Miért vágatjuk rövidre a hajunkat szerelmi csalódás után?

hajvágás,szakítás Forrás: unsplash
Vagy más drasztikus változás hatására? És miért siratjuk el az elvesztett tincseinket?

A fodrászok gyakran számolnak be olyan kliensekről, akik erősen felzaklatva lépnek be a szalonba, és teljesen új frizurát szeretnének. De miért? Mi az oka az ellenállhatatlan késztetésnek, hogy a hajunkkal fejezzük ki a bánatunkat, a gyászunkat vagy egyszerűen azt, hogy egy új korszak kezdődött az életünkben?

2007-ben Britney Spears kopaszra borotválta a haját. Éppen egy válás kellős közepén tartott, több sajtóhíresztelés szerint is drogokat használt és mentális problémákkal küzdött. A hajával együtt megszabadult a fájdalomtól és visszanyerte az irányítást a média kereszttüzében zajló mindennapjai felett.

A filmekben is gyakran komoly érzelmi megrázkódtatások kísérőjelensége a hajvágás. Az 1988-as A vádlottak című drámában Jodie Foster karaktere vállig érő fürtjeit pixie-frizurává alakítja, miután csoportos nemi erőszak áldozata lett és az elkövetőket felmentették. Az 1998-as A nő kétszer-ben Gwyneth Paltrow által megszemélyesített figura két forgatókönyvet játszik el: az egyikben eléri a metrót és rajtakapja a pasiját egy másik nővel, a másikban lekési a metrót. Aki rajtakapta, az új életet kezd, a hosszú barna hajzat helyett rövid, szőke fürtökkel. Aki lekéste a metrót, annak marad a barna haj és a kettős életet élő férfi. A Csajok című tévésorozat második évadának záróepizódjában Hannah (Lena Dunham) levágja a hajfürtjeit egy különösen rosszul sikerült nap végén. Ezek a popkulturális pillanatok ékes bizonyítékai a hajvágás és a nők érzelmi állapota közti erős köteléknek.

Aki nehéz időszakban vágatja le a haját, az pszichológusok szerint azonnali megkönnyebbülésre vágyik. Szeretne megszabadulni az intenzív, bonyolult érzelmektől, ezért impulzív vásárlásba kezd vagy alapvetően megváltoztatja a külsejét. Mintha levetnénk magukról egy réteg bőrt, amitől rögtön szabadabbnak érezzük magunkat. Persze az ilyen változtatások ritkán szüntetik meg a stresszforrást.

Ha véget ér egy romantikus kapcsolat, gyakran érzünk késztetést, hogy megváltoztassuk a hajunkat. Egy szakítás utáni gyász közepén a hosszú haj karbantartása időigényes és idegesítő. Ha elengedjük ezt a mindennapos teendőt, az az érzelmi terhelés elengedését is szimbolizálhatja, állítják a szakemberek.

A hajunkat is meggyászoljuk

Egy nemrégi felmérés szerint a nők 20%-a sír egy hajvágás után (ha nem elégedett az eredménnyel), és minden hatodik nő vonakodva megy ki az utcára, ha úgy érzi, valami nem stimmel a hajával. Pedig bár meghatározó eleme a külsőnknek, azért nem a hajunkban rejlik az erőnk.

Bizonyos helyzetekben egy új hajviselet tényleg felszabadító élmény lehet: új stíluslehetőségek tárulhatnak fel előtted, a személyiséged egy új oldalát mutathatod meg a világnak.

A galériában találsz néhány friss inspirációt rövid hajhoz:

fotók: Unsplash