JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Időről időre felbukkan az exed, te pedig reménykedsz? Ezért jobb, ha ignorálod

Borítókép: Időről időre felbukkan az exed, te pedig reménykedsz? Ezért jobb, ha ignorálod Forrás: Getty Images
Már régen szakítottatok, de az exed újra és újra előkerül valami mondvacsinált indokkal? Elmondjuk, miért szerencsésebb, ha inkább kivonulsz a helyzetből!

Az, hogy teljesen megszakítod-e vele a kapcsolatot, vagy sem, természetesen sok mindentől függ, de – ha nincs közös gyereketek, vállalkozásotok, vagy kivételesen jó baráti kapcsolatotok, amit mindketten tökéletesen tudtok kezelni – az esetek jelentős részében a zéró kontakt lehet az egészséges megoldás. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet minden élethelyzetet általánosítani, de vannak olyan szituációk, amik kívülről kristálytiszták: ha az exed fel-felbukkan, majd ahogy jött, úgy el is tűnik, sok jót ne gondolj a dolog mögé.

Akadályozza a gyógyulást

Millió és egy oka lehet annak, hogy az exed még jelen van az életedben, és még ennél is több érzelmet válthat ki a felbukkanása. Érezhetsz frusztrációt, dühöt, szomorúságot, bizonytalanságot, vágyat és akár reményt is. Egy kapcsolat vége mindig nehéz, és a gyógyuláshoz időre van szükség, de az ex jelenléte felerősítheti a múltbéli érzelmeket, ez pedig megnehezíti az elengedést és a továbblépést. Az exeddel való kapcsolat, chat, beszélgetés, és főleg a találkozás nem a gyógyulásodat segíti, hanem benne tart a múltban. Megakadályozhat abban, hogy feldolgozd a szakítást, és rosszabb esetben ez akár hónapokig, évekig is tarthat.

Forrás: Unsplash/M.

Megakadályozza, hogy új kapcsolatot alakíts ki

Sokunk életében van olyan ex, akinek a felbukkanása arra késztet, hogy elgondolkodjunk az újrakezdésen. Ez azonban csak nagyon ritka esetekben szokott működni, mert a legtöbbször a bennünk élő nosztalgikus képek szebbek, mint ami a valóság volt. Sokszor a szakításhoz vezető problémák, különbözőségek nem oldódtak meg, így a korábbihoz hasonló kimenetel garantált. Ahelyett, hogy hátrafelé néznél, érdemes egy olyan kapcsolatot keresned, ami jobban megfelel az igényeidnek.

Bezavar a jelenlegi kapcsolatodba

Tedd a kezedet a szívedre: te szívesen ismerkednél és kezdenél kapcsolatot valakivel, aki tartja a kapcsolatot az exével? Ha erre a kérdésre nemleges választ adtál, akkor azt is kitalálhatod, mit gondol erről az, akivel ismerkedsz – nagy eséllyel hasonlót. Ha az exed az életed része, az az új partnert elbizonytalaníthatja, és zavarossá teheti a helyzetet, aminek a vége az is lehet, hogy egy ígéretes társat veszítesz el.

Drámaszakkörré változtatja az életedet

Az ex visszatérése gyakran felesleges drámával járhat – abban az esetben, ha nem dolgoztátok fel a múltat, és nem tették helyre magatokban a történteket. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen triggerelitek egymást, és újból nekiálltok vitázni, hibáztatjátok, megsértitek a másikat, bűntudatot keltetek egymásban, és már el is indult a drámaszakkör. Ha a leírás alapján felismered magadat, akkor azt az energiát, amit erre fordítasz, ha más valakire vagy magadra szánod.

Unatkozik vagy energiára van szüksége

Ismerős az a helyzet, amikor nem az intim órák miatt keres fel az ex, hanem hosszas lelkizésbe kezd? Ha még nem zártad le magadban a kapcsolatodat vele, akkor könnyen arra a következtetésre juthatsz, hogy ez csakis azért történhet, mert újra szeretné kezdeni a kapcsolatot. Természetesen, nem látunk bele senki fejébe sem, de ha a lelkizések után rendszeresen és huzamosabb időre eltűnik, majd újra előkerül, mintha mi sem történt volna, akkor itt az ideje, hogy tudatosítsd magadban, hogy ez nincs rendjén. Vannak olyan helyzetek, amiket felesleges agyonelemezni, és csak a tényeket érdemes nézni: akár unalomból teszi, akár azért, mert épp rossz passzban van, és valaki által töltődni szeretne, ez egy egyoldalú helyzet, amit akkor sem kell eltűrnöd, ha éppen megsajnáltad. Légy inkább együttérző magaddal, és húzd meg a határaidat!