.

És hogy mi történik a megcsalás után? A kapcsolatok többsége általában zátonyra fut, de van, amikor sikerül megmenteni. A galériában olyan híres párokat gyűjtöttünk össze, akik adtak még egy esélyt csalfa szerelmüknek, és azóta is együtt vannak: